Gnudi met spinazie en ricotta

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Voor wie dol is op authentieke pasta recepten en de nostalgie daaromheen, mag het youtube kanaal Pasta Grannies niet missen.

In elke afleveringen staat een nonna en ‘haar pastarecept’ centraal. Deze Italiaanse omaatjes zijn soms stokoud, supergrappig en heerlijk zichzelf. Ze maken een traditioneel familierecept, wat vaak al honderden jaren in de familie is. En je krijgt natuurlijk alle trucs en tricks mee. 

Een genot om naar te kijken en gelukkig is er nu ook een kookboek van de Pasta Grannies. We mogen vast twee recepten met je delen. Hier vind je het recept voor ‘Gnudi‘. Of kijk hier om zelf pasta te maken

Tekst loopt verder onder afbeelding

de pasta grannies

Geheimen van de Italiaanse keuken onthuld

Tijdens het reizen voor haar werk, raakte Vicky Bennison geïnspireerd door gerechten uit verschillende culturen. Zo raakte ze ook gefascineerd door de authentieke Italiaanse keuken. Vicky reisde door heel Italië om de geheimen van de keuken te ontdekken en leerde veel van de nonna’s. 

Om ervoor te zorgen dat de recepten niet verloren gaan, bundelde zij ze samen in haar boek ‘Pasta Grannies’. 

gnudi

Recept | Gnudi met spinazie en ricotta

Hoofdgerecht | 2 personen
Ingrediënten voor de gnudi
  • 250 g ricotta van koemelk, uitlekgewicht 
  • 600 g spinazie
  • 25 g parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 1 groot ei, geklutst
  • patentbloem, voor rollen en bestuiven zout
Ingrediënten voor de saus
  • 30 g boter
  • 5 salieblaadjes
  • snuf nootmuskaat
Ingrediënten voor erover
  • 2 el geraspte parmezaanse kaas
[tip] Voor wie regelmatig in de keuken staat is deze rasp een aanrader. Ik gebruik hem eigenlijk elke dag wel voor kaas, knoflook, citrusschillen, nootmuskaat, kaneel, chocolade en gember. Elke keer weer word ik er blij van. Aanrader dus! Ook een leuk cadeau voor andere foodies. 

Zo maak je de gnudi!

Stap 1. 

Doe de ricotta in een zeef boven een kom en laat hem ongeveer 1 uur uitlekken; weeg er daarna 250 g van af. Leg intussen de spinazieblaadjes in een steelpan, draai het vuur hoog en voeg 2 el kokend water toe. Leg de deksel op de pan en stoom de spinazie tot hij is geslonken. 

Stap 2. 

Laat de spinazie in een zeef uitlekken en afkoelen. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en hak de blaadjes grof. Je moet uiteindelijk zo’n 300 g gekookte spinazie overhouden. Meng de spinazie met de ricotta, parmezaanse kaas en het geklutste ei. Voeg zout naar smaak toe. Zorg dat de ingrediënten mooi in evenwicht zijn.

Stap 3. 

Doe een beetje bloem in een kom. Knijp stukjes van 20 g van het mengsel (ongeveer het formaat van grote walnoten), haal ze door de bloem en rol ze in je handen tot mooie ronde balletjes. Veeg de overtollige bloem eraf. Leg de balletjes op een bebloemde plank op enige afstand van elkaar, zodat ze niet gaan plakken. 

Stap 4. 

Zet een koekenpan en een grote pan naast elkaar op het fornuis. Smelt de boter in de koekenpan met de salie en nootmuskaat en houd hem warm terwijl je de gnudi kookt. Vul de grote pan daartoe met gezouten water en breng het zachtjes aan de kook. 

Stap 5. 

Laat de gnudi voorzichtig in de pan zakken en 5 minuten – of tot ze komen bovendrijven – pruttelen. Schep ze met een schuimspaan in de pan met de boter. Je moet de gnudi misschien in porties koken. Schep de gnudi en boter om en serveer ze met wat geraspte parmezaanse kaas erover. 

geraspte kaas
pasta grannies

Pasta Grannies

 
  • Auteur | Vicky Bennison
  • ISBN | 9789045219578
  • Uitgever | Karakter uitgevers 
  • Prijs |  €27,99
Geef je mening!
recipe image
Recept
Gnudi met spinazie en ricotta
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!