Harira is voor Marokkaanse families, wat pasta is voor Italianen.

Bij elke familie in Marokko is de harira soep nét even anders. En ieders harira recept is natuurlijk het beste. Deze Marokkaanse maaltijdsoep met kikkererwten is trouwens ook het nationale gerecht.

Tijdens de ramadan wordt harira elke dag na zonsondergang gegeten. De reden hiervoor is dat harira helpt om snel weer op krachten te komen. Ideaal soepje dus wanneer je wel een oppepper kunt gebruiken.

Net als met sambal, verschilt de mate van pit heel sterk bij harissa. Er is ook een groot verschil met een oud of vers aangebroken potje. En de gekochte versie is weer totaal anders dan zelfgemaakte. Voeg dus liever wat te weinig dan teveel toe.

Marokkaanse harira soep met kikkererwten

3 from 6 votes
Course: Hoofdgerecht, VoorgerechtCuisine: Marokkaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Dit recept voor harira kun je makkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Vervang koriander, door munt, of maak een mix. Gebruik limoen in plaats van citroen. En misschien vind je een rode peper of verse gember wel heel erg lekker?

Deze versie is vegetarisch maar lamsgehakt hoort er traditioneel ook bij.

Maak de harira ook gerust een dag van te voren. Eigenlijk wordt-ie daar alleen maar lekkerder van.

Ingrediënten

  • 3 el 3 olijfolie

  • 1 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook fijngehakt

  • 1 tl 1 kurkumapoeder

  • 1 el 1 ras el hanout

  • 2 tl 2 gemberpoeder

  • verse zwarte peper en zout

  • 1 el 1 harissa (pittig kruidenmengsel) of naar smaak

  • 1 tl 1 komijnpoeder

  • 0,5 bos 0,5 selderij

  • 1 el 1 tomatenpuree

  • 4 4 vleestomaten, in kleine stukken

  • 0,5 bos 0,5 koriander

  • 4 el 4 bloem

  • 1 ltr 1 groentebouillon

  • 2 el 2 linzen, een mix, bruine of oranje

  • 200 gr 200 kikkererwten, voorgekookt

  • 2 el 2 vermicelli

  • 1 1 citroen of limoen geperst

Bereiding

  • Verwarm olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak de gesnipperde ui en knoflook aan met een snuf zout en voeg na een paar minuten alle specerijen toe. Bak nog 5 minuten mee. Voeg daarna ook de selderij stukjes toe. Bak nogmaals 5 minuten op medium tot laag vuur.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en daarna ook de fijngehakte tomaten.
  • Snijd ondertussen de koriander fijn. De steeltjes mogen ook gehakt worden en alvast in de harira soep. De blaadjes bewaar je tot de laatste stap.
  • Doe de bloem in een kleine kom en meng er met een garde 4 eetlepels warm water doorheen tot je een glad papje hebt. Roer dit papje en de bouillon goed door de soep.
  • Voeg linzen toe en breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat op een zacht vuurtje minstens 30 minuten koken. Voeg meer water toe als je vindt dat de soep te dik wordt.
  • De harira is bijna klaar. Voeg de vermicelli en kikkererwten toe. Laat alles nog 5 minuten koken, of tot de pasta gaar is. Voeg nu citroensap toe en proef of alles goed op smaak is.
    Serveer de harira met blaadjes koriander.

Tips

  • Doe lamsgehakt, kippendij, rundergehakt of kalfsvlees door de harira voor een nóg steviger resultaat.
  • Serveer er driehoekjes gefrituurde pitabrood bij. Heerlijk om in de soep te dopen.
  • Als frisse tegenhanger is het lekker om een eetlepel yoghurt in de harira soep te serveren.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


De traditionele harira soep wordt zowel vegetarisch (of eigenlijk veganistisch) gemaakt als met vlees. Gebruik hiervoor dan kippendijen, stukjes kalfsvlees of rundergehakt. Deze soep wordt in Marokko tijdens de onderbreking van de ramadan elke dag gegeten. Zodat men er weer de hele dag tegenaan kan.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten