Een van de lekkerste Hollandse gerechten vind ik andijviestamppot met een ouderwetse oma’s gehaktbal. En ook de rest van mijn tafelgenoten vraagt regelmatig wanneer ik weer gehaktballen ga maken. Eerlijk gezegd maak – en eet – ik het veel minder dan ik zou willen. Het is namelijk wel wat werk.
Wanneer je toch zo lekker bezig bent met gehaktballen maken, kun je zelfs wat varianten maken, zoals kleine balletjes voor pasta of soep. We hebben dit gehaktballen recept dus vrij basic gehouden, zodat je er zowel een broodje bal, een lekkere stamppot of pasta met gehaktballen mee kunt maken! Lees snel verder!
Naast de dit recept gehaktballen voegen we hieronder ook een aantal toffe variaties toe. Ooit weleens een vogelnestje of gehaktbal kiekeboe gemaakt? En ook heel lekker; ballen van kalfsgehakt! Je leest het allemaal onder het gehaktballen recept!
Gehaktballen maken van kalfsgehakt [recept]
Gehaktballen van kalfsgehakt zijn bijzonder lekker. Wanneer je er aardappels en sperzieboontje bij serveert krijgt zelfs het doodnormale AGV’tje (aardappelen, groenten, vlees) een feestelijk tintje. Dit recept voor gehaktballen van kalf is een beetje Italiaans getint en komt uit de keuken van Spaarne66 in Haarlem. Daar maken ze er een fantastische pasta ballen mee… Waanzinnig lekker!
Net als bij bovenstaand recept, kun je de hoeveelheden makkelijk verdubbelen of halveren. Ook de maat van de ballen bepaal je natuurlijk zelf. En ook hier geldt, invriezen is geen probleem.
Ingrediënten voor 6 grote gehaktballen / 12 kleine gehaktballetjes
Ingrediënten
1 kilo kalfsgehakt
1 ei
40 gram panko
5 takjes peterselie fijngesneden
1 sjalotje fijngesnipperd
3 tenen gepofte knoflook, gesnipperd
100 gram geraspte Parmezaan
1/2 rode chilipeper
zest van een halve (biologische) citroen
1 eetlepel mosterd
4 gram zwarte peper uit de molen
8 gram zout
30 gram ketchup
1 stengel bleekselderij, heel fijngesneden
100 gram boter
Optioneel: Pasta Ballen
Wanneer je er ook pasta en tomatensaus bij wilt maken, heb je ook onderstaande nodig. Je maakt dan voldoende voor 6 hoofdgerechten.
- 500 gram spaghetti van goede kwaliteit (De Cecco en Barilla verkopen lekkere!)
- 2 blikken Pomodoro’s tomaten
- 150 gram Parmezaan geraspt
- twee handjes rucola
- twee handjes basilicum
Hoe maak je gehaktballen met kalfsgehakt
- Meng de ingrediënten voor de gehaktballen tot een egale massa. Wanneer de ballen te nat zijn kun je er wat meer Panko aan toevoegen. Maak evt een mini gehaktbal om te proeven of je tevreden over de smaken.
- Verdeel je gehakt in twaalf (of zes) gelijke porties en maak er mooie ronde ballen van. Zet je een goeie braadpan op middelhoog vuur. Smelt hierin de helft van de boter op medium tot hoog vuur. Plaats de ballen voorzichtig in de hete boter en bak in een paar minuten rondom bruin. Het rondom braden gaat het makkelijkst met twee lepels.
- Zet het vuur laag. Je hebt nu twee opties:
1. Gehaktballen met jus en groenten
Laat de ballen rustig verder garen op laag vuur tot ze gaar zijn. Eventueel kun je er een jus bij maken zoals bij het bovenstaande recept voor normale gehaktballen hierboven. Gebruik hiervoor kippenbouillon, wat ketchup en boter.
2. Pasta gehaktballen
Voeg de twee blikken tomaten toe aan de kalfsgehaktballen en hou het vuur laag. Zet een pan met ruim water op, voeg zout toe en breng aan de kook. Kook de pasta al dente, min twee minuten kooktijd. Bewaar wat kookvocht. Meng de pasta door de tomatensaus en voeg een eetlepel kookvocht toe. Laat nog 2 minuut verder garen in de saus. Roer voorzichtig.
Snijd of scheur de rucola en basilicum in stukjes. Verdeel de pasta en saus over 6 (verwarmde?) borden en werk af met de Parmezaan en de groene kruiden. Druppel er wat mooie olijfolie over en geef elk bord een slinger verse zwarte peper. Eet smakelijk!
Vogelnestjes of gehaktbal kiekeboe [recept]
Een vogelnestje, Schotse eieren, of gehaktbal kiekeboe zijn in sommige Nederlandse en Belgische gezinnen echte klassiekers. Het bestaat uit een gekookt ei met een gehaktbal eromheen. Meestal worden deze gehaktballen gefrituurd, maar in de pan of oven klaarmaken kan ook. Je wilt het liefst een zachte eidooier behouden, (dat is echt zó lekker,) en dat bereik je het beste in de frituur.
Een gehaktbal kiekeboe eet je als onderdeel van een AGV, (aardappels vlees groenten) maar je maakt er een echt vogelnestje van wanneer je onder een opengesneden gehaktbal kiekeboe, sla of spitskool legt.
Ingrediënten voor 4 gehaktballen kiekeboe
Ingrediënten
- Voor de ballen
eitjes
1 sjalot, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngesnipperd
paar takje peterselie, fijngesnipperd
zwarte peper
zout
600 gram half om half gehakt
- Voor de krokante buitenkant
100 gram bloem
2 eitjes, losgeklopt
200 gram Panko
Hoe maak je vogelnestjes?
- Kook 4 eitjes voor 5 minuten en laat ze goed schrikken. Pel de eieren voorzichtig, zet apart.
💡 Je kunt er zelfs voor kiezen om de eieren nu een nachtje in de vriezer te zetten. Hierdoor is de kans op ongelukjes straks een stuk kleiner. De bevroren eieren zijn beter te hanteren en gaan minder snel stuk. - Meng de overige ingrediënten voor de gehaktballen en verdeel in 4 gelijke delen. Maak van elk deel een bal en druk die plat op een stuk plastic folie. Maak een klein kuiltje in alle ballen en leg daar heel voorzichtig een zacht gekookt eitje in.
- Vorm, door middel van de folie, het gehakt om de eitjes heen. Maak er 4 mooie ballen van. Zet vier diepe borden klaar. Maak er een met bloem, een met de eitjes en een met panko. Haal de ballen eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de Panko. Leg de gepaneerde ballen op het vierde bord.
- Het beste en makkelijkste is om de ballen nu 4 minuten te frituren op zo’n 190 graden. Je kunt ze ook voorzichtig aanbraden in boter en daarna doorgaren in de pan, of in een voorverwarmde oven van 180 graden. Dat duurt zo’n 20 minuten.
Lekker met spitskool en gekookte aardappeltjes. Eet smakelijk!