Verse gemberthee maken? Daar is helemaal niets moeilijks aan. Kokend water en verse gemberwortel, meer heb je ​niet nodig om deze heerlijke, kruidige thee thuis te maken.​

Onderaan verklappen we waar verse gemberthee oorspronkelijk vandaan komt, vertellen we waarom gemberthee zo geliefd is, en delen we tips voor wat ‘m lekkerder maakt. Na het lezen van dit artikel grijp je nooit nog naar een droog theezakje om gemberthee te maken!

Verse gemberthee met citroen en honing

3 from 42 votes
Course: TheeCuisine: Aziatisch
Portie

1

Pot thee
Bereidingstijd

10

minutes

Pure gember heeft een citroenachtige, lichtpikante smaak. Verse gemberthee is dan ook heerlijk verfrissend, proeft kruidig en heeft een pittige afdronk. ​De thee brandt lichtjes in de keel na het nemen van een slok.

Verse gemberthee maak je door kleine reepjes verse gember in een theezeefje te stoppen en dat te laten trekken in heet water. Dat doe je voor een zes à acht minuten. Hoe langer je de thee laat trekken in de theepot, hoe meer je de gember (en de pittigheid) zal smaken.

Ingrediënten

  • Verse gemberwortel (neem gember zonder plekjes, die hard aanvoelt en niet rimpelachtig oogt)

  • 1 theepot 1 kokend water

  • 1 1 citroen, uitgeperst

  • 4 theelepels 4 honing

Bereiding

  • Snijd de gemberwortel in twee plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Snijd ze daarna in kleine reepjes. Het is niet nodig om de gember te schillen.
  • Leg de reepjes gember in een theepot en giet er kokend water water overheen. Je kunt de gemberreepjes in een theezeefje doen maar dit hoeft niet. 
  • Laat de thee zo’n zes à acht minuten trekken.
  • Doe ​1 theelepel citroensap in een theekop. Giet de gemberthee in de kop en voeg een schijfje citroen toe. Werk eventueel af met een theelepel honing voor een zoetere, mildere smaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is gemberthee gezond?

Er bestaan heel wat opvattingen over de gezondheidsvoordelen van gemberthee. Natuurlijk zijn deze niet allemaal waar of wetenschappelijk aangetoond. Daarom moeten de positieve effecten van gemberthee met een korrel zout worden genomen. Het is immers geen wondermiddel dat levens redt. 

Toch hebben bepaalde onderzoeken aangetoond dat gember kan helpen tegen bepaalde kwaaltjes, waaronder ochtendmisselijkheid of misselijkheid na chemotherapie. Verder is het wetenschappelijk aangetoond dat gember een natuurlijke pijnstiller is. Het zou verlichtend werken tegen spierpijn, menstruatiepijn en hoofdpijn. Een wondermiddel of niet, gemberthee is gewoon erg lekker. Dit verfrissende en kalmerende drankje is perfect voor een moment rust. 

Gemberwortel

Waar komt gember vandaan?

Waar gemberwortel voor het eerst groeide, is niet bekend. Historici zijn het er wel over eens dat de gemberwortel ​afkomstig is uit ​Zuid-Azië. Het is onduidelijk wanneer ​​mensen zijn begonnen met het gebruiken van gember​. Wat wel een zekerheid is, is ​dat gemberwortel via Arabische handelaars in Europa terechtkwam tijdens de specerijenhandel.

Als je vandaag ​verse gemberwortel ​koopt in de supermarkt, is de kans groot dat die afkomstig is uit ​China. Gember wordt daar verbouwd in regio’s met een vochtig en tropisch klimaat​.​ ​​​China en India zijn momenteel de grootste producenten van gember wereldwijd.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten