Gyros is zalig.Met deze heerlijke stukjes geroosterde en gekruide kip op vers pitabrood en een sausje van frisse tzatziki heb je niets ander meer nodig, toch?
En ben je helemaal in Griekse sferen? Dan moet je deze Griekse souvlaki zeker ook een keertje maken.
Kipgyros
4
Personen5
hours15
minutes
Gyros is familie van het Turkse gerecht döner. De basis is een stapel van plakken gekruid vlees, dat aan een draaiende spies wordt geroosterd. Kleine stukjes worden van de spies afgeschaafd en geserveerd met brood. Gyros heeft zijn naam te danken aan de rondtollende beweging van de spies: Gíros is Grieks voor draaien (döner betekent min of meer hetzelfde in het Turks).
Kipgyros maken kost even wat tijd en inspanning, maar dat is geen probleem, want het is hartstikke leuk om te maken! Denk je, ‘Ik ben nu toch al bezig’, maak dan ook je zelfgemaakte pitabroodjes (veel makkelijker dan je denkt) en tzatziki.
Ingrediënten
400 gram 400 kippendijen
4 el 4 olijfolie
2 tl 2 oregano
1 el 1 verse munt (fijngehakt)
1 tl 1 komijnpoeder
1 el 1 verse koriander (fijngehakt)
1 tl 1 paprikapoeder
1/2 tl 1/2 kaneelpoeder
1 1 1 limoen (rasp en sap)
4 4 geperste teentjes knoflook
Peper en zout
1 el 1 azijn
1 1 grote ui
- Voor erbij
4 4 pitabroodjes
Tzatziki
IJsbergsla
4 4 tomaten
2 2 rode uien
Bereiding
- Je start met het bereiden van de kip en het maken van de marinade. Snijd de kippendijtjes over de lengte door, en sla de stukken onder plasticfolie plat met een groot mes of de onderkant van een pannetje.
- Pak een kom voor de marinade. Doe alle marinade-ingrediënten hierin en roer het geheel goed door elkaar. Voeg de kip toe en zorg dat de plakken kip helemaal ondergedompeld zijn in de marinade.
- Dek af met een bord of wat huishoudfolie en plaats in de koelkast. De kip moet minstens 3 uur marineren, maar als je tijd hebt, reken er dan 48 uur voor uit. De smaken zijn dan helemaal in de kip getrokken.
- Schil de ui en snijd het kontje eraf. Zet de ui in het midden van een grote ovenschaal- of bakplaat. Steek er een metalen spies in of 2 lange satéprikkers, zodat deze met de punt naar boven staan (je moet ze dus bijna helemaal door de ui prikken).
Leg de plakken gemarineerde kip over de spies in een stapel op de ui (plakje voor plakje), tot je een mooie stapel hebt. - Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ‘gyrostoren’ 1,5 tot 2 uur in de oven (na anderhalf uur moet je de gaarheid even testen). Is de gyros aan het einde nog wat te bleek? Zet de oven dan iets hoger.
- Terwijl de kip in de oven staat, snijd je de ui in halve ringen en de tomaat in dunne halve plakken.
- Als de kip klaar is, verwarm je de pitabroodjes in een droge koekenpan, broodrooster, hete oven of contactgrill. Snijd de kip met een scherp mes in kleine stukjes van de toren (zoals bij döner).
- Beleg een pitabroodje met tzatziki, dan de kip en tenslotte de salade. Vouw het broodje dicht of dubbel. Eet smakelijk!
VariatieTips
- Bak de ‘gyrostoren’ in een kamado bbq, of een ander soort bbq. Door de kip te grillen krijg je een heerlijke grillsmaak en dit maakt jouw broodje gyros overheerlijk!
- Met lamsvlees maak je ook heerlijke gyros. Lamsvlees is mals, zacht en sneller te bereiden dan kip. Vraag je slager om ontbeende lamsbout. Verwerk deze zoals de hierboven beschreven kipgyros. Houd er rekening mee dat lamsvlees taai wordt als je het te lang bakt.
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @wijnspijs op Instagram.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten