Gin Tonic maken: Van basic tot sophisticated [cocktail]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Gin tonic is zo’n heerlijke cocktail waarmee je compleet kunt uitpakken óf juist lekker bij de basis blijft. Hier lees je allerlei leuke en lekkere manieren om met gin tonics te experimenteren.

Van de oerversie tot een Oosterse gin tonic met rode peper en citroengras. Maar wat is nou een goeie gin? Hoe verzeker je jezelf ervan dat je de goeie fles hebt aangeschaft.

En wat is eigenlijk pink gin? Je leest het allemaal hier!

gin tonic maken

Gin Tonic maken – De basis

Dit is de basis, de oermoeder van alle gin tonics. Geen poespas. Met deze cocktail krijg je wat de naam je belooft: gin met tonic. Dat klinkt misschien saai, maar deze twee drankjes zorgen voor een best complex smakenpalet. Begin je gin tonic avontuur hier.

Cocktail | Eén glas

Ingrediënten:
 • ijsblokjes
 • 50 ml gin
 • 100 ml tonicwater
 • schijfje limoen

Aan de slag!

GT1

Gebruik voor deze cocktailklassieker een grote tumbler of een mooi longdrinkglas. De chique gin tonics worden op feestjes vaak in een voetglas of coppa geserveerd, maar voor de oerversie zijn bovenstaande glazen het beste. Om te beginnen vul je het glas met ijsblokjes. Schenk de gin in het glas, gevolgd door de tonic. Neem een ijzeren roerstaafje en meng de drankjes zachtjes door elkaar. Garneer het glas met een schijfje limoen en je gin tonic is klaar. Proost!

GT6

Welke gin voor gin tonic?

Er is zo ontzettend veel ginsoorten te koop bij de slijter dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Sommigen zijn heel goedkoop en anderen zijn verschrikkelijk duur. Maar waar doe je nu precies goed aan? Gin is om te beginnen een distillaat uit graan waar kruiden aan zijn toegevoegd. Net zoals bij jenever, begint gin met moutwijn. Die moutwijn wordt samen met water en kruiden gelagerd in vaten en zo ontstaat gin. Hoe puurder de moutwijn – dus hoe minder water – en hoe meer kruiden zijn gebruikt, des te duurder is de gin. En dat ga je absoluut proeven. Een goedkope gin bevat alcohol, water, een klein beetje moutwijn en chemische smaakstoffen. Een duurdere gin bevat juist meer moutwijn, is gelagerd en er is gebruik gemaakt van meer én échte kruiden. Veel lekkerder dus!
Maar wat is een goede richtlijn? Als je rond de twee tientjes uitgeeft voor een fles gin, dat weet je dat je een goeie te pakken hebt. Is ‘ie goedkoper dan 15 euro, dan kun je ervan uitgaan dat je vooral chemische zaken in je cocktail gooit.

Elderflower gin tonic met komkommer

Als je op zoek bent naar wat verdieping in de gin tonic wereld, maak dan eens een drankje met een iets andere smaakbeleving. Elderflower is de Engelse benaming voor vlierbes en er zijn tonicmakers op de markt die zich helemaal in de elderflowerwereld hebben gestort. Proef jij het verschil?

Cocktail | Eén glas

Ingrediënten:
 • ijsblokjes
 • 50 ml gin (Hendrick’s is de beste voor deze cocktail)
 • 150 ml elderflower tonicwater
 • 3 dunne plakjes komkommer

Glas in de aanslag!

Een longdrinkglas leent zich perfect voor deze cocktail. Pak een handje ijsblokjes uit de vriezer en vul het glas ermee. Schenk de gin in het glas.

gin tonic

Zoals je kunt zien is Hendrick’s gin een hele goede keuze. De smaken van Hendrick’s passen perfect bij de komkommer en de vlierbloesem van de elderflower tonic. Als de gin in het glas zit, mag de tonic erbij. Neem een roerstaafje en roer de boel goed – maar met beleid – door elkaar. Snijd drie dunne plakjes komkommer, gebruik hiervoor het liefste een dunne mandoline. Doe de plakken in het glas en zorg dat ze echt ín het glas zitten, dus niet aan de oppervlakte drijven. Klaar!

Pink Gin Tonic recept

Ja, deze gin – en dus de gin tonic – is roze. Extra smaakvol én extra feestelijk. Er worden aardbeien gebruikt om deze gin tonic te garneren, maar eigenlijk kun je experimenteren met elke rode fruit soort. Besjes, kersen of frambozen; ga helemaal los met die vruchtjes!

Cocktail | Eén glas

Ingrediënten:
 • ijsblokjes
 • 50 ml pink gin
 • 150 tonicwater
 • plakjes aardbei

Aan de slag!

Voor deze luxe cocktail mag je eindelijk je voetglazen of coppa’s uit de kast halen. Vul het glas met flink wat ijsblokjes. Schenk de roze gin in het glas, gevolgd door het tonic water. Roer door elkaar met een het roerstaafje. Pak één of twee aardbeien en snijd deze in dunne plakjes. Doe in het glas en roer nog één keer zachtjes. Uitserveren en smullen maar!

Pink gin?

Is pink gin nou gewoon gin met een kleurtje of daadwerkelijk een ander drankje? Nou, pink gin is op zichzelf al een cocktail. Het is Plymouth gin met een vleugje angostura bitter. Dat maakt je misschien nog niet veel wijzer. Laten we beginnen met die Plymouth gin. Dat is een gin uit Plymouth die wat zoeter is dan de Londense droge ‘dry’ gin. Dan wordt aan deze gin wat angostura bitter geschonken. Dit is een zeer sterke kruidendrank uit Trinidad en Tobago. Er zitten zoveel kruiden in dat dit drankje puur bijna niet te drinken is. Vanwege diezelfde kruiden heeft het een bruinrode kleur. Schenk een klein scheutje bij gin en je krijgt een roze cocktail. Pink gin is tegenwoordig gewoon in flessen te koop, dus je hoeft niet zelf te gaan lopen mixen.

GT4

Sapphire East Gin Tonic

Bombay Sapphire East is een gin variatie waarbij veel specerijen worden gebruikt in het distillatieproces. Bij deze variant zelfs 12! Gebruik daarom absoluut deze gin bij het bereiden van deze cocktail. Maar let op: deze cocktail is voor de ervaren drinker. Veel plezier!

Cocktail | Eén glas

Ingrediënten:
 • ijsblokjes
 • 40 ml Bombay Sapphire East gin
 • 100 ml tonicwater
 • halve stengel citroengras
 • halve rode peper
 • OPTIONEEL: limoenpartje

Let’s go!

GT3

Neem een mooi voetglas of een coppa en vul deze met ijsblokjes. Schenk de Bombay Sapphire East gin in het glas, gevolgd door het tonicwater. Roer door elkaar met een roerstaafje. Snijd een stengel citroengras doormidden. Gebruik het bovenste gedeelte als garnering en doe in het glas. Pak een rode peper, hak door de helft en voeg toe aan het glas. Roer voorzichtig door elkaar en deze pittige en spannende cocktail is klaar om van te genieten. Optioneel kun je het glas ook nog garneren met een partje limoen. Andere leuke ideetjes om deze cocktail mee te garneren zijn wat peperkorrels samen met 2 djeroek peroetblaadjes. Dat laatste zijn blaadjes van de Indische limoenboom en te koop bij zo’n beetje elke toko.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!