Hachee is een van de ontelbare varianten stoofvleesgerechten die je ook prima kunt maken in de slowcooker. En laat ik u vast vertellen, hachee uit de slowcooker is ideaal. Want, klaar terwijl u wacht. Heerlijk!

Het leuke aan hachee is dat het gerekend wordt tot de typisch Nederlandse keuken. Hachee maken doe je meestal (maar niet per se) met rundvlees. En verder natuurlijk best veel uien. Erbij geef je natuurlijk rode kool.

Hachee uit de slowcooker

3 from 11 votes
Recipe by Vale Garcia Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes
Kooktijd

6

hours 

Wat de hachee hachee maakt, zijn de kruiden. Vooral de kruidnagel hoort er onmiskenbaar bij.
Dit recept voor hachee maak je in de slowcooker. Alles erin doen en heerlijk achterover zitten met een goed boek dus! Kun je rustig vaker doen. Inspiratie nodig? Kijk even naar deze slowcooker recepten.

Voor dit recept heb je naast de slow cooker ook een koekenpan nodig. Serveer de hachee uit de slowcooker met aardappelpuree met knolselderij, ouderwetse rode kool, frites of brood.

Ingrediënten

  • 1 kg 1 doorregen rundervlees (runderborst, riblappen of evt. sukadelappen)

  • 3 el 3 zonnebloemolie

  • 3 el 3 bloem

  • 3 el 3 boter

  • 4 4 uien, in halve ringen gesneden

  • 2 teentjes 2 knoflook, gehakt

  • 3 blaadjes 3 laurier

  • 5 5 kruidnagels

  • 1 l 1 runderbouillon

  • 1 flesje 1 donker bier

  • 1 1 dikke plak ontbijtkoek of 3 el appelstroop

  • 2 el 2 mosterd

  • flink zout en grof gemalen zwarte peper

Bereiding

  • Haal het vlees minstens 30 minuten van te voren uit de koelkast om temperatuur te komen.

    Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm bij 3 cm. Bebloem het vlees en bestrooi royaal met zout en peper. Bak het vlees op middelhoog vuur - eventueel in delen - rondom in de zonnebloemolie totdat het bruin is. Haal het vlees uit de pan en doe het in de slowcooker, maar gooi de olie niet weg. In de koekenpan zitten nu allemaal heerlijke smaken die je straks wilt terugproeven.
  • Zet het vuur iets lager. Smelt de boter in dezelfde koekenpan en bak de uien en knoflook een paar minuten totdat ze glazig zijn. Haal de uien en knoflook met een tang of schuimspaan uit de koekenpan en doe ze bij het vlees in de slowcooker.
  • Nu gaan we déglaceren. Ofwel, ervoor zorgen dat al die aangebakken smaken op de bodem van de koekenpan vrijkomen en meegaan in het gerecht. Dit doen we door het flesje bier bij de olie/boter te doen en met een houten lepel te roeren. Het bier mag even, ongeveer een minuutje, pruttelen. Doe dan de hele inhoud van de koekenpan in de slowcooker.
  • Doe nu de runderbouillon, de laurierblaadjes, de kruidnagels, de mosterd en de appelstroop of ontbijtkoek bij de rest in de slow cooker. Roer alles nog eventjes door.

    Zet de slow cooker op 6 uur op de hoogste stand. Ga lekker shoppen of pak een fijn boek erbij en geniet straks van een zalige, malse hachee! Hachee wordt vaak gegeten met rode kool of spruitjes, maar eigenlijk is elke groente er lekker bij.

    Eet smakelijk.

Tips

  • Zoals met elk stoofvleesgerecht moet je ook voor hachee uit de slowcooker de tijd nemen. De volgende dag is een stoofpot vaak nóg lekkerder. Maak 'm dus als je wilt een of zelfs twee dagen vooruit. Zo heb je tijd over voor andere dingen!
  • In dit hachee recept gebruiken we rundvlees. Maar probeer hetzelfde gerecht eens met kippendijen. Het enige dat je hoeft aan te passen is de tijd. Kip heeft in de slow cooker aan 3 uur genoeg. In de braadpan 1 uur.
  • Als je hachee over hebt, kun je er heerlijke ouderwetse pasteitjes van maken. Gebruik een ijzeren of siliconen muffin-vorm. Druk hierin een vel bladerdeeg. Vul het met een eetlepel afgekoelde hachee. Maak het pasteitje dicht door het bladerdeeg te vouwen. Bestrijk met ei en bak 20 minuten op 200 graden.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Hachee in de slow cooker of braadpan?

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je de lekkerste hachee maakt in een slowcooker. Maar heb je per se een slowcooker nodig? Kan het hachee recept ook zonder? Het antwoord weet je al, want jouw oma maakte haar befaamde grootmoeders hachee ook niet in een slowcooker!

Alhoewel, en dat is best grappig eigenlijk, heel vroeger gebruikte men heel vaak een gaskacheltje ervoor. Je kent ze wel, die mooie ijzeren kacheltjes, vaak rond en zwart en met zo'n pijp naar boven die de rook afvoerde. Jouw grootouders hadden er vast een. En daar stond dan een pot thee of koffie op, maar dus ook soms een braadpan waarin de lekkerste sudderlapjes ter wereld de hele dag in lagen te stoven. Er kwam van het kacheltje nét genoeg hitte af om ze langzaam te garen en nooit te verbranden. Het echte slow cooking dus!

Zonder slowcooker is de beste manier om stoofpotten te maken door ze in een gietijzeren of emaille braadpan te maken. In ieder geval een braadpan met goede bodem en met deksel. Want alhoewel het deksel er niet de hele tijd helemaal op moet, is 'ie wel noodzakelijk. Anders droogt je heerlijke hachee uit en dat willen we niet.

Je gaat ook net iets anders te werk. Als je een braadpan gebruikt, bak je het vlees en uien in dezelfde pan waar je daarna alles in stooft. En de tijd wordt uiteraard verkort aangezien het laagste pitje op jouw fornuis lang niet zo zacht kan als de slowcooker. Reken op een stoofvleesgerecht met rundvlees in de pan op zo'n 2 à 3,5 uur, afhankelijk van de kwaliteit vlees.



Meer (slowcooker) recepten

Heb je een slowcooker gekocht maar weet je niet precies wat je er allemaal mee kunt maken? Check dan deze slowcooker recepten! Weet je nog niet welke slowcooker je moet hebben? Check dan onze gids voor de beste slowcookers voor elk soort kok.

Zoals gezegd, hachee wordt vaak in combinatie met aardappelpuree en rode kool gegeten. Wil je de echte oma's rode kool stamppot erbij serveren, dan kun je dit stap voor stap recept volgen.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten