Gehaktbrood maken doe je zo [Recept]

David
David

Een heerlijk sappig gehaktbrood. Daar wordt een mens vrolijk van. Waarom maken we het zo weinig, terwijl het zo makkelijk is er eigenlijk niets fout kan gaan?

Een lekker gehaktbrood barst van de smaak en is lekker zacht, maar tegelijkertijd stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen.

Met dit gehaktbrood recept kan het bijna niet mislukken.

Wil je vaker ovenschotels maken? Bekijk dan zeker dit cannelloni recept.

gehaktbrood

Recept | Lekker gehaktbrood maak je zo

Gehaktbrood maak je van rundergehakt dat een vetpercentage heeft van 15- 20%. Nu denk je misschien dat het gehaktbrood droog wordt, maar door alle andere ingrediënten blijft hij lekker sappig. Je kunt ook een heerlijk gehaktbrood maken van kippen- of kalfsgehakt of halfom.

Hoofdgerecht | 6-8 porties
Ingrediënten
  • 1 kilo rundgehakt met 15-10% vet.
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 2 grote eieren
  • 3 eetlepels ketchup
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 80 gram paneermeel
  • 60 gram melk
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel Italiaanse kruiden
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel paprikapoeder

Zo maak je gehaktbrood

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng alle ingrediënten in een grote mengkom. Meng het niet te lang, want dan wordt het gehaktbrood te massief en hard.

Stap 2

Neem een stuk bakpapier en doe dit in een cakeblik. Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over het cakeblik en druk het een beetje aan. Bak het gehaktbrood 55 minuten in de hete oven.

Laat het gehaktbrood 10 minuten rusten voordat je hem snijdt. Gebruik de sappen uit het bakblik om de plakken gehaktbrood mee te bedruipen. De lekkerste jus komt immers van het bakproces.

Meatloaf glaze maken 

Een echte Amerikaanse meatloaf maak je natuurlijk met een ‘glaze’. Voor de traditionele meatloaf glaze meng je de volgende indrediënten:

  • 175 gram ketchup
  • 1,5 theelepel azijn
  • 2,5 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • ¼ theelepel zout

Breng na 40 minuten bakken de glaze aan op de bovenkant van het gehaktbrood. Zet hem daarna nog 15-20 minuten in de oven.

 

gehaktbrood

Variatietips

  • Maak een heerlijke korst door wat paneermeel, geraspte kaas en gesmolten boter met elkaar te mengen. Breng dit mengsel voor het bakken aan op het gehaktbrood. Let op dat de korst niet verbrandt.
  • Gehaktbrood met een spekrandje? Dat kan alleen maar heel lekker zijn. Bekleed hiervoor gewoon de bakvorm (eerst met bakpapier) met plakjes spek (of katenspek). Leg de plakjes over de breedte in het cakeblik, zodat je de uiteinden over het gehakt kunt vouwen. Leg ze ook ‘dakpansgewijs’, dus laat ze elkaar een klein beetje overlappen.
  • In plaats van spek is het ook lekker om het gehaktbrood te verpakken in een dun laagje bladerdeeg.  Bekleed de binnenkant van het bakblik (eerst met bakpapier) met een laagje bladerdeeg. Doe het gehakt erin en snijd het deeg 1,5 cm boven het gehakt af. Dek het af met een laagje deeg en vouw de randjes om. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt eitje.
  • Een andere klassieker is het gehaktbrood met gekookt ei. Dit is heel makkelijk. Zorg dat je een 4-5 eieren hardgekookt hebt en plaats deze over de lengte in het midden van het rauwe gehakt. Bedek de eieren met de rest van het gehakt en bak het gehaktbrood volgens het recept.
  • Vul het gehaktbrood met kaas of geblancheerde groene asperges. Eet smakelijk! 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Gehaktbrood maken doe je zo [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?