Gepofte zoete aardappel heeft een heerlijk zoete en rijke smaak en zit bomvol voedingsstoffen. Ja hoor, deze veelzijdige superknol laat zich opnieuw van zijn beste kant zien.

Waar je eerder kon lezen hoe je fantastische zoete aardappelfrietzoete aardappel pureezoete aardappel soep en en salade van zoete aardappel maakt, ontdek je vandaag hoe je deze oranje rakker veelzijdig poft.

Hoe je zoete aardappel poft op, lees je in dit artikel!

Gepofte zoete aardappel uit de oven, van de BBQ of uit de magnetron

3.1 from 7 votes
Course: BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

2

Stuks
Bereidingstijd

35

minutes

Voor ieder wat wils: pof je zoete aardappel in de oven, op de barbecue of zelfs in de magnetron!

Ingrediënten

  • 2 zoete aardappelen

  • 2tl olijfolie

  • zout en peper

  • Gepofte zoete aardappel van de BBQ
  • aluminiumfolie

  • 2 zoete aardappelen

  • peper en zout

  • 1el olijfolie

  • Gepofte zoete aardappel uit de magnetron
  • 2 zoete aardappelen

  • zout en peper

Aan de slag!

  • Zo maak je gepofte aardappel uit de oven
  • Verhit de oven voor op 190° en neem het rooster eruit. Snijd je zoete aardappelen in de lengte en bedek het ovenrooster met bakpapier.
  • Besprenkel de helften met olie en leg ze met de ‘open’ kant op het vel papier. Pof de aardappeltjes 25 tot 30 minuten in de oven. Controleer de piepers op hun gaarheid. Als je het huidje gemakkelijk kunt indrukken zijn ze klaar om opgepeuzeld te worden.
  • Bestrooi de ‘open’ kant met wat zout en peper voor je de zoete aardappelen serveert en dit basisgerecht is klaar.
  • Zo maak je gepofte zoete aardappel van de BBQ
  • Is de BBQ al heet? Want dat is het allerbelangrijkste voor je begint
  • Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en bestrooi de ‘open’ kant met wat zout en peper. Wikkel de partjes in een dubbele laag aluminiumfolie.
  • Neem het rooster van je barbecue en leg de aardappelen direct in de roodgloeiende kooltjes. Laat ze een kwartiertje garen. Draai ze daarna om met een tang en geef ze nogmaals 15 minuten.
  • Haal de aardappelen uit de kooltjes en haal het aluminiumfolie er gedeeltelijk af: alleen aan de ‘open’ kant van de partjes. Snijd elke aardappel in de lengte nogmaals doormidden werk de gepofte zoete aardappel af met een topping naar keuze.
  • Zo maak je gepofte zoete aardappel uit de magnetron
  • Neem de 2 zoete aardappelen en prik er in met een vork. Per aardappel ongeveer 4 keer. Leg ze in de magnetron. Stel de magnetron in op ongeveer 700 watt en pof de aardappelen, per stuk, 10 minuten. Het helpt als je ze elke twee minuten even omdraait. Wikkel ze na het poffen in aluminiumfolie en laat ze nog een minuut of 10 nagaren.
  • Snijd de aardappelen eerst doormidden en vouw hem een beetje open. Doe er een beetje zout en peper op en werk de gepofte zoete aardappel af met een topping naar keuze.

Wat eet je bij gepofte zoete aardappel?

  • Een gepofte zoete aardappel heeft natuurlijk wel een lekkere topping nodig, wat past er goed bij?
  • Een gepofte zoete aardappel is al heel lekker met een klontje roomboter en wat peper en zout.
  • Simpel en lekker. Een schepje crème fraiche en wat geraspte kaas. Doe er wat fijngesneden bieslook bij en klaar!
  • Wat dacht je van een stuk kruidenboter? Die smelt dan lekker over de hete aardappel heen.
  • Een schepje Griekse yoghurt met wat gesneden lente-uitjes en wat peper en zout kan ook heerlijk zijn.
  • Heb je liever een sausje? Probeer dan deze lekkere salsa of een heerlijk frisse tzatziki.
  • Naast een romig component is het aan te raden om iets met een bite toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan gebakken spekjes of pijnboompitjes.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Gepofte zoete aardappel

Wat is poffen?

Waarom noem je dit proces poffen en niet koken of bakken? Wat is nou helemaal het verschil?

Poffen kun je alleen maar doen met groenten en nootjes die vol zitten met zetmeel. Bovendien moet het gepofte product in een jasje zitten, zoals de schil of aluminiumfolie.

​​Daarnaast moet het behoorlijk verhit worden. Op die manier wordt het zetmeel in de aardappel zachter dan dat je deze zou koken en krijgt de knol een aparte structuur die je alleen tijdens poffen ontstaat. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten