Zelf Gnocchi maken | Probeer deze Italiaanse klassieker [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Zelf gnocchi maken is een vrij intimiderend idee. Misschien maak je weleens een recept met gnocchi, maar we vermoeden dat je de gnocchi dan kant-en-klaar in de supermarkt koopt.

Het is al lastig genoeg om ervoor te zorgen dat die balletjes geen kauwgomballen worden. Zelf maken? Is dat niet onnodig complex? Nee hoor! Met dit recept leren we je hoe je zelf gnocchi maakt. En daarna wil je nooit meer anders. Wedden? 

💡inhoudsopgave
Een plaat met verse Gnocchi

Recept | Zelf gnocchi maken

Een flinke portie
Ingrediënten
  • 1 kg aardappelen (vastkokend zoals Désirée)
  • Grof zout
  • 350 gram patentbloem (het liefst type ’00’, als je het in huis hebt)
  • 2 eieren, licht geklopt

Gnocchi maken

Het maken van gnocchi kost wat tijd. Trek er een paar uurtjes voor uit, of maak het in het weekend. Begin in ieder geval op tijd!

Stap 1 

Was de aardappels, droog ze goed af en prik er flink wat gaten in met een satéprikker. Bedek de bakplaat van de oven met een laag steenzout, en leg de aardappelen erop. Kijk even over de aardappelen ongeveer even groot zijn; snijd grote exemplaren eventueel doormidden.

Stap 2

Verhit de oven op 190 graden Celsius, en pof de aardappelen gaar. Dit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte. Controleer tegen het einde van de kooktijd steeds of de aardappelen al gaar zijn.

Stap 3

Haal de aardappelen uit de oven en haal de schil er zo snel mogelijk af. Kijk wel uit, ze zijn ontzettend heet! Toch wil je de aardappelen nu niet te lang af laten koelen. Het idee is dat de aardappel zo min mogelijk vocht bevat. Hoe heter de aardappelen zijn, zonder schil, hoe meer vocht ze kunnen verliezen. 

Stap 4

Meng nu 250 gram bloem met een halve theelepel zout, en strooi het geheel uit op een schoon werkblad. Druk de aardappels door een fijn vergiet uit op de bloem (Een aardappelpers is hier ideaal voor). Vorm een kuiltje in het midden, en voeg daar de eieren aan toe. Meng alles door elkaar, door met je vingertoppen een draaiende beweging te maken. Wanneer het een egaal en samenhangend deeg is stop je direct met kneden. Voeg zo nodig bloem toe, tot je een zacht deeg krijgt.

Stap 5

Leg het deeg aan de kant, en bestrooi het werkvlak opnieuw met een laagje bloem. Leg het deeg op het werkblad en rol het tot een platte plak van anderhalve centimeter. Snijd het nu in stroken van anderhalve centimeter breed.

Stap 6

Rol de stroken tot ronde worstjes, leg ze naast elkaar en snijd ze in stukjes van één centimeter. Dit zijn je gnocchi. 

Wist je dat je gnocchi allerlei verschillende vormen kan geven? Simpele balletjes of kussentjes werken beter met romige sauzen die gemakkelijk aan de gnocchi kleven. Hoe meer groeven en deuken je gnocchi geeft, bijvoorbeeld met je vork. Hoe beter het saus vasthoudt onderweg naar je mond. 

Strooi een beetje bloem over je gnocchi, en leg ze een voor een op een vork. Druk ze met je duim in de vork, zodat ze een kuiltje hebben aan de ene kant, en groeven aan de andere kant. Zo blijft de saus straks beter aan de gnocchi hangen. Bewaar de gnocchi op een met bloem bestrooide bakplaat. 

Zelfgemaakte Gnocchi

Waarom zou je gnocchi zelf maken? (Het is fantastisch!)

Wie wel eens écht goede huisgemaakte gnocchi heeft gegeten – in een Italiaans restaurant, of misschien in Italië zelf– zet die schroom vermoedelijk snel opzij.

Gnocchi is een van de pijlers van de Italiaanse keuken, net zo belangrijk en net zo lekker als pasta. Met onze tips maak je gegarandeerd heerlijke gnocchi.

Heb je dat eenmaal onder de knie – en dat gaat sneller dan je denkt – dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open! 

Waar komt gnocchi vandaan?

Gnocchi (spreek uit: “njokkie”) zou je in goed Nederlands vertalen met ‘knoedels’. Over de hele wereld, van de Aziatische tot in de Elzas, worden dit soort deegbolletjes gemaakt. In de Elzas worden knoedels bijvoorbeeld vaak gevuld met vlees of vis.

Maar de Italiaanse gnocchi, die oorspronkelijk uit het noorden van het Italië komen, zijn uniek: ze zijn vrij klein en ze worden meestal met een saus geserveerd. 

 

Gnocchi maak je met aardappel

Dacht je dat gnocchi een soort pasta waren? Dan zat je er flink naast, want gnocchi wordt gemaakt van aardappel.

Van welke sóórt aardappel, daar verschillen de meningen over. De aardappelen worden in ieder geval gekookt of gebakken en daarna gebonden met bloem en eieren (hoewel dat laatste ook aan heftig debat onderhevig is).

Wat kan er misgaan?

Het grote risico bij gnocchi is dat het eindresultaat taai is. De aardappelpuree moet wel nét binden, maar de gluten moet niet teveel kans krijgen om te ontwikkelen. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er een aantal speciale technieken. Niet teveel kneden en vooral snel werken met hete aardappel. Hieronder lees je hoe! 

Gnocchi wordt niet alleen met aardappel gemaakt. Het werkt ook heel goed met bijvoorbeeld ricotta of geitenkaas in plaats van aardappels. De creatieve Chefkok Nicole Pisani kan dit erg goed. Haar recept staat onder de originele versie. 

Gnocchi zelf maken

Gnocchi super tips

Als je klaar bent met een je gnocchi kun je twee dingen doen. Meteen koken of bewaren.

Gnocchi Koken

Wil je ze koken? Breng een grote pan water met een flinke snuf zout aan de kook. Kook de gnocchi – niet teveel tegelijk – tot ze boven koken drijven. Dat gaat vrij rap hoor! Laat tussendoor wel het water weer aan de kook komen. 

Gnocchi bewaren en invriezen

Je kan de gnocchi ook invriezen, zodat je ze later kan gebruiken. Leg ze op een platte schaal  voor ongeveer een uurtje in de vriezer, totdat de gnocchi bevroren zijn. Zo gaan ze niet aan elkaar kleven.
Als de gnocchi eenmaal bevroren zijn kan je ze in een bakje of zakje doen, zodat ze minder ruimte in je vriezer opnemen. Als je klaar bent om je gnocchi te gebruiken dan kan je ze gelijk vanuit de vriezer in het kokende water gooien. Het zal iets langer duren dan bij verse gnocchi maar ook deze komen boven drijven als ze klaar zijn. Ook hier, niet teveel gnocchi tegelijk koken. Doe het liever in porties. 

Dubbele portie

Zelf maak ik altijd lekker veel gnocchi. Zo kun je een deel meteen kan gebruiken en een deel invriezen voor een volgende keer.

Je kunt je gnocchi daarna in heel veel verschillende recepturen toepassen. Ze zijn heerlijk met verschillende pastasauzen, je kunt ze in een pan bakken met groene bladgroenten, knoflook en boter, of in een ovenschotel verwerken, zoals hieronder op de foto. Dit lekkere recept voor gnocchi met zachte Taleggio kaas en radicchio uit de oven vind je hier.

Gnocchi al radicchio

Recept | Geitenkaasgnocchi Carbonara

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten voor Gnocchi
  • 3 eidooiers
  • 250 g geitenkaas
  • 90 g pastabloem (type 00), plus extra om te bestuiven
  • ½ afgestreken tl nootmuskaat
  • 1 afgestreken tl piment
Ingrediënten voor de Carbonarasaus
  • olijfolie, om in te bakken
  • een paar blaadjes salie
  • 30 g boter
  • 100 g gerookte spek, in reepjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 50 ml hete groentebouillon
  • 2 eidooiers
  • 50 g Parmezaanse kaas, geschaafd
  • verse kruiden, ter garnering
Geitenkaasgnocchi

Zo maak je zelf Geitenkaasgnocchi!

Stap 1.

Klop de 3 eidooiers schuimig. Verkruimel de geitenkaas erbij en klop met een garde tot een egale consistentie.

Stap 2

Zeef de pastabloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk hier het geitenkaasmengsel in. Kneed tot een deeg.

Stap 3

Halveer het deeg en rol op een met bloem bestoven werkvlak en met bebloemde handen uit tot 2 lange worsten van ongeveer 2 cm doorsnee. Snijd in de breedte in gnocchi. (Hou ze als kussentje, je hoeft hier niet met een vork aan de gang.)

Stap 4

Breng een pan water aan de kook en zet het vuur lager. Voeg telkens 8 gnocchi tegelijk toe aan de pan, schep met een schuimpaan uit het water zodra ze boven komen drijven en laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt deze stappen ook van tevoren doen en de gnocchi in de koelkast bewaren met keukenpapier tussen elke laag.

Stap 5

Verhit voor de carbonara de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de gnocchi toe. Schep een paar minuten regelmatig om zodat de gnocchi warm en goudbruin worden. Voeg de salie met de boter toe aan de pan, haal van het vuur en zet apart.

Stap 6

Bak in een andere pan de spekreepjes tot ze bruin beginnen te worden en voeg de ui toe. Laat de ui karameliseren en schenk er dan de groentebouillon bij.

Stap 7

Voeg nu de gnocchi en de salie uit de andere pan toe, en schud de pan terwijl de groentebouillon verdampt.

Stap 8

Haal de pan van het vuur en roer de 2 andere eidooiers erdoor. Serveer in kommen met de Parmezaanse kaas en wat verse kruiden.

Hemels koken omslag

Hemels koken

Nicole Pisani is bekend van haar werk als chefkok bij het restaurant NOPI van Yotam Ottolenghi. De op Malta geboren chef werkt nu aan een programma om honderden schoolkinderen te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden. Met Hemels Koken helpt ze je een echt goede en creatieve thuiskok te worden. 

  • Hemels Koken
  • Nicole Pisani
  • ISBN: 9789461432315
  • Good Cook
  • € 25,95

     

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!