Harira is voor Marokkaanse families, wat pasta is voor Italianen.
Bij elke familie in Marokko is de harira soep nét even anders. En ieders harira recept is natuurlijk het beste. Deze Marokkaanse maaltijdsoep met kikkererwten is trouwens ook het nationale gerecht.
Tijdens de ramadan wordt harira elke dag na zonsondergang gegeten. De reden hiervoor is dat harira helpt om snel weer op krachten te komen. Ideaal soepje dus wanneer je wel een oppepper kunt gebruiken.
Net als met sambal, verschilt de mate van pit heel sterk bij harissa. Er is ook een groot verschil met een oud of vers aangebroken potje. En de gekochte versie is weer totaal anders dan zelfgemaakte. Voeg dus liever wat te weinig dan teveel toe.
De traditionele harira soep wordt zowel vegetarisch (of eigenlijk veganistisch) gemaakt als met vlees. Gebruik hiervoor dan kippendijen, stukjes kalfsvlees of rundergehakt. Deze soep wordt in Marokko tijdens de onderbreking van de ramadan elke dag gegeten. Zodat men er weer de hele dag tegenaan kan.