In zijn kookboek vertelt Jigal Krant hoe deze geroosterde kikkererwten salade tot stand kwam.

'Nadat aquafaba zijn intrede had gedaan in mijn keuken, kampte ik met gestaag groeiende kikker-erwtenoverschotten. Na verloop van tijd werd de schaarse ruimte in mijn ijskast dermate in beslag genomen door blikken en potten erwten zonder sap, dat ik naarstig op zoek moest naar een smakelijke en snelle restverwerking.

Een kikkererwtensalade leek me het kansrijkst, maar de eerste probeersels waren niet te hachelen. Dat ruimde gelijk lekker op. Uiteindelijk moesten er nieuwe conserven aan te pas komen en stond mijn ijskast vol blikken en potten sap zonder erwten.

Het leverde evenwel een verrukkelijke salade op. Tegenwoordig verheug ik me tijdens het aquafaba opkloppen al op de restverwerking.'

Geroosterde kikkererwten salade

0 from 0 votes
Recipe by Jigal Krant
Servings

4

servings
Cooking time

40

minutes

Ingrediënten

  • 2 tenen 2 gepofte knoflook

  • eenvoudige olijfolie

  • 1 1 pot kikkererwten (brutogewicht 400 g)

  • 2 tl 2 ras el hanout/baharat

  • ½ tl isot biber

  • 1 1 tl za’atar

  • 2 2 el citroensap

  • 4 4 el extra vergine olijfolie

  • 1 1 tl golden syrup

  • 1 1 kleine rode ui

  • 3 3 minikomkommers

  • 150 g 150 kerstomaatjes

  • 1 1 partje ingelegde citroen (¼ citroen)

  • 30 g 30 koriander

  • 30 g 30 bladpeterselie

  • 2 2 el rauwe techina

Bereiding

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Giet de kikkererwten af en dep droog met keukenpapier. Bak met de specerijenmix, isot biber en za’atar 3 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig, zodat niet alle kikkererwten uit elkaar ploffen. Laat de kikkererwten afkoelen in een grote kom.
  • Prak de gepofte knoflook in een kommetje en klop met het citroensap, de olijfolie en golden syrup tot een lobbige dressing. Breng op smaak met flink wat versgemalen peper en een royale snuf grof zout.
  • Snijd de ui in dunne halve ringen, de komkommer in blokjes en de kerstomaten in kwarten. Verwijder het vruchtvlees van de ingelegde citroen en hak de schil ragfijn. Snijd de koriander- en peterselieblaadjes grof. Voeg alles bij de kikkererwten en roer door met de dressing. Besprenkel de salade voor serveren met de rauwe techina.

wijnTip

  • Witte rioja is lang niet zo beroemd als zijn rode naamgenoot, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Deze Spaanse witte heeft alles waar deze salade om vraagt: volume, kracht, en goede zuren. Kies als het even kan een houtgerijpte, waarvan de vanilletonen het beste combineren met de specerijen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

TLV Vegan van Jigal Krant

Nergens wordt zo lekker vegan gekookt als in Tel Aviv. Jigal Krant komt na zijn prijswinnende kookboek met deze vegan editie. We deelde al eerder auberginesoep en deze kleurrijke koolsalade.

Het boek staat vol dit soort kleurrijke gerechten vol knallende smaken. Absoluut een aanrader en zeker niet alleen voor vegans. Wel vegan? Hier vind je al onze vegan recepten bij elkaar.

TLV Vegan kikkererwten

Salade van geroosterde kikkererwten uit TLV Vegan

  • Auteur | Jigal Krant
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Verschijningsdatum nov 2021

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten