Een heerlijk sappig gehaktbrood. Daar wordt een mens vrolijk van. Waarom maken we het zo weinig, terwijl het zo makkelijk is er eigenlijk niets fout kan gaan?

Een lekker gehaktbrood barst van de smaak en is lekker zacht, maar tegelijkertijd stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen. Met dit gehaktbrood recept en onze tips kan het niet mislukken.

Meer doen met gehakt? Deze gehaktballen zijn de beste.

Gehaktbrood uit de oven

3 from 42 votes
1 gehaktbrood

6

porties
Bereidingstijd

45

minutes
Voorbereiding

10

min
Totale tijd

55

minutes

Dit gehaktbrood maak je met half-om-half gehakt. Maar je kunt ook een heerlijk gehaktbrood maken van kippen- of kalfsgehakt of een mooi mengsel. Een beetje vet is wel lekker, anders wordt je gehaktbrood te droog.

Als je met een paar zaken rekening houdt wordt dit een topper die je keer op keer gaat maken. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk mengt. Gewoon kort alles door elkaar gooien en klaar! Zo wordt de structuur van je gehaktbrood het mooist.

Gebruik bakpapier en laat het flink uitsteken boven het bakblik, zodat je het gehaktbrood moeiteloos uit zijn vorm haalt.
Snijd de ui echt fijn, zodat het mooi gaar wordt, of fruit de ui eerst even aan. En als laatste druk het gehak voorzichtig aan, zodat je straks een mooie vorm behoudt na het bakken.

Ingrediënten voor een gehaktbrood

  • 750 gr 750 half om half gehakt, rund en varken

  • 1 kleine 1 rode ui, heel fijngesnipperd

  • 2 2 eieren

  • 3 el 3 ketchup

  • 3 el 3 fijngehakte peterselie

  • 1 gram 1 paneermeel

  • 1,5 tl 1,5 zout

  • 1 tl 1 Italiaanse kruiden

  • 1 tl 1 versgemalen zwarte peper

  • 1 el 1 boter

  • 1 tl 1 paprikapoeder

  • Optioneel | Meatloaf glaze
  • 175 gram 175 ketchup

  • 1,5 tl 1,5 azijn

  • 2,5 el 2,5 bruine suiker

  • 1 tl 1 knoflookpoeder

  • 1/2 tl 1/2 uienpoeder

  • 1/4 tl 1/4 theelepel zwarte peper

  • 1/4 tl 1/4 theelepel zout

Bereiding gehaktbrood

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng alle ingrediënten kort(!) in een grote mengkom. Meng het niet te lang, want dan wordt het gehaktbrood te massief en hard.
  • Vet je bakblik in met een eetlepel boter. Neem daarna een stuk bakpapier en doe dit ook in een cakeblik en laat het een beetje overhangen. Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over het cakeblik en druk het een beetje aan.
    Bak het gehaktbrood 50 minuten in de hete oven.

    Laat het gehaktbrood 10 minuten rusten voordat je hem snijdt. Gebruik de sappen uit het bakblik om het gehaktbrood mee te bedruipen. De lekkerste jus komt immers van het bakproces.gehaktbrood
  • Optioneel | De meatloaf glaze
    Maak je ook glaze? Maak de glaze dan terwijl het gehaktbrood in de oven staat door alle ingrediënten te mengen.
    Breng na de eerste 40 minuten bakken de glaze aan op de bovenkant van het gehaktbrood in een mooie niet te dikke laag. Zet hem daarna nog 15-20 terug in de oven, tot dat de bovenkant is gekarameliseerd.
    Ook hier, laat je gehaktbrood even goed rusten en koelen voordat je er plakken van snijdt. gehaktbrood-met meatloaf-glaze

VariatieTips

  • Maak een heerlijke korst door wat paneermeel, geraspte kaas en gesmolten boter met elkaar te mengen. Breng dit mengsel voor het bakken aan op het gehaktbrood. Let op dat de korst niet verbrandt.
  • Gehaktbrood met een spek? Dat kan alleen maar heel lekker zijn. Bekleed hiervoor gewoon de bakvorm (eerst met bakpapier) met plakjes spek (of katenspek). Leg de plakjes over de breedte in het cakeblik, zodat je de uiteinden over het gehakt kunt vouwen. Leg ze ook ‘dakpansgewijs’, dus laat ze elkaar een klein beetje overlappen. Bekijk ons recept voor gehaktbrood met spek en ei hier.
  • In plaats van spek is het ook lekker om het gehaktbrood te verpakken in een dun laagje bladerdeeg.  Bekleed de binnenkant van het bakblik (eerst met bakpapier) met een laagje bladerdeeg. Doe het gehakt erin en snijd het deeg 1,5 cm boven het gehakt af. Dek het af met een laagje deeg en vouw de randjes om. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt eitje.
  • Een andere klassieker is het gehaktbrood met gekookt ei. Dit is heel makkelijk. Zorg dat je een 4-5 eieren hardgekookt hebt en plaats deze over de lengte in het midden van het rauwe gehakt. Bedek de eieren met de rest van het gehakt en bak het gehaktbrood volgens het recept.
  • Vul het gehaktbrood met kaas of geblancheerde groene asperges. Eet smakelijk! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

gehaktbrood-ui-de-oven

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten