Gepofte zoete aardappel uit de oven, magnetron of van de BBQ! [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Daar is ‘ie weer. Deze veelzijdige superknol laat zich opnieuw van zijn beste kant zien.

Waar je eerder kon lezen hoe je fantastische friet, Puree, Soep en Salade maakt van zoete aardappelen, kun je vandaag ontdekken hoe je deze oranje rakker veelzijdig kunt poffen. Voor ieder wat wils: pof je zoete aardappel in de oven, op de barbecue of zelfs in de magnetron.

En als bonus in dit recept: goddelijke gezonde sausjes!

​Poffen?

Waarom noem je dit proces poffen en niet koken of bakken? Wat is nou helemaal het verschil?

Nou, poffen kun je alleen maar doen met groenten en nootjes die vol zitten met zetmeel. Bovendien moet het gepofte product in een jasje zitten, zoals de schil of aluminiumfolie.

gepofte tamme kastanjes

Gepofte tamme kastanjes

​Daarnaast moet het behoorlijk verhit worden. Op die manier wordt het zetmeel in de aardappel zachter dan dat je deze zou koken en krijgt de knol een aparte structuur die je alleen tijdens poffen ontstaat. 

​Gepofte zoete aardappel uit de oven

​Bijgerecht | 4 porties

​Benodigdheden:
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 tl olijfolie
  • een oven
  • ovenrooster
  • bakpapier

​Aan de slag!

Verhit de oven voor op 190 °graden Celsius en neem het rooster er uit. Snijd je zoete aardappelen in de lengte en bedek het ovenrooster met bakpapier.

Besprenkel de vier helften met olie en leg ze met de ‘open’ kant op het vel papier. Pof de aardappeltjes 25 tot 30 minuten in de oven. Controleer de piepers op hun gaarheid. Als je het huidje gemakkelijk kunt indrukken zijn ze klaar om opgepeuzeld te worden.

Bestrooi de ‘open’ kant met wat zout en peper voor je de zoete aardappelen serveert en dit basisgerecht is klaar. Verrassend lekker met wat stukjes banaan of maak ze hartig met wat kruidenboter.

Hoe je een lekkere kruidenboter zelf maakt, lees je hier. Of serveer hem met onze suggestie: een heerlijke salsa. 

​Makkelijke rode salsa

​Sausje | 4 porties

​Ingrediënten:
  • 400 gr tomatenblokjes
  • één jalapeñopeper
  • handje fijngehakte koriander
  • sap van één limoen
  • kleine rode ui
  • één tl gemalen komijn
  • snufje zout
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje suiker
  • (optioneel: één rode peper)
salsa

​Kruiden klaar?

Doe de tomaten, jalapeño- en (eventueel) rode pepers, koriander, limoensap, ui, komijn, zout en knoflook in een blender. Druk op de knop en meng het geheel door elkaar. Ook hier kun je in plaats van een blender een staafmixer gebruiken.

Zorg dat de salsa een beetje aan de grove kant blijft. Proef eventjes goed en bepaal welke smaken je mist. Misschien wil je deze salsa een beetje zouter, zoeter of zuurder. Kruidiger? Voeg dan wat komijn en koriander toe. Meer pit? Knoflook. Meer hitte? Pepers. Te heet? Blus met wat suiker.

Doe in een kommetje en serveer met de zoete aardappel. Dat geeft deze knol een echte kick.

​Gepofte zoete aardappel van de BBQ

​Bijgerecht | 4 personen

​Benodigdheden:
  • een aangestoken barbecue
  • aluminiumfolie
  • 2 zoete aardappelen
  • peper en zout
  • één el olijfolie
  • 4 el Griekse yoghurt
  • één gesnipperde lente-ui
aardappel

​Is de BBQ al heet?

Want dat is het allerbelangrijkste voor je begint. Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en bestrooi de ‘open’ kant met wat zout en peper. Wikkel de partjes in een dubbele laag aluminiumfolie. Neem het rooster van je barbecue en leg de aardappelen direct in de roodgloeiende kooltjes.

Laat ze een kwartiertje garen. Draai ze daarna om met een tang en geef ze nogmaals 15 minuten. Haal de aardappelen uit de kooltjes en haal het aluminiumfolie er gedeeltelijk af: alleen aan de ‘open’ kant van de partjes. Snijd elke aardappel in de lengte nogmaals doormidden. Schenk daarin een eetlepel Griekse yoghurt en besprenkel met wat lente-uitjes, zout en peper. Supersimpel, superlekker.

Ook de kruidenboter en bovenstaande salsa doet het heel goed bij deze aardappel van de BBQ. Of… een lekkere frisse Indiase raita van komkommer. Hoe? Dat lees je hier.

​Indiase komkommerraita

​Sausje | 4 porties

​Ingrediënten:
  • 250 ml. Griekse yoghurt
  • ½ komkommer
  • handje verse fijngehakte munt
  • ¼ tl zout
  • snuf peper
  • ½ komijnpoeder
  • één tl limoensap
komkommerraita

​Schil de komkommer...

​... en rasp deze in een kommetje. Neem een dunne theedoek, of een kaasdoek als je die hebt, en leg daarop de geraspte komkommer. Wikkel het doek om de komkommerrasp en maak er een bal van. Knijp zo goed als je kunt zoveel mogelijk vocht uit de komkommer.

Schenk de yoghurt in de kom die je eerder gebruikte. Doe daarbij de komkommer en alle andere ingrediënten. Roer goed door elkaar met een eetlepel en je traditionele raita is klaar. Heerlijk fris bij je zoete aardappel!

​Zoete aardappel uit de magnetron (met crème fraîche!)

​Bijgerecht | 4 porties

​Ingrediënten:
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 eetlepels roomboter
  • snufje zout
  • snufje peper
  • twee eetlepels fijngehakte bieslook
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels crème fraîche

​Vork in de aanslag!

Neem de 2 zoete aardappelen en prik er in met een vork. Per aardappel ongeveer 4 keer. Leg ze in de magnetron. Stel de magnetron in op ongeveer 700 watt en pof de aardappelen, per stuk, 10 minuten. Het helpt als je ze elke twee minuten even omdraait. Wikkel ze na het poffen in aluminiumfolie en laat nog een minuut of 10 nagaren.

Snijd de aardappelen eerst doormidden. Daarna snijd je de partjes, tot aan de schil 2 keer in de lengte en 5 keer in de breedte. Klap ze een beetje open en leg per partje er een halve eetlepel boter op. Besprenkel ze met wat zout, peper, bieslook en Parmezaanse kaas. Laat de kaas eventjes smelten en maak af met een eetlepel crème fraîche per partje. Uitserveren en klaar. De lekkerste zoete aardappel uit de magnetron je maar kunt bedenken!


gepofte zoete aardappel

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!