Verse gemberthee maken? Daar is helemaal niets moeilijks aan.Β Kokend water en verse gemberwortel, meer heb je βniet nodig om deze heerlijke, kruidige thee thuis te maken.β
Onderaan verklappen we waar verse gemberthee oorspronkelijk vandaan komt, vertellen we waarom gemberthee zo geliefd is, en delen we tips voor wat ‘m lekkerder maakt. Na het lezen van dit artikel grijp je nooit nog naar een droog theezakje om gemberthee te maken!

Recept | verse gemberthee met citroen en honing
1 pot thee
- verse gemberwortel (neem gember zonder plekjes, die hard aanvoelt en niet rimpelachtig oogt)
- 1 theepot kokend water
- 1 citroen, uitgeperst
- 4 theelepels honing

Hoe maak je het?
STAP 1
Snijd de gemberwortel in twee plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Snijd ze daarna in kleine reepjes. Het is niet nodig om de gember te schillen.
STAP 2
Leg de reepjes gember in een theepot en giet er kokend water water overheen. Je kunt de gemberreepjes in een theezeefje doen maar dit hoeft niet.Β
STAP 3
Laat de thee zo’n zes Γ acht minuten trekken.
STAP 4
Doe β1 theelepel citroensap in een theekop. Giet de gemberthee in de kop en voeg een schijfje citroen toe. Werk eventueel af met een theelepel honing voor een zoetere, mildere smaak.

βWaar komt gemberβ vandaan?
βWaar gemberwortel voor het eerst groeide, is niet bekend. Historici zijn het er wel over eens dat de gemberwortel βafkomstig is uit βZuid-AziΓ«. Het is onduidelijk wanneer ββmensen zijn begonnen met het gebruiken van gemberβ. Wat wel een zekerheid is, is βdat gemberwortel via Arabische handelaars in EuropaΒ terechtkwamΒ tijdens de specerijenhandel.
Als je vandaag βverse gemberwortel βkoopt in de supermarkt, is de kans groot dat die afkomstig is uit βChina. Gember wordt daar verbouwd in regio’s met een vochtig en tropisch klimaatβ.β βββChina en India zijn momenteel de grootste producenten van gember wereldwijd.
Wat is gemberthee en waarom moet je het drinken?
Pure gember heeft een citroenachtige, lichtpikante smaak.Β Verse gemberthee is dan ook heerlijk verfrissend, proeft kruidig en heeft een pittige afdronk. βDe thee brandt lichtjes in de keel na het nemen van een slok.
Verse gemberthee maak je door kleine reepjes verse gember in een theezeefje te stoppen en dat te laten trekken in heet water.Β Dat doe je voor een zes Γ acht minuten. Hoe langer je de thee laat trekken in de theepot, hoe meer je de gember (en de pittigheid) zal smaken.

Er bestaan heel wat opvattingen over de gezondheidsvoordelen van gemberthee. Natuurlijk zijn deze niet allemaal waar of wetenschappelijk aangetoond. Daarom moeten de positieve effecten van gemberthee met een korrel zout worden genomen. Het is immers geen wondermiddel dat levens redt.Β
Toch hebben bepaalde onderzoeken aangetoond dat gember kan helpen tegen bepaalde kwaaltjes, waaronder ochtendmisselijkheid of misselijkheid na chemotherapie. Verder is het wetenschappelijk aangetoond dat gember een natuurlijke pijnstiller is. Het zou verlichtend werken tegen spierpijn, menstruatiepijn en hoofdpijn.
Een wondermiddel of niet, gemberthee is gewoon erg lekker. Dit verfrissende en kalmerende drankje is perfect voor een moment rust.Β

Moscow Mule-recept [Cocktail]
De Moscow Mule vind je bijna in elke cocktailbar op het menu. Maar hoe maak je hem zelf? Bekijk hier het recept en leer alles over deze cocktail!

Pittige wortelsoep met gember en kokos [recept]
Deze pittige wortelsoep met kokos is een ware smaakexplosie. Probeer nu deze exotische, supergezonde wortelsoep!

Verfrissend gemberbier met oranjebloesem en sinaasappel [recept]
Dit recept voor gemberbier maak je in een handomdraai. De combinatie van gember met oranjebloesem en sinaasappel is goddelijk en komt uit het nieuwste kookboek van Nadia en Merijn -> Souq, Tafels Vol Mezze!