Dit Afghaanse recept is oorspronkelijk een zomer recept doordat het veel tijdens het seizoen van de aubergines werd gegeten. Tegenwoordig kan je het hele jaar door genieten van Banjan Borani, een gerecht met gestoomde aubergine en yoghurtdressing.

Banjan Borani

4 from 2 votes
Course: Hoofdgerecht, AvondetenCuisine: AfghaansDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

personen
Bereidingstijd

40

minutes

Dit recept bevat verschillende texturen, die samen goed in balans zijn. Een zachte aubergine, gestoofd in een lichtzure tomatensaus met een yoghurtdressing erover heen.

Serveer dit gerecht met een rijstgerecht.

Ingrediënten

  • 125 ml 125 zonnebloemolie en extra om te frituren

  • 2 2 aubergines, geschild en in de lengte in vieren

  • 1 1 grote ui, in halve ringen

  • 6 tenen 6 knoflook, grof gehakt

  • 2 2 verse lange rode chilipepers, in ringen

  • 2 tl 2 gemalen koriander

  • 1 tl 1 kristalsuiker

  • 1 tl 1 gemalen kurkuma

  • 1 tl 1 chilipoeder

  • 1/2 el 1/2 wittewijnazijn

  • 1 el 1 zout

  • 5 5 grote tomaten, in plakjes

  • 125 ml 125 kokend water

  • Muntblaadjes (naar smaak), om te garneren

  • Chilipoeder (naar smaak), om te garneren

  • Yoghurtdressing
  • 520 ml 520 Griekse yoghurt

  • 1 teen 1 knoflook, geperst

  • 1 tl 1 zout

Bereiding

  • Verhit op hoog vuur in een grote pan voldoende olie om te frituren tot een keukenthermometer 170 °C aangeeft.
  • Frituur hierin de aubergines in porties tot ze aan beide kanten goudbruin zijn en door en door zacht; keer ze af en toe met een schuimspaan. Leg ze in een vergiet om uit te lekken en ga door met de rest van de aubergines.
  • Verhit de extra olie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak hierin de ui, knoflook en chilipeper al roerend 2 minuten tot ze beginnen te geuren. Zet het vuur laag en voeg de koriander, suiker, kurkuma, het chilipoeder, de azijn en het zout toe. Roer alles nog 2 minuten door, zodat de smaken goed gemengd zijn.
  • Leg de plakjes tomaat erop en voeg het kokende water toe. Voeg met een tang voorzichtig de aubergineplakken toe en zet het vuur hoog. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur weer laag. Leg het deksel op de pan en laat alles 10 minuten sudderen.
  • Maak intussen de yoghurtdressing: meng in een kommetje de yoghurt, knoflook en het zout.
  • Verspreid de helft van de yoghurtdressing in een laagje op een grote schaal. Leg hier, met behulp van bijvoorbeeld een platte bakspaan, de aubergineplakken bovenop, zonder dat ze elkaar overlappen. Schep de tomatensaus over de aubergine en sprenkel de resterende yoghurtdressing er decoratief overheen. Garneer het geheel met muntblaadjes en chilipoeder, en serveer het lekker warm.

Tips

  • Maak dit gerecht als onderdeel van een tafel vol kleine gerechtjes. Klik hier voor inspiratie.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Parwana van Durkhanai Ayubi

Parwana staat vol met familierecepten uit de Afghaanse keuken. De familie Ayubi geeft je in het boek een kijkje in het leven van de familie en hun eten. Met de verhalende schrijfwijze kan je hun wereld helemaal voor je zien. Daarnaast heeft de familie hun eigen restaurant 'Parwana' in Australië. De gerechten die ze daar serveren zijn terug te vinden in het receptenboek.

Parwana Receptenboek

Parwana

  • Auteur | Durkhanai Ayubi
  • Fotografie | Alicia Taylor en familie Ayubi
  • Uitgever | Becht
  • Omvang | 256 pagina's
  • ISBN | 9789023016663
  • Prijs | €27,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten