Hangop, we kennen het als iets van vroeger, uit grootmoeders tijd. Ondertussen staat het wel weer op menig menukaart. Classics never die, zullen we maar zeggen. Hangop is ontzettend veelzijdig omdat je de basis kunt gebruiken voor zowel zoete als hartige hangop!

Als je leest hoe makkelijk is om deze romige lekkernij zelf te maken (je hebt 1 ingrediënt nodig), geloof je je ogen niet.

Hangop

3 from 2 votes
Recipe by Vale Berral García
Hangop

500

ml
Bereidingstijd

10

minutes
Totale tijd

10

uur

Hangop, de bereidingswijze zit al in de naam. Erg handig.

Je hebt voor hangop niets meer nodig dan een zeef (zoiets als dit), een dunne theedoek en yoghurt. Welke yoghurt je gebruikt (volle, milde, magere) mag je zelf weten. Zelfs karnemelk is een optie. Het eindresultaat is een dikke, romige yoghurt.

Griekse of Turkse yoghurt kun je beter niet gebruiken omdat deze al gehangen zijn, en dus al dik van zichzelf.

Ingrediënten

  • 1 l 1 volle biologische yoghurt

Zo maak je hangop

  • Neem een pan of kom waar je roerzeef op past. Leg een schone theedoek (of kaasdoek) in de zeef.
  • Giet de yoghurt in de theedoek. Vouw de hoeken over de yoghurt zodat het bedekt is. Zet de kom met doek en yoghurt een nachtje in de koelkast. Het vocht, water waarin veel vitaminen en mineralen in zitten dat wei wordt genoemd, ligt onderin de kom. Wat je in de theedoek overhoudt is hangop. Zo makkelijk is het!

    Reken erop dat je ongeveer de helft aan hangop overhoudt van de hoeveelheid yoghurt die je gebruikt. Je kunt de hangop nu zo eten, of verder afmaken met fruit, honing, of wat je wil. Hieronder staan een paar superlekkere tips om je hangop mee te pimpen.

Tips

  • Roer suiker of honing door de hangop om het zoet te maken. Paar vruchtjes erover en je hebt een romig ontbijtje dan wel toetje.
  • Volg dit recept en gebruik je granola om op de hangop met fruit te doen. Zó, dat is nog eens verrukkelijk...
  • Hartige hangop. Wat? Jazeker, dit ga je fantastisch vinden. Meng wat olijfolie, uitgeperste knoflook, een beetje citroenzeste door de hangop en breng het op smaak met zout. Ongelofelijk lekker op je flatbreads, pita of als saus bij shoarma (eigenlijk bij elk vlees) of bij deze heerlijke Libanese fattoush salade.
  • Maak je hangop nog iets romiger en smeuïger door slagroom lobbig te kloppen en deze er voorzichtig onder te vouwen. Fantastisch met wat vanille erdoorheen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Labneh | Hartige Hangop

De uitgehangen yoghurt is een blank canvas. Je kunt er alle kanten mee op.
Fruit en andere zoete dingen liggen voor de hand en zijn bewezen mooie combinaties.

Maar hartige hangop? Je kent het vast al. Labneh is een traktatie uit het Midden Oosten en niets anders dan hangop op smaak gebracht met zout, olijfolie en andere smaakmakers als knoflook en kruiden. Hier vind je een recept voor Labneh met za'atar. Heerlijke bij allerlei recepten uit de Libanese keuken.

hangop maken🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten