Op zoek naar een vegan of vegetarisch hoofdgerecht deze Kerst? Kijk eens wat een beauty! Helemaal vegan en gezond! Deze gevulde flespompoen zal op tafel de show stelen met zijn feestelijke uitstraling en heerlijke smaak.

Gevulde flespompoen

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, BijgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

8

personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Deze gevulde flespompoen is ideaal om te serveren met de kerstdagen. Maar uiteraard kan je er buiten de feestdagen om ook van genieten!

Ingrediënten

  • 2 2 flespompoenen

  • Voor de kikkererwten
  • 1 el 1 zonnebloemolie

  • 2 2 tomaten, fijngehakt

  • 5 tenen 5 knoflook, fijngehakt

  • 1 1 rode uit, fijngehakt

  • 1 blik 1 kikkererwten (à 400 gram), afgespoeld en uitgelekt

  • 1/2 tl 1/2 gemalen kurkuma

  • 3/4 tl 3/4 zout

  • 1 el 1 garam masala

  • Voor de spinazierijst
  • 200 gram 200 verse spinazie, gewassen

  • 400 ml 400 water

  • 350 gram 350 basmatirijst

  • 2 el 2 zonnebloemolie

  • 3 tenen 3 knoflook, fijngehakt

  • 1 tl 1 komijnzaad

  • 1 tl 1 venkelzaad

  • 1/2 tl 1/2 gedroogde tijm

  • 1/2 tl 1/2 gedroogde oregano

  • 1 1 groentebouillonblokje

  • 1/4 tl 1/4 zout

  • Voor het 'smokey' gehakt
  • 1 el 1 zonnebloemolie

  • 2 2 paprika's, in reepjes

  • 3 3 tomaten, fijngehakt

  • 1 1 rode ui

  • 3 tenen 3 knoflook, fijngehakt

  • 300 gram 300 vegan gehakt

  • 1/2 tl 1/2 chilipoeder

  • 1/2 tl 1/2 gerookte-paprikapoeder

  • 1/2 tl 1/2 zout

Bereiding Flespompoen

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Halveer de flespompoenen in de lengte en lepel de zaadjes eruit. Leg de pompoenen met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak ze 15 minuten in de oven. Draai ze om en bak nog 30 minuten. Haal ze uit de oven, maar laat de oven aan staan.
  • Kikkererwten
    Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de tomaten, knoflook en rode ui 4 minuten.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en bak ze 4 minuten mee. Bewaar in een kom.
  • Spinazierijst
    Meng de spinazie en het water in de blender en pureer alles glad. Was de rijst drie keer met schoon water en zet tot gebruik apart.
  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak hierin de knoflook, het komijnzaad en venkelzaad 2 minuten. Voeg nu de gedroogde tijm, gedroogde oregano, het bouillonblokje, zout en de rijst toe en bak al omscheppend nog 2 minuten.
  • Roer dan het spinaziesap erdoor en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en leg het deksel op de pan. Laat 13 minuten zachtjes koken, of tot de rijst beetgaar is. Zet tot gebruik apart.
  • 'Smokey' gehakt
    Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de paprikareepjes tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de tomaten, rode ui en knoflook toe en bak ze al omscheppend 4 minuten mee.
  • Voeg het vegan gehakt toe en bak nog 5 minuten. Voeg dan de chilipoeder, gerookte paprikapoeder en het zout toe en bak ze nog 2 minuten. Zet tot gebruik apart.
  • Samenstellen
    Lepel wat van het vruchtvlees uit de flespompoen, maar laat een rand van circa 2 centimeter zitten.
  • Meng het vruchtvlees met de kikkererwten.
  • Vul een pompoenhelft met het gehaktmengsel, de kikkererwten en daarna de rijst. Leg de andere helft erop en bind ze met keukentouw aan elkaar vast; doe dit niet te strak, want dan loop je het risico dat de pompoen breekt. Herhaal deze stappen met de andere pompoen.
  • Leg de pompoenen weer op de bakplaat met bakpapier en bak ze nog 10 minuten in de oven.
  • Serveer op een mooi bord en snijd de pompoen aan tafel pas aan.

Tips

  • Je kunt variëren met de vulling door andere bonen te gebruiken in plaats van de kikkererwten of de rijst te vervangen door farro of quinoa.
  • Door de verschillende elementen van het recept, is het perfect om met meer mensen tegelijk te maken. Zo sta je gezellig samen in de keuken!
  • Wil je meer vegan recepten maken? We hebben er genoeg om uit te kiezen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Vegan Party Food van Jason Tjon Affo

Vegan Party Food staat vol met vegan recepten geschikt voor elk soort feestje. Een gezellige brunch, een dinner party of een verjaardag, voor elke gelegenheid zal je met deze gerechten eruit springen.

De recepten zijn zorgvuldig uitgekozen door Jason: 'deze recepten heb ik stuk voor stuk speciaal voor dit boek geselecteerd omdat ik ze graag deel met de mensen om mij heen.'

Vegan Party Food Receptenboek

Vegan Party Food

  • Auteur | Jason Tjon Affo
  • Fotografie | Jason Tjon Affo
  • Uitgever | Becht
  • Omvang | 224 pagina's
  • ISBN | 9789023016854
  • Prijs | €22,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten