GSM blend

Enkele van de grootste wijnen op aarde zijn gemaakt door verschillende druiven met elkaar te mengen. Dit doet de wijnmaker om een soort ‘1 + 1 = 3’ te bereiken. De GSM blend – genoemd naar de druiven Grenache, Syrah en Mourvèdre – vind je over de hele wereld. Maar de oorsprong ligt in de Franse Rhone.

Kaart GSM blend

De G van Grenache

De Grenache druif is groot met een dunne schil en lage zuren en tannines, in alles dus het tegenover gestelde dan de Syrah. Primaire aroma’s kenmerken zich door rood fruit o.a. framboos en aardbei met wat witte peper, zoethout en kruidnagel. De pure fruitexpressie van de Grenache proef je vooral in de Spaanse rosé’s. Bij ouderdom vind je vooral tertiaire aroma’s van toffee en leer. De druif heeft veel warmte nodig om volledig te rijpen, daarom vind je de druif een stuk zuidelijker.

Grenache ahum Garnacha/Garnatxa in Spanje

Oorspronkelijk komt hij uit Spanje, de druif heet daar Garnacha. Samen met Tempranillo is dit de belangrijkste blauwe druif in Spanje. En dé druiven van de beroemde Rioja wijn! Grenache is een druif met een heel eigen karakter; rijp fruit en een zwoel, warm mondgevoel, maar met zijn lage zuren en tannine is hij een ideale blending-partner. Op die manier schittert de wijn zoals de beroemde Chateuneuf-du–Pape.

Op zichzelf – als cépage wijn – vind je de mooiste voorbeelden rondom Barcelona in de Priorat en Penedès. Hoog in de bergen schittert het beroemde terroir van Mica je tegemoet in de zon – als je de duizelingwekkende route tenminste omhoog gaat. De minimaal 100 jaar oude ‘bush vine’ stokken produceren een krachtige wijn. Met aroma’s van leer, tabak, aardbei, pruim en een vleugje kaneel. Intens!

De S van Syrah

Met ‘roots’ in de imposante Rhône vallei, heeft deze druif weinig noodzaak de wereld te ontdekken buiten deze ideale thuishaven. Echter een onverwachte flirt met Australië bracht de druif internationale roem en een naamswijziging, want Shiraz werd geboren. Nu Australië een langdurige internationale reputatie heeft opgebouwd met de druif volgen er meer landen. Mijn mooiste recente ontdekking was de Syrah van Cederberg in Zuid Afrika.

De druif is klein met een dikke donkergekleurde schil. De wijnen hebben daardoor een intense paarse kleur en veel tannine. De primaire aroma’s kenmerken zich door zwart fruit, denk aan bramen en blauwe bessen, pure chocolade en kruidige tonen van eucalyptus en munt. Syrah heeft veel affiniteit met (nieuw) eikenhout waardoor vaak secundaire aroma’s van toast, vanille en kokos in de wijn ontstaan. De beste wijnen kunnen door een hoog zuur en tannine gehalte perfect ouderen. Ze ontwikkelen tertiaire aroma’s van plantaardige en dierlijke complexiteit – denk aan leer, natte bladeren en aarde.

Meer lezen over Syrah 

De M van Mourvèdre

Mourvèdre – ook wel bekend onder de naam Monastrell (Spaans) of Mataro (Catalaans) – geeft wijnen met intense kleur. Rijk en fluweelzacht, met aroma’s van kersen, leer en truffels. Het dierachtige aroma – vooral aanwezig in jonge Mourvèdre –  kan zo sterk zijn, dat ze aangezien worden voor de bacterie brettanomyces (off-flavour). In een goed gemaakte Mourvèdre, lossen deze smaken op tot aroma’s van bosbodem en leer met het ouder worden.

Meer lezen over Mourvèdre

Het is de combinatie!

De combinatie maakt de GSM blend populair; De dierlijke aroma’s van de M, de warmte van de G – en de kruiden en tannine van de S.