Gin tonic heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en dat is begrijpelijk. Het is in essentie een simpele cocktail, waar je heel makklijk iets speciaals van kunt maken. Er is dus een gin tonic voor elk moment en voor elke gelegenheid.

We geven je een aantal variatietips, waarmee je jouw gin tonic naar een hoger plan kunt tillen! Ook lees je meer  over een aantal gins en tonics, zodat jij zelf kunt kiezen wat voor gin tonic het beste bij jou past!

Gin tonic

0 from 0 votes
Course: CocktailsCuisine: Engels
Portie

1

Persoon
Bereidingstijd

10

minutes

Dit is een goed basisrecept, waar je eindeloos mee kunt variëren.

Voor nog meer drankjes, kijk je op onze drankjespagina. En kijk hier eens als je wil weten hoe je zelf tonic maakt of wat de beste Nederlandse gins zijn! En heb je weleens gehoord van “alcoholvrije gin“? 

Ingrediënten

 • Ijsblokjes

 • 50 ml 50 gin

 • 100 ml 100 tonicwater

 • Schijfje limoen

Zo maak je gin tonic

 • Om te beginnen vul je het glas met ijsblokjes. Schenk de gin in het glas, gevolgd door de tonic.
 • Neem een ijzeren roerstaafje en meng de drankjes zachtjes door elkaar. Garneer het glas met een schijfje limoen en je gin tonic is klaar. Proost!

Tips

 • Elderflower gin tonic met komkommer wordt gemaakt op basis van Elderflower tonic en geserveerd met een paar dunne plakjes komkommer. Elderflower is de Engelse benaming voor vlierbes. 
 • Een funky-roze gin tonic op basis van pink gin. Maak dit drank extra feestelijk met een paar plakjes verse aardbei.
 • Probeer zeker de Bombay gin. Deze speciale gin tonic maak je met de typische Bombay Saphire East Gin. Kenmerkend voor de Bombay gin is het gebruik van verse chilipeper en citrioengras. Vanzelfsprekend geeft dit de gin tonic een heel bijzondere smaak.
 • Met het garneren van jouw gin tonic kun je echt alle kanten op. Je kunt kiezen voor een stukje citrusfruit of een andere vrucht. Experimenteer ook eens met verschillende soorten kruiden en specerijen, zoals: munt, citroenmelisse, tijm, rozemarijn, peperkorrels en jeneverbessen. Of garneer de gin tonic met een lavendeltakje of een paar gedroogde rozenblaadjes.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat zijn de verhoudingen van de perfecte gin tonic?

De verhouding tussen gin en tonic varieert naar gelang van de smaak, de sterkte van de gin en eventuele andere dranken die worden toegevoegd. De meeste recepten houden een verhouding aan van 1:3. Dus dat is één eenheid gin, en drie eenheden tonic. 

gin tonic

Wat is het ideale gin tonic glas?

Als je optimaal van je gin tonic wilt genieten, serveer je hem in een copa glas. Dit is een soort bolvormig wijnglas op een voetje. Het is het ideale glas voor een gin tonic, omdat het de aroma’s van de gin beter vasthoudt.

In de grote kom kun je veel ijs, limoen of ander garnituur kwijt om de smaak mee te versterken. De vorm zorgt er ook voor dat het ijs langzamer smelt, zodat je langer van je gin tonic kan genieten.

gin tonic

Soorten gin

Hoeveel soorten gin zouden er zijn? Duizenden? Hieronder in elk geval enkele van onze favorieten. Nederlanders zijn trouwens heel bedreven in het maken van gin. We maakte eerder al een lijstje met enkele Nederlandse gin toppers. 

 • Bombay Sapphire – Bombay Sapphire East is een gin variatie waarbij veel specerijen worden gebruikt in het distillatieproces. Bij deze variant zelfs 12!
 • Gordon’s London Dry – Deze gin werd in 1769 ontwikkeld door Alexander Gordon. Het werd een nieuw soort ongezoete gin. Het recept is een goed bewaard geheim. Slechts 12 mensen kennen het. Fijnproevers zullen de smaak van jeneverbes en citrus met een vleugje koriander en komijn zeker herkennen.
 • Tanqueray – Charles Tanqueray is de geestelijk vader van deze gin, dat volgens een recept van 1830 wordt gemaakt. Deze gin is helder, fris en kruidig. Naast gin tonic vormt deze gin ook de basis van de Tanqeray Martini.
 • Gin Mare – Deze gin is afkomstig uit Spanje en heeft een unieke smaakbeleving, dankzij het gebruik van olijven, tijm, rozemarijn en basilicum.
 • VL92 – Een gin uit ons eigen Nederland. Leo Fontijne & Sietse Kalkwijk wilden de perfecte gin maken en kwamen uiteindelijk tot dit product. De koriander, kruiden en de citrus gevend VL92 een heel eigen en complexe smaak.
 • Pink Gin – Het is Plymouth gin met een vleugje angostura bitter. Dat maakt je misschien nog niet veel wijzer. Laten we beginnen met die Plymouth gin. Dat is een gin uit Plymouth die wat zoeter is dan de Londense droge ‘dry’ gin. Dan wordt aan deze gin wat angostura bitter geschonken. Dit is een zeer sterke kruidendrank uit Trinidad en Tobago. Er zitten zoveel kruiden in dat dit drankje puur bijna niet te drinken is. Vanwege diezelfde kruiden heeft het een bruinrode kleur. Schenk een klein scheutje bij gin en je krijgt een roze cocktails
gin tonic

Soorten tonic

 • Fevertree – Fevertree kenmerkt zich door de kinine en oliën van Mexicaanse bittere sinaasappels die deze tonic een typische verfrissende smaak en aroma geven.
 • Thomas Henry – Deze tonic werd ontwikkeld in Berlijn en het resultaat was een tonic met een hoog kinine-gehalte, waardoor ze een lekker frisse, bittere smaak heeft met een zacht citroenaroma.
 • Tonic 1724 – Dit is een Argentijnse tonic dat wordt gemaakt van bronwater uit Patagonië. Je zou denken dat 1724 slaat op het jaar waarin dit bedrijf werd opgericht, maar niets is minder waar. Deze tonic wordt gemaakt met kanine dat gewonnen wordt van een boom in het Andesgebergte die zich bevindt op een hoogte van… juist, 1724 meter. Dit geeft de tonic een uitgesproken smaak met een vleugje mandarijn.
 • Schweppes Premium – De Schweppes Premium Tonic is fris, sprankelend en heeft een heerlijke subtiele toets van limoen dat perfect samengaat met de smaak van de jeneverbes die je in gin tegenkomt. De Schweppes Premium Mixers komen in 6 verschillende smaken.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten