Wat is er toch zo lekker aan haring – > De Hollandse Nieuwe?

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Ze zijn er weer! Hollandse Nieuwe, ik kan de viskraam haast niet voorbij lopen zonder er eentje weg te knagen. Op een wit bolletje met ui, of zo aan de staart. Haring dus, maar wat maakt een haring een Hollandse Nieuwe?

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe of maatjesharing is de eerste, jonge haring van het seizoen. Tijdens deze periode zijn er in het hele land haringparty’s, vlaggetjesdag in Scheveningen, wordt het eerste vaatje voor veel geld geveild (in 2018 voor maar liefst 78.000 euro) en zie je overal grote aankondigingen; Er zijn weer Hollandse Nieuwe! 

Hollandse Nieuw Haring

Maatjesharing | Maagdenharing

Maatjesharing is een verbastering van het woord Maagdenharing. Maagdenharing heeft nog geen hom of kuit, een échte jonge haring dus.

De haring wordt jaarlijks gevangen tussen half mei en eind juni. In de winter is de vis te mager. In het voorjaar is er meer plankton in het water en kunnen de haringen zich goed vet eten. Het vetpercentage van de vis moet minstens 16 % zijn om Hollandse Nieuwe te mogen heten.

Om de vissen goed te kunnen bewaren worden ze gezouten. Tijdens dit proces ‘rijpt’ de haring en krijgt hij zijn heerlijke smaak. De meeste haring is niet meer zo Hollands, de meeste vissen komen uit Noorwegen.

Hollandse Nieuwe Haring Maatjes

Zo gezond als een haring

Haring is een vette vis en heel erg gezond. Het vetpercentage bij maatjesharing kan oplopen tot wel 25% en bestaat uit onverzadigd omega 3 vetzuren, goed voor het verlagen van cholesterol! Verder een heleboel vitaminen, A1,B1, B2, B6, B12, C, D en E.

Wijn bij haring

Lastig, deze combi. Natuurlijk drink je van oudsher Corenwijn bij je maatje. Wodka, of gewone jenever is trouwens ook niet verkeerd. Een droge fino sherry vind ik héél lekker.
Maar het liefst drink ik toch wijn. Kies een frisse, vrolijke wijn met wat mineraliteit. Chablis is lekker, of een andere frisse Chardonnay zonder houtrijping. Champagne. Deze Savoie, of een droge Muscadet?

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?