Vandaag wil ik met jullie delen hoe je zelf geklaarde boter kunt maken. Geklaarde boter, ook wel bekend als gekookte boter, is een veelzijdig en smaakvol ingrediënt dat een welkome toevoeging kan zijn aan vele gerechten. Het is gemakkelijk te maken en kan worden gebruikt om te bakken en te braden.

De meeste mensen maken geklaarde boter om rundvlees in te bakken, of om de boter langer houdbaar te maken. Lees in dit recept hoe je het ook maakt en waarom geklaarde boter zo fijn is. En wat de verschillen zijn tussen ghee en geklaarde boter.

Maak zelf geklaarde boter

Maak zelf geklaarde boter

2 from 6 votes

1

bakje boter
Bereidingstijd

15

minutes

Je kunt geklaarde boter gebruiken om allerlei gerechten te maken. Probeer bijvoorbeeld te bakken in geklaarde boter voor een rijkere smaak en een mooie gouden kleur. Vooral het bakken van (rund)vlees in geklaarde boter is een aanrader!

Je kunt het ook gebruiken om andere dingen te braden of om te roerbakken voor een unieke en smaakvolle maaltijd.

Ingrediënten

  • 250 gram 250 ongezouten roomboter

  • Een kookpan met dikke bodem

  • Een zeef

  • Een glazen of keramische opslagpot

Stap-voor-stap instructies voor het maken van geklaarde boter

  • Zet de pan op middelhoog vuur en voeg de boter toe. Laat de boter smelten en kook vervolgens op lage temperatuur gedurende ongeveer 10-15 minuten, of totdat het vocht in de pan is verdampt en de melkzuren op de bodem zijn neergeslagen.
  • Gebruik een schuimspaan om het schuim van de top te verwijderen en giet dan voorzichtig de geklaarde boter door de zeef in de opslagpot. Zorg ervoor dat je de neerslag op de bodem van de pan achterlaat. Laat de geklaarde boter afkoelen en plaats dan in de koelkast totdat het is gestold.

Hoe bewaar je geklaarde boter?

  • Wanneer je geklaarde boter hebt gemaakt, is het belangrijk om deze op de juiste manier op te slaan. Plaats de geklaarde boter in een glazen of keramische pot en bewaar in de koelkast. Je kunt geklaarde boter ook invriezen voor een langere houdbaarheid. Zorg ervoor dat je de geklaarde boter goed afsluit om te voorkomen dat het oxidatie of andere schade oploopt. En gebruik schoon bestek als je een beetje uit de pot haalt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is geklaarde boter en waarom is het lekker?

Er zijn verschillende redenen waarom je geklaarde boter zou willen maken.

Ten eerste heeft geklaarde boter een rijke, nootachtige smaak die perfect is voor het koken en bakken. Het kan veel gerechten diepte en complexiteit geven, van gegrilde zeevruchten tot gebakken groenten.

Ten tweede (en dit is een belangrijk punt!) heeft geklaarde boter een hogere rookpunt dan gewone boter, wat betekent dat het gebruikt kan worden voor het koken op hogere temperaturen zonder te verbranden. Dit maakt het ideaal voor het bakken van vlees, het bakken van eieren en meer.

Ten derde is geklaarde boter makkelijker te bewaren dan gewone boter en heeft het een langere houdbaarheid, dus je kunt een grote partij maken en op voorraad hebben wanneer je het nodig hebt.

Al met al is geklaarde boter een veelzijdig en lekker ingrediënt dat veel smaak kan toevoegen aan je kookkunsten.

Hoe bewaar je geklaarde boter?

Zodra de boter is geklaard, moet deze worden afgekoeld en opgeslagen in de koelkast of vriezer.

Wanneer deze op de juiste manier wordt bewaard, kan geklaarde boter enkele maanden in de koelkast en tot een jaar in de vriezer blijven. Om de houdbaarheid te verlengen, sla je de boter ook op in een luchtdichte container of pot met een goed passende deksel. Hiermee voorkom je dat de boter vreemde smaken of geuren van andere voedingsmiddelen in de koelkast opneemt.

Het verschil tussen ghee en geklaarde boter

Er is een klein verschil tussen geklaarde boter en ghee. Beide worden gemaakt door boter te koken totdat het vocht verdampt en de melkzuren op de bodem zinken.

Geklaarde boter wordt vervolgens gefilterd met een zeefje zodat alleen de geklaarde boter overblijft, terwijl ghee verder wordt gekookt totdat het een goudbruine kleur en een nootachtige smaak heeft.

Ghee bevat ook kleine hoeveelheden lactose en eiwitten die in geklaarde boter zijn verwijderd. Dit maakt ghee geschikter voor mensen met lactose-intolerantie of een bepaald dieet. Beide zijn echter veelzijdig en smakelijk en kunnen worden gebruikt om te bakken, braden en smeren.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten