Een heerlijk sappig gehaktbrood. Daar wordt een mens vrolijk van. Waarom maken we het zo weinig, terwijl het zo makkelijk is er eigenlijk niets fout kan gaan?

Een lekker gehaktbrood barst van de smaak en is lekker zacht, maar tegelijkertijd stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen.

Met dit gehaktbrood recept kan het bijna niet mislukken.

Wil je vaker ovenschotels maken? Bekijk dan zeker dit cannelloni recept.

Gehaktbrood uit de oven

3 from 20 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Engels
Portie

6

Porties
Bereidingstijd

45

minutes
Voorbereiding

10

min

Gehaktbrood maak je van rundergehakt dat een vetpercentage heeft van 15- 20%. Nu denk je misschien dat het gehaktbrood droog wordt, maar door alle andere ingrediënten blijft hij lekker sappig. Je kunt ook een heerlijk gehaktbrood maken van kippen- of kalfsgehakt of halfom.

Ingrediënten

  • 1 kg rundgehakt met 15-10% vet.

  • 1 ui (fijngesnipperd)

  • 2 grote eieren

  • 3el ketchup

  • 3el fijngehakte peterselie

  • 80 gram paneermeel

  • 60 gram melk

  • 1,5tl zout

  • 1tl Italiaanse kruiden

  • 1/4tl zwarte peper

  • 1.2tl paprikapoeder

  • Meatloaf glaze maken: een echte Amerikaanse meatloaf maak je natuurlijk met een ‘glaze’. Voor de traditionele meatloaf glaze meng je de volgende ingrediënten:
  • 175 gram ketchup

  • 1,5 tl azijn

  • 2,5 el bruine suiker

  • 1 tl knoflookpoeder

  • 1/2 tl uienpoeder

  • 1/4 tl theelepel zwarte peper

  • 1/4 tl theelepel zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng alle ingrediënten in een grote mengkom. Meng het niet te lang, want dan wordt het gehaktbrood te massief en hard.
  • Neem een stuk bakpapier en doe dit in een cakeblik. Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over het cakeblik en druk het een beetje aan. Bak het gehaktbrood 55 minuten in de hete oven.

    Laat het gehaktbrood 10 minuten rusten voordat je hem snijdt. Gebruik de sappen uit het bakblik om de plakken gehaktbrood mee te bedruipen. De lekkerste jus komt immers van het bakproces.
  • De meatloaf glaze aanbrengen
  • Breng na 40 minuten bakken de glaze aan op de bovenkant van het gehaktbrood. Zet hem daarna nog 15-20 minuten in de oven.

VariatieTips

  • Maak een heerlijke korst door wat paneermeel, geraspte kaas en gesmolten boter met elkaar te mengen. Breng dit mengsel voor het bakken aan op het gehaktbrood. Let op dat de korst niet verbrandt.
  • Gehaktbrood met een spekrandje? Dat kan alleen maar heel lekker zijn. Bekleed hiervoor gewoon de bakvorm (eerst met bakpapier) met plakjes spek (of katenspek). Leg de plakjes over de breedte in het cakeblik, zodat je de uiteinden over het gehakt kunt vouwen. Leg ze ook ‘dakpansgewijs’, dus laat ze elkaar een klein beetje overlappen.
  • In plaats van spek is het ook lekker om het gehaktbrood te verpakken in een dun laagje bladerdeeg.  Bekleed de binnenkant van het bakblik (eerst met bakpapier) met een laagje bladerdeeg. Doe het gehakt erin en snijd het deeg 1,5 cm boven het gehakt af. Dek het af met een laagje deeg en vouw de randjes om. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt eitje.
  • Een andere klassieker is het gehaktbrood met gekookt ei. Dit is heel makkelijk. Zorg dat je een 4-5 eieren hardgekookt hebt en plaats deze over de lengte in het midden van het rauwe gehakt. Bedek de eieren met de rest van het gehakt en bak het gehaktbrood volgens het recept.
  • Vul het gehaktbrood met kaas of geblancheerde groene asperges. Eet smakelijk! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten