Gevulde courgette met gehakt óf vegetarisch [recept]

Op zoek naar een gerecht dat gezond, gemakkelijk en voor het hele gezin geschikt is? Zoek niet verder, want deze gevulde courgettes met gehakt, feta en citroen zijn een smakelijke traktatie. Perfect voor elk jaargetijde en elke dag van de week.

Zelfs als je aan ‘vleesloze vrijdag’ doet, zit je hier goed. Want hieronder kun je ook een vegaversie van de gevulde courgette vinden. Die hebben we dan weer gevulde met linzen en tomaat. Lekker én gezond. 

gevulde courgette

Gezonde gevulde courgette met gehakt

Met dit alles in één gerecht ben je in één klap klaar. Alle voedingsstoffen zitten er in, dus het enige waar jij je nog over hoeft te buigen is het dessert. Of je maakt gewoon ietsje meer, hoef je daar ook niet meer over na te denken.

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten:
  • 4 courgettes
  • olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 prei 
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gr half om half gehakt
  • 2 rode pepers
  • flinke snuf zout
  • snuf peper
  • 200 gr feta 
  • handje pijnboompitjes
  • zeste van 1 onbespoten citroen
  • bosje basilicum
  • optioneel zwarte olijven

Gevulde courgette met gehakt, feta en citroen

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Lepel nu voorzichtig wat vruchtvlees  uit de courgette zodat er ruimte ontstaat voor de vulling. (Niet weggooien, je hebt dit straks nodig voor de vulling.) 

Smeer de courgettes helemaal in met olijfolie en kruid met peper en zout. Plaats de courgettes zo'n 10 minuten in de oven en bak ze vast een beetje gaar. 

courgette moestuin

Snipper ondertussen de sjalotten en bak in een grote hapjespan in olijfolie op laag vuur aan.  

Pers de teentjes knoflook uit. Snijd de prei in ringen en voeg alles toe aan de uien. Fruit glazig en geurig, op laag vuur. Doe nu het gehakt in de pan en bak dit rul.

Als het gehakt bijna gaar is, snijd je de rode pepertjes in ringen. Snijd ook de stukjes courgette die je 'over' hebt in mooie stukjes. Bak de stukjes peper en courgette nog even mee met het gehakt. Draai het vuur uit. Voeg peper en zout naar smaak toe. 


Als het goed is, zijn de courgettes nu ook klaar. 

Vul de courgette met het gehaktmengsel. Bestrooi met de feta en pijnboompitjes. Laat ze ongeveer een kwartiertje tot 20 minuten bakken op 175 ° Celsius.

Bestrooi met blaadjes basilicum, wat druppel mooie olijfolie en geraspte citroenschil. Eet smakelijk!

Vegetarische gevulde courgettes

Deze heerlijke gevulde courgettes zijn 100 % vegetarisch. Linzen zijn het bovendien een bijzonder goede vleesvervanger! Maar bovenal is dit gewoon heel erg lekker, gezond en betaalbaar. Een goed gerecht voor een doordeweekse dag. 

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten:
  • 4 courgettes
  • 200 gram gekookte puy linzen
  • olijfolie 
  • 4 teentjes knoflook, geperst 
  • een handje zongedraagde tomaatjes, in kleine stukjes 
  • basilicumblaadjes, gescheurd 
  • peterselie, fijngehakt
  • peper en zout
  • balsamicoazijn 
  • 12 kersentomaatjes,  
  • 100 gram zachte geitenkaas

Verwarm de oven voor op 175 graden. 

Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Lepel nu voorzichtig wat vruchtvlees  uit de courgette zodat er ruimte ontstaat voor de vulling. (Niet weggooien, je hebt dit straks nodig voor de vulling.) 

Smeer de courgettes helemaal in met olijfolie en kruid met peper en zout. Plaats de courgettes zo'n 10 minuten in de oven en bak ze vast een beetje gaar. 

Zet de kersentomaatjes in een ovenschaal en plaats in de oven. 

Doe de gekookte linzen in een kom. Voeg de knoflook, tomaatjes, de fijngehakte courgette inhoud, basilicumblaadjes, peterselie, 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepel balsamicoazijn toe aan de linzen. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de courgettes en tomaatjes uit de oven. Vul de courgettes met het linzenmengsel. Werk af met de geitenkaas en verdeel de tomaatjes mooi over de courgette helften. 


Bak nu nog 20 tot 30 minuten in de oven, tot de inhoud goed warm is.
Eet smakelijk! 

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons