Oma’s gevulde eieren maken? Een simpel en lekker recept

Een klassiek recept, maar altijd populair

Gevulde eieren doen de meeste mensen direct denken aan grootmoeders tijd. Maar hoe retro dit gerecht ook is, het blijft onverminderd populair.

Geserveerd als kleine hapjes op een feestje, of met Pasen, trekken gevulde eieren aandacht vanwege de ouderwetse uitstraling – en gaan ze vaak als eerste op.

Combineer dat met het gemak waarmee je een hele schaal gevulde eieren klaarmaakt, en je hebt een winnend recept voor de thuiskok die houdt van een knipoog naar het verleden.

gevulde eieren


Als je ook een keer gevulde eieren wil maken, vraag je je misschien af: hoe deed oma dat precies? Hier geven we je een eenvoudig recept voor gevulde eieren, plus wat tips voor verschillende vullingen– want een van de leuke dingen aan dit recept is dat je er heel gemakkelijk mee kan variëren en experimenteren.

Een recept voor klassieke gevulde eieren

Het gevulde ei is een simpel, elegant gerecht. Het eiwit doet dienst als vehikel van de vulling, die bestaat uit de eidooier gemengd met kruiden en andere ingrediënten. Het maken van een gevuld ei is niet moeilijk, en kost ook niet veel tijd. Maar om het te laten slagen moet je wel een beetje secuur te werk gaan. Het oog wil immers ook wat!

Voor een flinke schaal gevulde eieren heb je het volgende nodig:

  • 10 grote eieren
  • 3 eetlepels goede mayonaise;
  • 1 eetlepel kerrie;
  • 1 eetlepel mosterd, liefst Dijon;
  • 1 eetlepel verse bieslook, gehakt;
  • Zout en peper.
gevuld ei

Zo maak je een klassiek gevuld ei:

  1. Prik een klein gaatje in de eieren, en kook ze in 12 minuten flink hard. Zet het vuur niet al te hard, want de eieren moeten heel blijven. Zijn de eieren gekookt, laat ze dan goed schrikken onder een straal koud water en pel ze.
  2. Neem een scherp mes en halveer de eieren – overlangs, niet dwars. Doe dit zo netjes mogelijk, zodat je straks mooie, nette gevuld eieren kan maken. Schep met een klein lepeltje de eierdooiers uit de eieren en doe ze in een kom. Leg de gekookte halve eiwitten alvast op een schaal. Tip: als je een klein plakje van de onderkant afsnijdt, blijven ze veel beter liggen.
  3. Voeg de mayonaise, kerrie, mosterd, het grootste deel van de bieslook en een klein snufje paprikapoeder toe aan de eidooiers en prak alles door elkaar heen met een vork. Meng de kruiden goed door het mengsel.
  4. De laatste stap is het vullen van de eieren. Wil je dit heel netjes doen – en dat is wel feestelijk! – dan kun je dit het beste doen met een spuitzak. Gebruik een spuitmond in de vorm van een ster voor de klassieke look.
    Heb je geen spuitzak bij de hand, of vind je dit wat te veel gedoe? Je kunt de eieren uiteraard ook vullen met een lepel. Strijk de vulling in ieder geval niet glad, maar vul het ei ruim met de vulling.

Zo: je gevulde eieren zijn klaar. Bestrooi ze, voor je ze op tafel zet, met de rest van de bieslook en een beetje peper. En neem er snel zelf eentje, voor ze op zijn!

5 HEERLIJKE SNACKS, SIMPEL ÉN GOEDKOOP


Download nu gratis:
E-book met 5 simpele recepten

Snacks Ebook

Gevulde eieren vooraf maken

Gevulde eieren maken kost niet veel tijd, maar als je veel gasten ontvangt, wil je misschien liever vooraf koken. Je kunt er prima voor kiezen om de gevulde eieren vooraf te maken: ze blijven twee of drie dagen goed in de koelkast. Leg ze op een laag keukenpapier en dek de schaal goed af. Zo voorkom je dat de eieren vochtig worden of uitdrogen.

Een betere oplossing is misschien nog om de gevulde eieren alvast gedeeltelijk klaar te maken, en ze op het moment dat je wil serveren helemaal af te maken. Kook de eieren alvast, halveer ze, en maak de vulling. Bewaar de eiwitten en eidooiers apart van elkaar in de koelkast, en maak ze ter plekke af als het feestje begint. Zo blijven ze veel smeuïger, en droogt de vulling niet uit!

schaal gevulde eieren

Variëren met gevulde eieren

Gevulde eieren zijn populair om goede reden. Het is namelijk heel makkelijk om je eigen draai te geven aan dit klassieke gerecht, en verschillende smaakcombinaties uit te proberen. Bovenstaande vulling met mosterd en bieslook is een goede ‘go to’, maar er zijn nog veel meer spannende vullingen te bedenken.

Maakte jouw oma haar gevulde eieren op een heel andere manier? Of ben je benieuwd wat jij zelf allemaal kunt verzinnen op basis van het bovenstaande recept? Begin eens met een van deze variaties!

‘Devilled eggs’

In de Engelse keuken worden gevulde eieren ‘devilled eggs’ genoemd. ‘Duivels’ inderdaad, want de romige smaak van ei wordt hier gecomplementeerd met een behoorlijk pittige vulling.

Volg bovenstaande recept, maar voeg naast de mosterd een flinke lepeltje sambal of hete saus toe, en vervang de paprikapoeder in  door cayennepeper. Diegenen die echt van pittig eten houden, kunnen zelfs hele groene of rode pepers in de gevulde eieren verwerken. Waarschuw je gasten wel even voor ze een pittig eitje pakken!

Gevulde eieren met tonijn

Een ei kan met meer gevuld worden dan kruiden – het leent zich uitstekend om vis of vlees in verwerken. Een vulling met tonijn is bijvoorbeeld heerlijk. Voeg het volgende toe aan de eidooiers:

  • Twee eetlepels mayonaise;
  • Een halve eetlepel mosterd;
  • Een eetlepel verse peterselie;
  • Een blikje tonijn (160 gram);
  • Een paar kappertjes, in stukjes gehakt.

De stevige vissmaak van de tonijn werkt uitstekend met de zware romige smaak van het ei, terwijl de kappertjes zorgen voor de nodige frisheid en een kleine mediterrane draai aan het gerecht geven. Heerlijk voor een ’s zomerse bijeenkomst in de tuin of op het terras!

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons