Zelf gnocchi maken is een vrij intimiderend idee. Misschien maak je weleens een recept met gnocchi, maar we vermoeden dat je de gnocchi dan kant-en-klaar in de supermarkt koopt.
Zelf maken? Is dat niet onnodig complex? Nee hoor! Met dit recept leren we je hoe je zelf gnocchi maakt. En daarna wil je nooit meer anders. Wedden?
Heb je de Italiaanse smaak te pakken gekregen? Maak dan ook eens deze heerlijke tortellini! Lees hier onder verder hoe je zelf gnocchi maakt!
Wat is gnocchi?
Dacht je dat gnocchi een soort pasta waren? Dan zat je er flink naast, want gnocchi wordt gemaakt van aardappel. Van welke soort aardappel, daar verschillen de meningen over. De aardappelen worden in ieder geval gekookt of gebakken en daarna gebonden met bloem en eieren (hoewel dat laatste ook aan heftig debat onderhevig is).
Gnocchi (spreek uit: “njokkie”) zou je in goed Nederlands vertalen met ‘knoedels’. Over de hele wereld, van de Aziatische tot in de Elzas, worden dit soort deegbolletjes gemaakt. In de Elzas worden knoedels bijvoorbeeld vaak gevuld met vlees of vis.
Maar de Italiaanse gnocchi, die oorspronkelijk uit het noorden van het Italië komen, zijn uniek: ze zijn vrij klein en ze worden meestal met een saus geserveerd.
Gnocchi bewaren en invriezen
Zelf maak ik altijd lekker veel gnocchi. Zo kun je een deel meteen kan gebruiken en een deel invriezen voor een volgende keer. Leg ze op een platte schaal voor ongeveer een uurtje in de vriezer, totdat de gnocchi bevroren zijn. Zo gaan ze niet aan elkaar kleven. Als de gnocchi eenmaal bevroren zijn kan je ze in een bakje of zakje doen, zodat ze minder ruimte in je vriezer opnemen.
Als je klaar bent om je gnocchi te gebruiken dan kan je ze gelijk vanuit de vriezer in het kokende water gooien. Het zal iets langer duren dan bij verse gnocchi maar ook deze komen boven drijven als ze klaar zijn. Ook hier, niet teveel gnocchi tegelijk koken. Doe het liever in porties.
Hemels koken van Nicole Pisani
Nicole Pisani is bekend van haar werk als chefkok bij het restaurant NOPI van Yotam Ottolenghi. De op Malta geboren chef werkt nu aan een programma om honderden schoolkinderen te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden. Met Hemels Koken helpt ze je een echt goede en creatieve thuiskok te worden.
Hemels Koken
- Auteur: Nicole Pisani
- ISBN: 9789461432315
- Uitgever: Good Cook
- Prijs: € 25,95