Gehaktballen met andijviestamppot, het is mijn favoriete oud Hollandsche AGV'tje. Maar ook de rest van mijn tafelgenoten vragen regelmatig wanneer ik weer gehaktballen ga maken.

Eerlijk gezegd maak – en eet –  ik het veel minder dan ik zou willen. Het is namelijk wel wat werk.

Maar aan de andere kant, wel een lekker werkje. Je kunt er dus een soort meditatief moment van maken, met als resultaat een rustig hoofd en lekkere gehaktballen. Best een goed idee.

Wanneer je toch zo lekker bezig bent met gehaktballen maken, kun je zelfs wat varianten maken, zoals kleine spaghettiballetjes of gehaktballen voor in de soep, allemaal ook goed in te vriezen.

Gehaktballen maken

3 from 10 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

6

grote / 12 kleine gehaktballen
Bereidingstijd

30

minutes

Wat voor gehakt je gebruikt is natuurlijk helemaal aan jou. Wij gebruiken altijd het liefst half rundergehakt en half varkensgehakt, dat zorgt voor sappige, stevige en smeuïge gehaktballen.

We geven je hier de ingrediënten voor 1 kilo gehakt, voldoende voor 6 personen. Hiermee maak je zo’n 6 flink grote gehaktballen, of een heleboel kleintjes. Pas in dat geval de kooktijd aan. 

De ingrediëntenlijst voor deze gehaktballen lijkt trouwens heel lang, maar het overgrote deel bestaat uit gedroogde kruiden die je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan. Mis je wat? Geen man over boord. Je kunt best iets achter wegen laten.

Ingrediënten voor gehaktballen

  • 1 tl 1 korianderzaad

  • 1 tl 1 komijn

  • 1/2 tl 1/2 witte peper

  • 1/2 tl 1/2 zwarte peper

  • 1/2 tl 1/2 paprikapoeder

  • 1 1 theelepel zout

  • 1 kg 1 half om half gehakt

  • 2 2 rauwe eieren

  • 2 2 tenen knoflook, gesnipperd

  • 3 3 fijngesnipperde sjalotten

  • 100 gram 100 panko (Japans broodkruim), of paneermeel, of fijn verkruimeld beschuit

  • 1 el 1 Dijon Mosterd

  • 1 el 1 ketchup

  • 3 3 scheuten Worcestershire

  • 2 2 scheuten Tabasco, of naar smaak

  • 5 5 takjes platte peterselie, fijngehakt

  • Voor de jus:
  • 200 gram 200 boter

  • 1 liter 1 kippenbouillon (mag van een blokje zijn)

  • 1 1 klein blikje tomatenpuree

  • Ook nodig:
  • Een vijzel

  • Een fijne braad- of koekenpan, of twee kleintjes

  • Ovenschaal

  • Oven

  • Grote mengkom

  • Eventueel: vleesthermometer

gehaktballen recept

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

    Neem je favoriete grote braadpan, of koekenpan met een dikke bodem. (Twee kleintjes kan natuurlijk ook!) Verwarm (er eentje) op middelhoog vuur. Verhit de korianderzaad en komijn een paar minuten tot ze lekker beginnen te ruiken.
  • Gooi de koriander en komijn in de vijzel, samen met de pepers, paprikapoeder, zout en knoflook. Maak er een mooie kruidenmix van.
  • Doe het gehakt in de mengkom. Voeg alle ingrediënten inclusief de kruidenpasta toe aan je mengkom en werk er met natte handen een egale massa van. Mocht je gehakt te nat zijn, dan kun je wat meer paneer, Panko of beschuit toevoegen. Kneed vooral niet te lang.

    Als je even wilt proeven of je gehaktballen op smaak zijn is dit het moment om je mini hamburger te maken (zie *tip hierboven).

    Als je tevreden bent over het resultaat verdeel het gehakt in zes gehaktballen van gelijke grootte. Zeker als je dit recept verdubbeld hebt kun je het gehakt beter eerst in tweeën delen en vervolgens steeds verder opsplitsen, zodat je mooie gelijke gehaktballen krijgt, die allemaal tegelijk gaar zijn!
  • Zet je pan om een middelhoog vuur en laat even warm worden, voordat je 50 gram van de boter toevoegt. Leg de gehaktballen voorzichtig, dat gaat het beste met twee lepels, in de bruine boter en braad ze rondom bruin op middelhoog vuur. Maak de pan niet te vol. Je kunt meerder baksessies doen.

    Gebruik liever teveel boter dan te weinig. Het is belangrijk dat je de ballen even flink aanbraadt voor zo’n heerlijk krokant korstje. 

    Wanneer de gehaktballen een lekker korstje hebben haal je ze uit de pan en plaats je ze in de ovenschaal. Ga zo door tot je alle gehaktballen hebt aangebraden.
  • Maak nu de jus. Plaats je koekenpan terug op het vuur en zet het vuur laag. Smelt de rest van de boter in de pan en haal met een spatel of houten lepel alle lekkere stukjes los van de bodem. Dit zorgt voor een heerlijke smaak aan de jus.

    Blus af met de kippenbouillon en roer er de tomatenpuree doorheen. Giet deze basisjus nu over de gehaktballen in de ovenschaal, zodat alle ballen onder staan.
  • Plaats deze ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze zo’n 30 minuten zachtjes garen of tot de vleesthermometer 70 graden aangeeft.

    Haal de gehaktballen uit de oven en je bent klaar om alles op te eten, of verder te verdelen over diepvries bakjes. Laat wel helemaal afkoelen voordat je de bakjes sluit. En vergeet natuurlijk niet die heerlijke gehaktballen-jus te verdelen over de bakjes!

Tips bij het maken van gehaktballen

  • Gehaktballen zijn ideaal om te #foodpreppen. Je kunt in een keer een hele batch maken (natuurlijk inclusief jus!) en je vriezer volgooien in handige portie verpakkingen
  • Wil je weten of je gehaktballen goed op smaak zijn? Maak na het mengen van alle ingrediënten een mini gehaktbal. Druk die vervolgens plat in een beboterde koekenpan. En bak deze kleine 'hamburger' aan twee kanten tot hij gaar is. En dan het lekkerste, proef! Mis je nog wat zout, peper, een beetje citroen zest misschien? 
  • Hoe lang een gehaktbal moet braden is afhankelijk van de grote. Als je een vlees thermometer hebt zit je nooit fout. Bij een kerntemperatuur van 72 graden is je gehaktbal gaar.
  • Wat is lekker bij gehaktballen? Ik eet mijn gehaktballen het allerliefste op een dikke plak goed witbrood, samen met augurkjes, mayonaise en scherpe mosterd. Een broodje bal is nooit verkeerd, maar ook een lekkere stamppot vraagt om een gehaktbal.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten