Hamburgers bakken, 11 keer fout – WijnSpijs Magazine

Nee, zo behandel je dat heerlijk stuk vlees niet, dat een hamburger doorgaans is.

De 11 meest gemaakte fouten, vooraf en tijdens het hamburgers bakken.

Hamburgers bakken, 11 x fout 😳

1.  Je koopt te weinig vlees

Sta je mooi voor aap tegenover je gasten. Mag je hele kleine hamburgertjes bij elkaar boetseren. Van die dingen waarmee je nog geen holle kies kunt vullen. Waarna je je vrienden nooit meer terugziet. Daarom voor eens en voor altijd: 170 gram = 1 burger

2.  De grill op je barbecue is niet schoon en ingevet

En dan blijven je hamburgers dus aan de grill plakken, met alle gevolgen van dien. Doffe ellende.

Hoe reinig je de grill? Simpel:

  •  Zorg dat de grill warm is
  • Gebruik een staalborstel om het ergste aangekoekte vuil te verwijderen
  • Na wrijven met in olie gedrenkt keukenpapier

Dus…. de eerste buurtbarbecue van het seizoen?
Bovenstaande stappen altijd doen!

Lees ook | 6 BBQ wijnen waar je de zomer wel mee door komt 

3 . Je vergat weer eens te letten op de verhoudingen

Het beste gehakt voor een hamburger is 80% rund en 20% varkensvlees. Het standaard half-om-half gehakt, voorverpakt in folie, voldoet meestal ook, maar niets is lekkerder dan vers gemalen gehakt, ter plekke door de slager bereid.

4.  Je kneedt het vlees als een gek en voegt direct kruiden toe

Hoe minder je aan het vlees zit, des te lekkerder de smaak. Dus mieter het vlees niet in één keer in een kom om het lekker te kneden en kruiden toe te voegen. Nee, geef het vlees enkel de ‘hamburgervorm’ en dat is het dan. Voeg ook geen kruiden toe, zelfs geen zout en peper. Dat komt wel nádat ze gegrild zijn.

Koop hier | Het Ultieme Hamburgerboek van topchef Julius Jaspers!

5.  Je hield geen rekening met de grootte van het broodje

Tsja, een hamburger krimpt wanneer deze wordt gebakken. dus zorg ervoor dat de hamburger ongeveer 1 centimeter groter is in doorsnee dan het broodje. Komt alles toch nog goed.

6. Je strooide zout over de hamburger voordat je ’m ging bakken

Waarom is dat een slecht idee? Zout onttrekt water aan vlees, waardoor de burger tijdens het eten meer weg heeft van een worst dan van een heerlijk mals stuk hamburger. Dus – we zeiden het al – eerst grillen en daarna pas zout. En gebruik zeezout, want lekkerder zout is er niet!

Recept | twee snelle bijgerechten geven een Zuid Amerikaans tintje aan je BBQ 

7.  Je maakte geen kuiltje in het midden van de rauwe hamburger

De enige methode om de burger tijdens het grillen mooi plat te houden. En niet bolvormig. Want dat wilt u niet, een bolvormige hamburger. Trust us!

8.  Je moest zo nodig weer eens je spierkracht tonen

Zorg er altijd voor dat de burger lekker ‘losjes’ van samenstelling is. Met kracht het vlees samenpersen verpest de smaak.

Hebben | Deze BBQ zou me toch een partijtje mooi staan in jouw tuin..

9 . Je deed tijdens het grillen raar met de spatel

Leuk hoor, af en toe heel nonchalant met de vlakke kant van je spatel op de hamburgers duwen. Niet doen, ongelukkige! Daarvan gaat de hamburger letterlijk (!) bloeden en sterft reeds op de grill een smaakloze dood…

10.  Je kwakte de plak kaas te snel op de hamburger

Wacht na het grillen – dat meestal zo’n vier minuten duurt – rustig nog twee minuten voordat je de lap kaas op de hamburger gooit. Doe je het te vroeg, dan druipt de kaas van de burger af tijdens het grillen en zit je complete barbecue er onder.

Ook lekker | Mexicaanse tostada’s met zwarte bonen en kip 

11.  Je doet de deksel op de barbecue om het een en ander te versnellen

Het gevolg: je hamburgers smaken naar rook en zijn niet gelijkmatig gegrild. Zorg er simpelweg voor dat de barbecue goed heet is en grill de hamburger op het heetste deel van de grill.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email