Rijk gevulde paprika met gehakt – of vegetarische gevulde paprika met risotto [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Gevulde paprika’s voor wie dol is op retro klassiekers! En een van de meest succesvolle kinderproof recepten uit mijn repertoire. 

Naast de paprika met gehakt staat hieronder nu ook – op verzoek – een receptje voor gevulde vegetarische paprika’s. Eet smakelijk! 

gevulde-paprika-gehakt

Gevulde paprika’s zijn ideaal om te maken met kinderen. De ingrediënten zijn heel erg goedkoop en je bent in een wip klaar. 

Nog meer voordelen? Jawel! Gevulde paprika’s zijn best gezond. Op je lijstje dus, want hier knapt elke saaie doordeweekse avond ontzettend van op! 

Recept | Gevulde paprika met gekruid gehakt

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 200 gram rijst
  • 4 paprika’s
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt 
  • 500 gr rundergehakt
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½ tl oregano
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 100 gr geraspte kaas 
gevulde-paprika-gehakt

Aan de slag!

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200° tot 220° graden. Kook de rijst volgens de instructies en laat uitlekken in een vergiet.

Stap 2

Snijd het bovenste kapje van de paprika’s af. Snijd voorzichtig de zaadlijsten uit de paprika’s, zonder de paprika te beschadigen. Verwijder de achtergebleven zaadjes.

Stap 3

Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui zachtjes aan op laag vuur. Dat duurt zo’n 8 minuten.

Stap 4

Voeg de knoflook toe en daarna het gehakt. Blijf goed schappen met een spatel en bak het gehakt mooi rul. Dat duurt zo’n 10 minuten. Voeg je de kruiden toe: de komijn, oregano, cayenne, peper, zout. 

Stap 5

Als het gehakt gaar is kun je de tomaat en de rijst toevoegen. Schep even kort door. Haal de vulling van de warmtebron en roer de peterselie en de helft van de kaas erdoor. 

Stap 6

Proef de vulling en check of er nog wat meer peper of zout nodig is. Misschien een beetje meer pit? Vul hierna één voor één de paprika’s en zet ze in een ovenschaal. Bestrooi de paprika’s met de rest van de kaas en besprenkel ze met wat olijfolie.

Stap 7

Zet de schaal in de oven en laat de paprika’s 20 tot 25 minuten bakken.

Deze gevulde paprika’s zijn heerlijk met een frisse salade. Eet smakelijk!

 

gevulde-paprika-gehakt

Vegetarische gevulde paprika

Je kunt gevulde paprika uiteraard ook prima zonder vlees bereiden. Je kunt bijvoorbeeld gewoon het gehakt weglaten uit bovenstaande recept – dat werkt prima. Toch geven we je ook nog een ander recept. Dit recept voor vegetarische gevulde paprika’s heeft een heerlijk Italiaans tintje!  

Recept | Gevulde paprika met risotto

Hoofdgerecht | 2 personen
Ingrediënten
  • 4 paprika’s
  • 4 el olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, gensipperd
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 stengels selderij, in blokjes van 1 cm
  • 1 winterpeen, in blokjes van 1 cm
  • gedroogde oregano
  • ½ tl chiliflakes
  • 150 gr risottorijst (arborio)
  • 1 glas witte wijn
  • blik tomatenblokjes van 400 gram
  • peper en zout
  • basilicum, steeltjes fijngesneden en blaadjes apart
  • 150 geraspte Parmezaanse kaas
    een dikke klont roomboter

Tijd om paprika's te vullen!

Stap 1

Verwarm alvast de oven voor op 175 graden. Snijd de paprika’s van boven naar beneden precies in het midden door. Verwijder zaadjes en lijsten.  

Stap 2

Plaats een pan met een dikke bodem op een laag vuur en voeg de olijfolie toe. Fruit de sjalot een paar minuten aan.

Stap 3

Voeg na een minuut of 5 de knoflook toe aan de sjalot Bestrooi met peper en zout. Voeg ook de selderij en wortel toe bak even mee. Voeg de oregano en chilivlokken toe en blijf goed roeren om aanbakken te voorkomen. 

Stap 4

Tijd voor rijst. Deze doe je bij de groenten in de pan. Bak de rijst nu, al roerend, mee tot de rand van de korrel doorzichtig wordt. Dat duurt zo’n 8 minuten.

Stap 5

Roeren, roeren, roeren! En blus af met het glas witte wijn. Wanneer de wijn is opgenomen door de rijst, voeg je de helft van het blikje tomaten toe. Roer steeds tussendoor.  Wanneer het vocht weer is opgenomen voeg je de rest van de tomaten toe.

Als je risotto te droog wordt kun je wat extra (warm) water toevoegen. Ga voorzichtig te werk en voeg niet meer dan één soeplepel tegelijk toe.

Stap 6

Proef na zo’n 20 minuten of de rijst al dente is en draai het vuur uit. Roer de kaas en de steeltjes van basilicum, met een klont boter door de risotto. Schep in de paprika’s en plaats 15 minuten in de oven. 

Stap 7

Garneer de paprika’s nu met wat extra kaas en wat mooie blaadjes basilicum. 

Eet smakelijk! 

gevulde-paprika
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?