Gevulde eieren doen de meeste mensen direct denken aan grootmoeders tijd. Maar hoe retro dit gerecht ook is, het blijft onverminderd populair.
Geserveerd als kleine hapjes op een feestje, of met Pasen, trekken gevulde eieren aandacht vanwege de ouderwetse uitstraling – en gaan ze vaak als eerste op.
Combineer dat met het gemak waarmee je een hele schaal (met deze rollen ze er niet vanaf) gevulde eieren klaarmaakt, en je hebt een winnend recept voor de thuiskok die houdt van een knipoog naar het verleden.
Hier geven we je een eenvoudig recept voor gevulde eieren, plus wat tips voor verschillende vullingen– want een van de leuke dingen aan dit recept is dat je er heel gemakkelijk mee kan variëren en experimenteren.
Kan je gevulde eieren vooraf maken?
Gevulde eieren maken kost niet veel tijd, maar als je veel gasten ontvangt, wil je misschien liever vooraf koken. Je kunt er prima voor kiezen om de gevulde eieren vooraf te maken: ze blijven twee of drie dagen goed in de koelkast. Leg ze op een laag keukenpapier en dek de schaal goed af. Zo voorkom je dat de eieren vochtig worden of uitdrogen.
Een betere oplossing is misschien nog om de gevulde eieren alvast gedeeltelijk klaar te maken, en ze op het moment dat je wil serveren helemaal af te maken. Kook de eieren alvast, halveer ze, en maak de vulling. Bewaar de eiwitten en eidooiers apart van elkaar in de koelkast, en maak ze ter plekke af als het feestje begint. Zo blijven ze veel smeuïger, en droogt de vulling niet uit!
4 variaties op gevulde eieren
Gevulde eieren zijn populair om goede reden. Het is namelijk heel makkelijk om je eigen draai te geven aan dit klassieke gerecht, en verschillende smaakcombinaties uit te proberen. Bovenstaande vulling met mosterd en bieslook is een goede ‘go to’, maar er zijn nog veel meer spannende vullingen te bedenken.
Maakte jouw oma haar gevulde eieren op een heel andere manier? Of ben je benieuwd wat jij zelf allemaal kunt verzinnen op basis van het bovenstaande recept? Begin eens met een van deze variaties!
Variatie 1. ‘Devilled eggs’
In de Engelse keuken worden gevulde eieren ‘devilled eggs’ genoemd. ‘Duivels’ inderdaad, want de romige smaak van ei wordt hier gecomplementeerd met een behoorlijk pittige vulling.
Volg bovenstaande recept, maar voeg naast de mosterd een flinke lepeltje sambal of hete saus toe, en vervang de paprikapoeder in door cayennepeper. Diegenen die echt van pittig eten houden, kunnen zelfs hele groene of rode pepers in de gevulde eieren verwerken. Waarschuw je gasten wel even voor ze een pittig eitje pakken!
Variatie 2. Gevulde eieren met tonijn
Een ei kan met meer gevuld worden dan kruiden – het leent zich uitstekend om vis of vlees in verwerken. Een vulling met tonijn is bijvoorbeeld heerlijk. Voeg het volgende toe aan de eidooiers:
- Twee eetlepels mayonaise;
- Een halve eetlepel mosterd;
- Een eetlepel verse peterselie;
- Een blikje tonijn (160 gram);
- Een paar kappertjes, in stukjes gehakt.
De stevige vissmaak van de tonijn werkt uitstekend met de zware romige smaak van het ei, terwijl de kappertjes zorgen voor de nodige frisheid en een kleine mediterrane draai aan het gerecht geven. Heerlijk voor een ’s zomerse bijeenkomst in de tuin of op het terras! Zoek je er een lekker wijntje bij? Deze vind ik erg goed bij tonijn passen!
Variatie 3. Gevulde eieren met Filet Américain
Een broodje filet is niet compleet zonder een gekookt eitje. Maar dat principe kun je natuurlijk ook omdraaien.
Voeg aan het eigeel het volgende toe en garneer met krulpeterselie.
- Vier eetlepels mayonaise;
- Een halve eetlepel mosterd;
- Een bakje Filet Américain
- Peper en zout naar smaak.
[LET OP] Deze eitjes moet je niet buiten de koelkast bewaren en direct opeten na het maken.
Variatie 4. Gevulde eieren met ansjovis
Een van mijn favoriete combinaties! Gevulde eieren met ansjovis. Maak de vulling zoals hieronder en garneer met ansjovis, bieslook en kappertjes. Voor het lekkerste resultaat gebruik je de mooiste ansjovis die je kunt vinden.
- Drie eetlepels mayonaise;
- Een halve eetlepel mosterd;
- Een eetlepel verse peterselie;
- Een eetlepel bieslook. Extra voor de garnering
- Een paar kappertjes, in stukjes gehakt. Extra voor de garnering
- Een blikje ansjovis
- Peper naar smaak
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
Kerstrecepten • Lente • Oud en nieuw recepten • Pasen • Picknick • Zomer
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten