Zo maak je gezonde ontbijtkoek [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Ontbijtkoek is heerlijk om de dag mee te beginnen, of als tussendoortje. Maar helaas is de ontbijtkoek, zoals je hem kent uit de supermarkt, niet heel gezond.

Wie daar iedere dag een plakje (of twee) van wegsnoept, krijgt flink wat suiker en onnodige, toegevoegde smaakstoffen binnen. 

Dit recept voor ontbijtkoek zonder suiker is een stuk gezonder, én hartstikke lekker. Lees verder voor het recept! 

ontbijten

Recept | gezonde ontbijtkoek

In dit ontbijtkoek recept  gebruiken we dadels, appelstroop en honing. Daar zit ook suiker in, maar het is niet geraffineerd, en bovendien is de smaak veel lekkerder. 

Ingrediënten
  • 50 gram dadels;
  • 2 eetlepels appelstroop;
  • 50 gram honing;
  • 200 ml melk (of plantaardige melk);
  • 1 ei;
  • 250 gram roggemeel;
  • 2 el speculaaskruiden of koekkruiden;
  • 2 tl bakpoeder;
  • Een snufje zout;
  • Handje gemengde noten.

Aan de slag!

Stap 1 

Pak een cakevorm van 25 centimeter, en vet die goed in of bedek hem met bakpapier. Ook kun je de oven alvast voorverwarmen op 160 graden Celsius.

Stap 2

Week de dadels (zonder pit!) in kokend water. Na vijf minuten zijn ze zacht geworden. Nu kun je ze fijnmalen in de blender, samen met de appelstroop en honing, de melk en het ei.

Stap 3 

Neem een tweede kom, waar je het roggemeel in zeeft. Meng de koek- of speculaaskruiden hier goed doorheen.

Stap 4

Pak nu het natte mengsel, en voeg steeds een klein beetje toe aan de droge ingrediënten. Blijf mixen (gebruik een staande mixer als je die hebt) totdat alles goed door elkaar gemengd is. Voeg als laatst het bakpoeder en een snufje zout toe, en mix het nog een aantal minuten goed door.

Stap 5

Als je beslag goed gemengd is, stort je het in de cakevorm. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van het beslag. Je kunt er ook nog wat rogge overheen strooien – dit geeft een mooi knapperig randje.

Stap 6 

Zet de ontbijtkoek nu 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer goed of de bovenkant niet aanbrandt: als dat wel gebeurt, kun je het afdekken met aluminiumfolie.

Stap 7

Test na 40 minuten met een satéprikker of de ontbijtkoek al gaar is.  Je kruidkoek is klaar als de prikker er droog uitkomt, en als de koek goudbruin is gekleurd.

Haal de ontbijtkoek als hij gaar is uit de oven, stort hem op een taartrooster en laat hem helemaal afkoelen.

snijdkoek

Waarom is deze ontbijtkoek gezond?

Dankzij het roggemeel, de appelstroop, de dadels en de noten bevat dit recept veel gezonde voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamines en vezels. 

Als je dit recept nóg gezonder wil maken kan je gebroken lijnzaad toevoegen aan het beslag. Lijnzaad zorgt ervoor dat je langer vol zit, en het zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Enjoy!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Gezonde ontbijtkoek
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?