Dit superΒ fijne visgerecht van griet met verjus en zuring komt uitΒ ‘De hele vis β het kookboek’ van Josh Niland.
Griet is een vis met een elegante smaak en stevige textuur uit de familie van de schollen.Β De griet wordt kort gegrild, en heeft verder bijna niks nodig om optimaal tot zijn recht te komen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je verse vis hebt van goede kwaliteit.
Kan je geen griet vinden of geef je de voorkeur aan een andere vis? Vervang ‘m dan door tong of tarbot.Β

In dit artikel lees je alles over de bereiding van griet en meer
Recept | Griet van de grill met verjus en zuring
Hoofdgerecht | 4 personen
- 2 grietfilets Γ 500 gr
- 120 ml extra vergine olijfolie
- zeezoutvlokken
- 120 ml verjus
- 130 gr grote bladeren zuring (of spinazie), in reepjes
Aan de slag!
Stap 1
Zorg dat het rooster van de houtskoolbarbecue goed heet is en de houtskool is opgebrand tot gloeiende kooltjes.Β
Stap 2
Bestrijk de hele vis met een beetje olijfolie en bestrooi hem met flink wat zeezout. Leg de platvissen met de witte kant (de onderkant) direct op het rooster en gril ze 4 minuten. Draai ze om en gril de andere kant ook 4 minuten of tot de kerntemperatuur (gemeten met een vleesthermometer) bij de graat 60Β°C is.
Stap 3
Schenk de rest van de olijfolie en de verjus op platte borden. Zet de bakplaat terug op de barbecue, meng de vissappen met een garde met de verjus en olijfolie en schep dit mengsel over de vis. Leg er tot slot een grote handvol licht geroosterde zuringbladeren op.
π Meer vis recepten

Kabeljauw ”en papillotte” [RECEPT]
Dit kabeljauw recept uit de oven is een aanrader! Kabeljauw zit vol met mineralen en vitaminen. Deze luxe maaltijd zet je in een handomdraai op tafel!

Tajine van gerookte kabeljauw
Dit tajine recept uit de Marokkaanse keuken wordt gemaakt met mandarijnen, tahini en kabeljauw. Een onweerstaanbare combinatie van smaken.

Wijting van de grill met zwaardvisspek & baby gem [RECEPT]
Dit wijting recept met doperwten, zwaardvisspek & baby gem, heeft heerlijke, complexe smaken. Met dit wijting recept bereik jij je culinaire hoogtepunt!

De kabeljauw guide: lees hier alles over kabeljauw + recepten!
Alles wat je wilde weten over kabeljauw vind je hier. Van heerlijke recepten, tot tips over het bereiden, fileren en kopen van kabeljauw.

Kabeljauw uit de oven met tomaat en citroen [recept]
Kabeljauw uit de oven is makkelijk, snel en superlekker! Dit recept voor kabeljauw met tomaten en citroen is een heerlijk fris en licht gerecht. Het recept is ook calorie-arm en supergezond, genoeg reden om uit te proberen dus!

Kabeljauw bakken met een knapperig korstje [RECEPT]
Kabeljauw is super lekker en zit boordevol met mineralen en vitaminen. Met dit recept leer je kabeljauw bakken als een pro.
Basics voor het grillen van hele platvis
Voor het grillen van platvis wordt dezelfde techniek als voor filets gebruikt. Het enige verschil is dat je iets voorzichtiger te werk moet gaan bij het grillen van een vis aan de graat boven de intense hitte van een barbecue.
Bot, schol, tong en tarbot zijn allemaal uitstekende vissoorten voor op de barbecue, want je hoeft er voor het grillen weinig aan te doen en ze bevatten een grote hoeveelheid collageen in hun huid plus een behoorlijk vetgehalte, waardoor ze vochtig blijven.
1. Heet, maar niet tΓ© heet
Er is veel hitte nodig om het vel te verkleuren en het risico op vastplakken te minimaliseren, maar het vuur mag niet zo heet zijn dat het vel verbrandt en het visvlees rauw blijft.
2. Kerntemperatuur checken
Controleer als beide kanten van de vis een mooie kleur hebben gekregen, de kerntemperatuur bij de graat in de buurt van de kop die zou 60Β°C moeten zijn.
3. Olijfolie en zeezout
Bestrijk de vis met extra vergine olijfolie en bestrooi hem royaal met zeezout.
De hele vis van Josh Niland
Josh Nilandsβ missie is anderen te inspireren vis te zien als een unieke voedingsbron en een culinair seizoensproduct.Β
In zijn kookboek vind je alle aspecten van het bereiden van visgerechten, zoals het vinden van de juiste vis, het fileren, rijpen of zouten.Β
In het boek staan meer dan 60 inspirerende visrecepten, en het staat vol tips voor het bereiden van vis op verschillende manieren.Β Β

De hele vis - het kookboek
- De hele vis β het kookboekΒ
Josh NilandΒ
9789045216492Β
Karakter UitgeversΒ
β¬32,99Β





