Groene curry met kip en kokosmelk is een simpele maar smaakvolle avondmaaltijd. Die rijke smaak behaal je het best door zelf je Thaise groene curry pasta te maken. Mij kan je iedere week wel blij maken met een lekkere Thaise curry, vandaar dat ik dan ook altijd extra porties van deze curry pasta in mijn vriezer bewaar!

Er zijn 4 belangrijke pijlers in de Thaise keuken: Pittig, zoet, zuur, en zout. Het is belangrijk dat ze allemaal vertegenwoordigd zijn maar niet 1 sterk overheerst. Dit recept voor kip in groene curry is daar weer een perfect voorbeeld van. Pittig door de groene peper, zoet door de kokosmelk (en maistopping), zuur van de limoen en zout van de vissaus. Het water loopt me nu al in de mond.

Thaise groene curry met kip

4 from 6 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Thai
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Doordat de groene curry met kokosmelk zo vol en rijk van smaak is, vind ik het zelf lekker om er een frisse mais topping bij te serveren. De zoete en stevige bite van de mais, met frisse rode ui en koriander, combineert perfect met de wat vettere kokossaus.

Ingrediënten

  • 250 gram 250 Thaise groene curry pasta

  • 400 gram 400 kip in stukjes (gebruik je persoonlijke voorkeur: dij, filet of anders)

  • 300 gram 300 wortel in dunne schijfjes

  • 400 ml 400 kokosmelk (goede kwaliteit, minimaal 17 gr. vet per 100 gr.)

  • 300 gram 300 Jasmijnrijst (ook wel Pandanrijst genoemd)

  • 1 1 limoen

  • 2-4 el 2-4 vissaus

  • Mais topping
  • 300 gram 300 crispy mais (het allerlekkerste is natuurlijk van een vers gekookte kolf, maar blik mag ook 😉)

  • 1 1 rode ui in kleine blokjes

  • 1/2 bosje 1/2 koriander, fijn gesneden

  • 1 tl 1 limoensap

  • 1-2 el 1-2 vissaus

  • Optioneel
  • 2 2 bosuitjes

Bereiding

  • Verwarm een hapjespan of wok op hoog vuur, doe de groene curry pasta en de kip tegelijkertijd in de pan. Bak het geheel nu al roerend aan in de pan, door de olie in de curry pasta bakt het niet aan. Deze stap zorgt er voor dat de aroma's uit de curry past goed loskomen, en zich direct hechten aan de kip die op deze manier mooi dichtschroeit.
  • Voeg nu de kokosmelk toe en laat op middelhoog vuur koken (borrelend) zodat de kip kan garen en de kokosmelk kan indikken.
  • Kook de rijst.
  • Het toevoegen van de wortel aan de pan met curry is een persoonlijke kwestie. Sorry, ik kan er niets anders van maken. Het heeft er mee te maken hoe dik de plakjes zijn gesneden en welke bite je aangenaam vind: crunchy of gaar. Ik snijd mijne zeer dun, zo'n 2 mm en voeg ze toe wanneer de kokosmelk al voor de helft is ingekookt. Na zo'n 3 minuten controleer ik even de bite en bepaal hoe lang ik het nog laat koken.
  • Maak ondertussen de mais topping, door de korrels van de kolf te snijden of een blikje crispy mais open te maken. Meng dit samen met de rode ui, koriander en breng op smaak met het sap van de limoen en de vissaus.
  • Wanneer de curry is ingedikt (duurt ongeveer een kwartier tot 20 minuten) voeg je het sap van een half limoen toe en 2 eetlepels vissaus. Proef de curry en bepaal nu wat het nog nodig heeft. Misschien een beetje extra limoen, wat extra vissaus (of zout), of misschien wel beide.
  • Serveer de groene curry met kip, samen met de rijst, de mais topping en eventueel nog wat dun gesneden bosui. Thaise groene curry met kip in kom

Tips

  • Liever een vegan groene curry maken? Vervang dan de kip door groenten of kies je favoriete alternatief. De vissaus kun je vervangen door sojasaus, de curry wordt dan wel iets donkerder van kleur, maar dat mag de pret niet drukken! 😊
  • Je kunt deze Thaise groene curry met kip, in een afgesloten bak 3 dagen bewaren in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke rijst bij groene curry?

Voor Thaise gerechten zoals curry kun je elke soort langkorrelige rijst gebruiken. De twee bekendste in Nederland zijn Jasmijn (pandan) en basmati rijst. Beide zijn aromatische rijstsoorten met een heerlijke geur. Van basmati wordt gezegd dat de korrel net iets langer is en over het algemeen iets droger kookt. Sommige vinden dit lekker luchtig en andere ervaren dat als te droog, je kunt dus altijd kiezen voor je persoonlijke voorkeur!

Waarom wordt jasmijn rijst, pandan rijst genoemd?

Jasmijnrijst komt oorspronkelijk uit Thailand en de echte goede rijst van hoge kwaliteit, geurt en smaakt naar pandanblad. Het is dus eigenlijk een commerciële naam, beschrijvend waar jasmijnrijst naar smaakt, want een officiële pandan rijstsoort bestaat helemaal niet.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten