Ontbijtkoek is heerlijk om de dag mee te beginnen, of als tussendoortje. Maar helaas is de ontbijtkoek, zoals je hem kent uit de supermarkt, niet heel gezond.

Wie daar iedere dag een plakje (of twee) van wegsnoept, krijgt flink wat suiker en onnodige, toegevoegde smaakstoffen binnen. 

Dit recept voor ontbijtkoek zonder suiker is een stuk gezonder, én hartstikke lekker. Lees verder voor het recept! 

Gezonde ontbijtkoek

3 from 14 votes
Course: Ontbijt, TussendoortjesCuisine: Hollands
Portie

1

Ontbijtkoek
Bereidingstijd

1

hour 

Dankzij het roggemeel, de appelstroop, de dadels en de noten bevat dit recept veel gezonde voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamines en vezels. 

Ingrediënten

  • 50 gram 50 dadels

  • 2 eetlepels 2 appelstroop

  • 50 gram 50 honing

  • 200 ml 200 melk (of plantaardige melk)

  • 1 1 ei

  • 250 gram 250 roggemeel

  • 2 eetlepels 2 speculaaskruiden of koekkruiden

  • 2 theelepels 2 bakpoeder

  • Een snuf Een snuf zout

  • Handje gemengde noten

Aan de slag!

  • Pak een cakevorm van 25 centimeter, en vet die goed in of bedek hem met bakpapier. Ook kun je de oven alvast voorverwarmen op 160 graden Celsius.
  • Week de dadels (zonder pit!) in kokend water. Na vijf minuten zijn ze zacht geworden. Nu kun je ze fijnmalen in de blender, samen met de appelstroop en honing, de melk en het ei.
  • Neem een tweede kom, waar je het roggemeel in zeeft. Meng de koek- of speculaaskruiden hier goed doorheen.
  • Pak nu het natte mengsel, en voeg steeds een klein beetje toe aan de droge ingrediënten. Blijf mixen (gebruik een staande mixer als je die hebt) totdat alles goed door elkaar gemengd is. Voeg als laatst het bakpoeder en een snufje zout toe, en mix het nog een aantal minuten goed door.
  • Als je beslag goed gemengd is, stort je het in de cakevorm. Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van het beslag. Je kunt er ook nog wat rogge overheen strooien – dit geeft een mooi knapperig randje.
  • Zet de ontbijtkoek nu 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer goed of de bovenkant niet aanbrandt: als dat wel gebeurt, kun je het afdekken met aluminiumfolie.
  • Test na 40 minuten met een satéprikker of de ontbijtkoek al gaar is.  Je kruidkoek is klaar als de prikker er droog uitkomt, en als de koek goudbruin is gekleurd. Haal de ontbijtkoek als hij gaar is uit de oven, stort hem op een taartrooster en laat hem helemaal afkoelen.

Tips

  • Als je dit recept nóg gezonder wil maken kan je gebroken lijnzaad toevoegen aan het beslag. Lijnzaad zorgt ervoor dat je langer vol zit, en het zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Enjoy!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten