De afgelopen weken hebben we met plezier uit Jamie Oliver’s kookboek VEG gekookt, zoals deze vega chilistroganoff en de vega pad thai.

Vandaag gaan we voor deze supergezonde, vegetarische en geniale groente tajine. En ook weer geen gebrek aan smaak en de nodige groenten voor die energie boost. 

Lees snel verder voor het recept!

Groentetajine met saffraan, abrikozen, couscous & geroosterde amandel

4 from 36 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Marokkaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

1

hour 



Dit is weer zo’n recept waarmee je de groentela leeg kunt eten. Restjes kun je zo heel fijn opmaken! En voor de vegans onder ons: deze groente tajine is top!

Jamie raadt aan om wat yoghurt met harissa erbij te serveren, maar die kun je ook makkelijk weg laten. 

Ingrediënten

  • 1 plukje 1 saffraan

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 4 cm 4 verse gemberwortel

  • Olijfolie

  • 1 tl 1 gemalen komijn

  • ½ tl ½ kaneel

  • 1 tl 1 ras el hanout

  • 1 el 1 zongedroogde tomatenpasta

  • 2,5 kg 2,5 gemengde groenten, zoals aubergine, courgette, wortel, kerstomaatjes, rode ui, flespompoen en verschillende paprika

  • 1 blik 1 (400 gr) kikkererwten

  • 100 gr 100 gedroogde abrikozen

  • 1 1 ingelegde citroen

  • 300 gr 300 couscous

  • ½ bos ½ gemengde verse kruiden, zoals dille, munt en bladpeterselie (15 gr)

  • 20 gr 20 amandelschaafsel

Aan de slag!

  • Laat de saffraan in een kan met 500 ml kokend water wellen. Pel en schil intussen de knoflook en gember, snijd ze in dunne plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie en de komijn, kaneel en ras el hanout in een grote, zware braadpan en zet op matig vuur.
  • Doe de tomatenpasta in de pan, blijf een paar minuten regelmatig roeren en giet het saffraanwater erbij. Bereid de groenten voor, snijd ze in grove stukken en doe ze in de pan. Voeg de kikkererwten (met vocht en al) toe.
  • Snijd de abrikozen en de ingelegde citroen (gooi de pitjes weg) in grove stukjes, roer ze erdoor en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de tajine terwijl je regelmatig roert 45 minuten zachtjes pruttelen, of tot alles heerlijk zacht is.
  • Doe wanneer de groenten bijna gaar zijn, de couscous in een kom, giet er zoveel kokend water bij dat de korrels net onder staan, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en leg een bord op de kom.
  • Laat de couscous zo 10 minuten staan en roer de korrels met een vork luchtig en los. Pluk de kruiden en rooster het amandelschaafsel. Serveer de tajine en couscous met de geplukte kruiden en het amandelschaafsel.
  • Heerlijk met een lepel yoghurt met harissa.
    In de zomer heb ik de meeste van de groenten in de moestuin, dus je snapt dat ik deze tajine dan heel vaak maak – de smaak van de malse, delicate groenten is echt ongelofelijk.

    Energie | 438 kcal    Vet | 9,6 g    Verz. vet | 1,4 g    Eiwit | 16,3 g  Koolhyd. | 77,6 g   Suiker | 27,7 g    Zout | 1 g    Vezels | 15,8 g

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Veg van Jamie Oliver

Ik krijg maar geen genoeg van dit boek. Veg is Jamie Oliver’s nieuwste kookboek en daar ben je het hele jaar zoet mee. Je meatless monday’s zullen nooit meer hetzelfde zijn. Niet alleen vegetarisch, ook veel vegan gerechten komen aanbod.

En natuurlijk zien we netjes de voedingswaardes, want daar draait dit boek ook om. We eten meestal veel te weinig groente. Op een hele makkelijke manier laat Jamie zien hoe je dat in je maaltijden kan verwerken. 

Het boek bevat alle recepten die je nodig hebt. Als kers op de taart heeft hij ook een gedeelte gewijd aan vegetarische voeding. Van plantaardige melk tot energie en voedingsstoffen, hij legt het je uit. Normaal gesproken ben ik daar niet zo van, maar dit is echt een topper!

Veg kookboek van Jamie Oliver

Veg

Auteur | Jamie Oliver
Uitgever | Kosmos Uitgevers
Omvang | 309 pagina’s
ISBN | 9789021573397
Prijs | € 29,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten