Zelf grootmoeders appeltaart maken [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Wat is er lekkerder dan een heerlijk stuk appeltaart met slagroom? Helemaal niets natuurlijk!

In dit appeltaart recept lees je hoe je een fantastische taart bakt, zoals alleen oma dat kon. Zelf appeltaart maken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd.

En terwijl de taart in de oven staat, kun je gelijk je eigen slagroom kloppen. Want geen appeltaart is compleet zonder slagroom! Ook dát recept kun je hier vinden. Lees dus snel verder!

​Oma’s appeltaart | Eén taart

  • ​330 gram bloem
  • ​125 gram suiker
  • ​5 gram zout
  • ​225 gram koude boter
  • ​90 ml. koud water
  • ​8 appels
  • ​​één eetlepel versgeperst citroensap
  • ​​één theelepel kaneelpoeder
  • ​​één geklopt ei
  • En natuurlijk een bakvorm (22 – 24 cm)

tip:Maak je taart extra lekker én bijzonder door nog meer kruiden toe te voegen aan je taart. Kardemom, gember, citroenzest, sinaasappelzest, kruidnagel, nootmuskaat, kruidnagel zijn allemaal bijzonder goed te combineren met appels!

appeltaart-recept

Andere Taarten

Ben je benieuwd naar andere heerlijke taart recepten? Dit zijn onze favorieten: gezonde worteltaartmonchoutaart en de Amerikaanse klassieker red velvet taart.

Aan de slag!

Voeg 300 gram bloem, 15 gram suiker en het zout toe in een beslagkom. Houd de overige suiker en bloem apart. Dit gebruik je later.

​Mix nu de ingrediënten vlug met je handen door elkaar. Voeg nu de boter toe en kneed de boter losjes, maar snel, door het bloemmengsel. Schenk een scheutje water bij het deeg en kneed opnieuw. Knijp eens met twee vingers in het deeg. Plakt het niet aan je vingers? Voeg dan steeds een scheutje water toe, totdat het deeg wel begint te plakken en zichzelf bij elkaar kan houden. 

Kneed het deeg in een bal. Werk zo snel mogelijk en pas op dat je niet teveel kneedt, want daardoor kan de korst uiteindelijk een beetje taai worden. Snijd de bal in twee helften en kneed deze tot twee schijven. Als het goed is kun je stukjes boter zien zitten. Dat maakt je deeg lekker kruimelig en dus lekker!

Appeltaart

Wikkel de schijven nu, apart van elkaar, in huishoudfolie en laat deze minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Je kunt ze maximaal twee dagen op die manier bewaren.Terwijl het deeg aan het rusten is in de koelkast, heb jij mooi tijd om de appels te wassen – niet schillen! Snijd de appels in smalle partjes en doe ze in een grote kom. Voeg 110 gram suiker, 30 gram bloem en een scheutje citroensap (versgeperst) aan de appels toe. Hussel dit vervolgens goed door elkaar en laat even staan. Giet na 15 minuten het teveel aan vocht af. 

Verwarm nu de oven voor tot 200 °Celsius.

​Tip:

Als je een appeltaart gaat bakken, gebruik dan goudrenetten. Dit zijn grote appels die een beetje zurig zijn, maar bovenal hard. Precies de appels die je nodig hebt van je taart, want je wil natuurlijk niet dat dit heerlijke baksel uit elkaar valt omdat de appels tot moes zijn gebakken. Dit is precies de reden waarom je de appels ook niet moet schillen. In de schil zit namelijk pectine. Dat is een natuurlijk bindmiddel dat je taart stevig houdt. Als je de appels schilt, heb je grote kans dat de taart slap wordt. Dat is niet de bedoeling.

​Let’s roll!

Zijn er 30 minuten voorbij? Tijd om de deegschijven uit de koelkast te halen. Laat ze nog even 10 minuten rusten op het aanrecht, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Het deeg wordt daardoor ook makkelijker te bewerken.

Bestuif je aanrecht en je deegroller met wat deeg. Rol de eerste schijf uit. Deze schijf mag best dun worden. Minder dan een halve centimeter zelfs. Als het deeg blijft plakken aan de roller of aan je aanrecht, strooi dan wat extra bloem over het deeg. ​​Plaats de eerste schijf op de bodem van de springvorm. Daarna klem je de springvorm om de bodem heen. Rol vervolgens de tweede schijf deeg uit – even dun als de eerste. Snijd er repen van die zo breed zijn als de rand van de springvorm. Zorg dat je wel wat deeg overhoudt om de taart mee te versieren. Beplak nu met deze repen de rand. Zorg dat het deeg van de randen aansluit bij het deeg op de bodem. Gebruik hierbij je vingers om dit aan elkaar te ‘lijmen’. Als het goed is, heb je nu een lege taart voor je neus staan. Tijd om die eens goed te vullen met de appels. Verspreid de appelmix evenredig over de taart. 

appeltaart-maken

Kneed nu het restdeeg tot een mooie bal en rol deze uit tot het deeg dun is. Wederom mag dit minder dan een halve centimeter zijn. Snijd het deeg in smalle reepjes. Deze gebruik je om deegruiten te maken, die je diagonaal op de taart legt. Als je klaar bent, klop je een ei in een kommetje. Gebruik een (keuken)kwast om de bovenkant van de appeltaart met dit geklopte ei in te smeren. Je appeltaart krijgt daar een mooi, goudbruin kleurtje van.

Bak de taart een uurtje in de oven. De appeltaart is klaar zodra de korst goudbruin van kleur is geworden. Laat even een halfuurtje afkoelen. Dat is niet alleen lekkerder omdat je je mond niet verbrandt, maar de taart valt dan ook minder snel uit elkaar. Serveer met zelfgemaakte slagroom en wat extra kaneelpoeder over de korst. Eet smakelijk!​​Lees snel verder, dan kun je lezen hoe je de lekkerste slagroom zelf maakt.

​Zelf slagroom kloppen

​Ingrediënten:

  • 200 ml. slagroom
  • ​één el. poedersuiker
  • snufje zout

Aan de slag!

Giet de room in een schaal of beslagkom. Je kunt de room het best zo koud mogelijk kloppen. Begin dus meteen zodra je de room uit de koelkast hebt gehaald.

slagroom

Koel de schaal of beslagkom vooraf voor een extra resultaat. Voeg de poedersuiker toe en klop de room luchtig en stijf met een garde. Je kunt ook een keukenmixer gebruiken, dat gaat sneller. Schep een snufje zout in de slagroom. Dat klinkt misschien raar, maar dit brengt veel smaken naar boven. Gebruik een lepel of vork om het zout goed door de slagroom te roeren. Voeg een beetje vanille-extract toe om de slagroom wat smaak te geven. Als je wilt, kun je dit ook weglaten – zo proef je meer room. Je slagroom is nu klaar om op de appeltaart te toeven. Bewaar in de koelkast, dan blijft het stijf.

Als het een beetje onduidelijk is hoe je het beste de slagroom moet kloppen. Hieronder een instructiefilmpje over hoe je dat het beste kan doen!

Bedankt voor het lezen! We hopen dat je alle informatie uit dit artikel gehaald hebt om de lekkerste appeltaart te maken. Als je vragen hebt of leuke tips voor ons, laat dan een reactie achter.  

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?