Greek | George Calombaris
Misschien wist je dit niet, maar waarschijnlijk ken je George al. Deze Australische topchef met Griekse roots is een van de juryleden van de Australische – en leukste – versie van Masterchef. Zijn nieuwe kookboek Greek, met meer dan 300 bladzijdes, is nu in de boekhandel verkrijgbaar.
Dit boek gaat over George zijn familie en zijn leven tot nu toe. Met een Grieks-Cypriotische moeder en een Egyptische vader (die weer een Italiaanse moeder en Griekse vader had) (Ben je er nog?) was het eten thuis natuurlijk fantastisch, maar ook een beetje ‘genant’ en ‘anders’ in vergelijking met zijn klasgenootjes. Inmiddels omarmt George zijn roots en wordt hij geïnspireerd door de mensen en herinneringen in zijn hart.
Een emotioneel voorwoord, een getekende levensloop en vele mooie voor-voorwoorden van bekende vrienden en chefs verder (waaronder de crème de la crème van de haute cuisine; onder andere Marco Pierre White, Antonio Carluccio & Heston Blumenthal mogen een woordje doen) – is het eindelijk tijd om te koken. Jeeh!
Streetfood en Mama’s recepten
De creaties van George zijn over het geheel genomen niet al te ingewikkeld, maar de smaken zijn raak. De streetfood stijl die populair is bij kookboekenschrijvers ontbreekt ook hier niet. Net als een paar culinaire hoogstandjes waar niemand zich aan gaat wagen. De drankjes zijn niet vergeten; veel toffe cocktails en dingen met Ouzo.
George’ moeder heeft haar eigen hoofdstuk, waar ze kookwijsheden deelt (‘Ik vind eten dat je zelf met liefde en zorg hebt bereid de mooiste geschenken die je iemand kunt geven’) en commentaar geeft op haar beroemde zoon (‘George is het er niet mee eens dat ik bloem gebruik, maar het is mijn recept hoor, niet dat van hem. Dus zo doe ik het.’). Hilarisch.
Geklopte feta
Een van leukste dingen die ik leerde van George is geklopte feta. Dat is dus echt, net zo lekker als het klinkt. En op deze manier tover je gerechten waar je normaal gesproken feta aan toe zou voegen – ik zeg een simpele griekse salade – supersnel om tot een ‘crème van feta met griekse crudités. Echt een aanrader om een keer te proberen. En iedereen vraagt zich likkebaarden af, wat je nu weer gemaakt hebt. Top!
Geklopte feta in 3 stappen
- Doe een stuk feta in je keukenmachine met twee eetlepels melk.
- Mixen tot een gladde massa.
- Klaar.
Maak ook lekkere variaties. Vervang de melk eens door opgeklopte room en voeg wat oregano toe. Of citroenrasp en olijfolie. Of komijn. Of munt. Of limoenrasp. Met warm Turks brood! Ik bedoel maar, de mogelijkheden!
Recepten uit Greek
Hier vind je vast een voorproefje uit het boek en recepten die wij het allerleukste vonden.
- Souvlaki: Varkenssheftalia, koriandertabouli en tahinyoghurt
- Recept voor pitabroodjes (Beetje werk, maar zó de moeite waard!)
- Geroosterde wortels met *geklopte feta* en geroosterde walnoten
- Vega topper: Doperwten met bloemkool, amandelen en citroen
Greek – Uit de keuken van George Calombaris
Greek – Uit de keuken van George Calombaris
- Auteur | George Calombaris
- Uitgever | Good Cook
- Omvang | 310 pagina’s
- Fotografie | Earl Carter
- ISBN | 9789461431479
- Prijs | € 29,95