Voor wie dol is op authentieke pasta recepten en de nostalgie daaromheen, mag het youtube kanaal Pasta Grannies niet missen.
In elke afleveringen staat een nonna en ‘haar pastarecept’ centraal. Deze Italiaanse omaatjes zijn soms stokoud, supergrappig en heerlijk zichzelf. Ze maken een traditioneel familierecept, wat vaak al honderden jaren in de familie is. En je krijgt natuurlijk alle trucs en tricks mee.
Een genot om naar te kijken en gelukkig is er nu ook een kookboek van de Pasta Grannies. We mogen vast twee recepten met je delen. Hier vind je het recept voor ‘Gnudi‘. Of kijk hier om zelf pasta te maken.
Tekst loopt verder onder afbeelding

Β© Emma Lee
Geheimen van de Italiaanse keuken onthuld
Tijdens het reizen voor haar werk, raakte Vicky Bennison geΓ―nspireerd door gerechten uit verschillende culturen. Zo raakte ze ook gefascineerd door de authentieke Italiaanse keuken. Vicky reisde door heel ItaliΓ« om de geheimen van de keuken te ontdekken en leerde veel van de nonna’s.Β
Om ervoor te zorgen dat de recepten niet verloren gaan, bundelde zij ze samen in haar boek ‘Pasta Grannies’.Β

Recept | Gnudi met spinazie en ricotta
Hoofdgerecht | 2 personen
- 250 g ricotta van koemelk, uitlekgewichtΒ
- 600 g spinazie
- 25 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
- 1 groot ei, geklutst
- patentbloem, voor rollen en bestuiven zout
- 30 g boter
- 5 salieblaadjes
- snuf nootmuskaat
- 2 el geraspte parmezaanse kaas

Zo maak je de gnudi!
Stap 1.Β
Doe de ricotta in een zeef boven een kom en laat hem ongeveer 1 uur uitlekken; weeg er daarna 250 g van af. Leg intussen de spinazieblaadjes in een steelpan, draai het vuur hoog en voeg 2 el kokend water toe. Leg de deksel op de pan en stoom de spinazie tot hij is geslonken.Β
Stap 2.Β
Laat de spinazie in een zeef uitlekken en afkoelen. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en hak de blaadjes grof. Je moet uiteindelijk zo’n 300 g gekookte spinazie overhouden. Meng de spinazie met de ricotta, parmezaanse kaas en het geklutste ei. Voeg zout naar smaak toe. Zorg dat de ingrediΓ«nten mooi in evenwicht zijn.
Stap 3.Β
Doe een beetje bloem in een kom. Knijp stukjes van 20 g van het mengsel (ongeveer het formaat van grote walnoten), haal ze door de bloem en rol ze in je handen tot mooie ronde balletjes. Veeg de overtollige bloem eraf. Leg de balletjes op een bebloemde plank op enige afstand van elkaar, zodat ze niet gaan plakken.Β
Stap 4.Β
Zet een koekenpan en een grote pan naast elkaar op het fornuis. Smelt de boter in de koekenpan met de salie en nootmuskaat en houd hem warm terwijl je de gnudi kookt. Vul de grote pan daartoe met gezouten water en breng het zachtjes aan de kook.Β
Stap 5.Β
Laat de gnudi voorzichtig in de pan zakken en 5 minuten – of tot ze komen bovendrijven – pruttelen. Schep ze met een schuimspaan in de pan met de boter. Je moet de gnudi misschien in porties koken. Schep de gnudi en boter om en serveer ze met wat geraspte parmezaanse kaas erover.Β


Pasta Grannies
Β
Auteur | Vicky Bennison
ISBN | 9789045219578
Uitgever | Karakter uitgeversΒ
Prijs |Β β¬27,99





