Dit super fijne visgerecht van griet met verjus en zuring komt uit ‘De hele vis – het kookboek’ van Josh Niland.
Griet is een vis met een elegante smaak en stevige textuur uit de familie van de schollen. De griet wordt kort gegrild, en heeft verder bijna niks nodig om optimaal tot zijn recht te komen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je verse vis hebt van goede kwaliteit.
3 tips voor het grillen van hele platvis
Voor het grillen van platvis wordt dezelfde techniek als voor filets gebruikt. Het enige verschil is dat je iets voorzichtiger te werk moet gaan bij het grillen van een vis aan de graat boven de intense hitte van een barbecue.
Bot, schol, tong en tarbot zijn allemaal uitstekende vissoorten voor op de barbecue, want je hoeft er voor het grillen weinig aan te doen en ze bevatten een grote hoeveelheid collageen in hun huid plus een behoorlijk vetgehalte, waardoor ze vochtig blijven.
1. Heet, maar niet té heet
Er is veel hitte nodig om het vel te verkleuren en het risico op vastplakken te minimaliseren, maar het vuur mag niet zo heet zijn dat het vel verbrandt en het visvlees rauw blijft.
2. Kerntemperatuur checken
Controleer als beide kanten van de vis een mooie kleur hebben gekregen, de kerntemperatuur bij de graat in de buurt van de kop die zou 60°C moeten zijn.
3. Olijfolie en zeezout
Bestrijk de vis met extra vergine olijfolie en bestrooi hem royaal met zeezout.
De hele vis van Josh Niland
Josh Nilands’ missie is anderen te inspireren vis te zien als een unieke voedingsbron en een culinair seizoensproduct.
In zijn kookboek vind je alle aspecten van het bereiden van visgerechten, zoals het vinden van de juiste vis, het fileren, rijpen of zouten.
In het boek staan meer dan 60 inspirerende visrecepten, en het staat vol tips voor het bereiden van vis op verschillende manieren.
De hele vis - het kookboek
- Auteur: Josh Niland
- ISBN: 9789045216492
- Uitgever: Karakter Uitgevers
- Prijs: €32,99
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten