Verse gemberthee maken? Daar is helemaal niets moeilijks aan. Kokend water en verse gemberwortel, meer heb je niet nodig om deze heerlijke, kruidige thee thuis te maken.
Onderaan verklappen we waar verse gemberthee oorspronkelijk vandaan komt, vertellen we waarom gemberthee zo geliefd is, en delen we tips voor wat ‘m lekkerder maakt. Na het lezen van dit artikel grijp je nooit nog naar een droog theezakje om gemberthee te maken!
Is gemberthee gezond?
Er bestaan heel wat opvattingen over de gezondheidsvoordelen van gemberthee. Natuurlijk zijn deze niet allemaal waar of wetenschappelijk aangetoond. Daarom moeten de positieve effecten van gemberthee met een korrel zout worden genomen. Het is immers geen wondermiddel dat levens redt.
Toch hebben bepaalde onderzoeken aangetoond dat gember kan helpen tegen bepaalde kwaaltjes, waaronder ochtendmisselijkheid of misselijkheid na chemotherapie. Verder is het wetenschappelijk aangetoond dat gember een natuurlijke pijnstiller is. Het zou verlichtend werken tegen spierpijn, menstruatiepijn en hoofdpijn. Een wondermiddel of niet, gemberthee is gewoon erg lekker. Dit verfrissende en kalmerende drankje is perfect voor een moment rust.
Waar komt gember vandaan?
Waar gemberwortel voor het eerst groeide, is niet bekend. Historici zijn het er wel over eens dat de gemberwortel afkomstig is uit Zuid-Azië. Het is onduidelijk wanneer mensen zijn begonnen met het gebruiken van gember. Wat wel een zekerheid is, is dat gemberwortel via Arabische handelaars in Europa terechtkwam tijdens de specerijenhandel.
Als je vandaag verse gemberwortel koopt in de supermarkt, is de kans groot dat die afkomstig is uit China. Gember wordt daar verbouwd in regio’s met een vochtig en tropisch klimaat. China en India zijn momenteel de grootste producenten van gember wereldwijd.