Een blokje rijst vormt ook de basis van Gunkanmaki, alleen wordt hierbij met nori een kokertje rond de rijst gemaakt. Bovenop komen viseitjes, krab, garnaaltjes of iets anders lekkers.
Gunkanmaki recept
16
Stuks1
hour40
minutesBij Gunkanmaki maak je een soort kommetje van sushirijst en nori, dat je vervolgens kunt vullen met…..wat je maar wilt.
Ingrediënten
gekookte sushirijst
1,5 norivel
Wasabi verdund met een klein beetje water, zodat het makkelijk uit te smeren is.
8 8 Sint-Jacobsvruchten
50 gram koningskrabvlees
1 el mayonaise
Scheutje citroensap
Waterkers voor garnering (bieslook of lente-ui kan ook)
- Serveren met
Japanse Sojasaus
Wasabi
Gari (ingemaakte gember)
- Voor de sushirijst
400 gram ongekookte rijst
550 ml handwarm water
2 el rijstazijn
10 gram suiker
10 gram zout
Gukanmaki sushi maken
- Snijd de Sint-Jacobsvruchten in kleine blokjes en maak het aan met wat citroensap, peper en zout.
- Meng de krab met de mayonaise, een scheutje citroensap en wat peper en zout.
- Knip de norivellen in 16 gelijke repen en rol de sushirijst in evenveel gelijkvormige ovale balletjes. Druk de bovenkant een beetje plat en wikkel de norirepen rond de balletjes.
- Vul de gunkan met de Sint-Jacobsvruchtentartaar en de krabsalade. Maak het af met een klein beetje waterkers.
Ook hier geldt, eet ze lekker met je handen. - Zo maak je sushirijst
- Voor 24-32 stuks heb je ongeveer 400 gram ongekookte rijst nodig. Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft (ongeveer 7 keer). Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
- De rijst met 550 ml handwarm water in een pan met deksel (het deksel moet op de pan blijven) en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen (dit duurt ongeveer 15 minuten). Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan en zonder het deksel van de pan te halen.
- Om dat heerlijke zuurtje in de rijst te krijgen meng je 2 eetlepels rijstazijn met 10 gram suiker en 10 gram zout tot suiker en zout zijn opgelost.
- Stort de gekookte rijst op een grote snijplank en maak ze los met een houten lepel of spatel. Tegelijkertijd koel je de rijst af met een waaier of iets anders waar je goed mee kunt wapperen, zoals een tijdschrift. Zorg ervoor dat de korrels loskomen van elkaar.
- Nu besprenkel je de rijst met het azijnmengsel. Met de houten lepel keer je de rijst om en maak je ze los. Zorg ervoor dat het azijnmengsel goed is verdeeld.
- Koel de rijst helemaal af voordat je begint met maken van de sushi.
Tips
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @wijnspijs op Instagram.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten