Bij het denken aan havermout pap loopt het water bij de meeste mensen niet in de mond. Toch zal deze havermoutchai-pap je verbazen! Door de toevoeging van kruiden en fruit, wordt het een volledig andere smaakervaring.

Havermoutchaipap met cranberrycompote en noten

Recipe by Vanja van der Leeden
4.5 from 2 votes
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk
Portie

4

kommen
Bereidingstijd

20

minutes

Een goed begin is het halve werk. Begin je dag daarom goed met een gezond en lekker ontbijt en probeer deze havermoutchaipap, boordevol peulvruchten en noten.

Ingrediënten

  • 8 kardemompeulen

  • 4 kruidnagels

  • 2 steranijs

  • 1/4 nootmuskaat

  • 1,5 el kaneelpoeder

  • 1,5 el gemberpoeder

  • 1 el ghee of boter

  • 150 gram havermout

  • 500 ml melk

  • 500 ml water

  • 1/4 tl zout

  • Cranberry compote
  • 250 gram cranberry's (vers of diepvries)

  • 1 rasp en sap van bio-sinaasappel

  • Snuf versgeraspte nootmuskaat

  • 1/2 tl pimentpoeder

  • 1 tl kaneelpoeder

  • 3 kruidnagels

  • 2-3 el oerzoet of kokosbloesemsuiker

  • 4 el fijngehakte noten (hazelnoten, amandelen, om te garneren)

Bereiding

  • Kneus de kardemompeulen in de vijzel en peuter de zaadjes eruit – gooi de groene peulen weg. Verwijder droog, lichtbruin zaad en gebruik alleen verse zaadjes die zijn donker, glanzend en vettig. Maal de zaadjes met een drukkende, draaiende beweging fijn. Voeg de kruidnagels, de steranijs en de nootmuskaat toe en maal de specerijen fijn. Meng met het kaneelpoeder en het gemberpoeder.
  • Verwarm de ghee of boter in een pan waar straks ook de pap in gaat. Roerbak de specerijen zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg de havermout toe, schenk de melk en het water erop en maak af met een snuf zout. Roer door en kook op laag vuur in 5 minuten tot pap. Laat van het vuur af indikken.
  • Maak intussen de cranberrycompote. Doe de cranberry’s in een steelpan met de sinaasappelrasp en het -sap. Rasp een snuf verse nootmuskaat boven de pan, voeg het pimentpoeder en het kaneelpoeder toe. Vermaal de kruidnagels in de vijzel en voeg die ook toe. Breng ten slotte op smaak met 2 tot 3 eetlepels oerzoet of suiker. Hij is vrij zuur, als je dat niet gewend bent, doe dan 3 eetlepels. Of meng de compote met wat zoet fruit, zoals een geprakte banaan.
  • Schep de pap in kommen, lepel er cranberrycompote over en maak af met notenhaksel.

Tips

  • ’s Ochtends niet in de stemming om zen specerijen te vijzelen? Maak het chaimengsel al eerder – je kunt de hoeveelheden aanpassen en in één keer een batch maken. Niet te groot, eenmaal vermalen verliezen de specerijen snel smaak.
  • Voor een plantaardige versie gebruik je plantaardige melk of alleen water.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Insane van Vanja van der Leeden

Insane staat voor 1) mega lekker eten, en 2) ook nog eens redelijk gezond. Dat is precies waar Vanja, culinair schrijver en foodstylist, haar eetpatroon op baseert. Ze kan ontzettend lekker koken, en vind de balans in gezond eten belangrijk. Maar dat betekent ook áf en toe je eten met een korreltje zout nemen.

Dit is er eentje voor iedereen die ook op zoek is naar die balans, maar zeker niet wil compenseren op smaak!

Probeer ook eens deze vrolijke quinoasalade, ook uit Insane.

Insane

  • Auteur | Vanja van der Leeden
  • Fotografie | Remko Kraaijeveld
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Omvang | 328 pagina's
  • ISBN | 9789038810577
  • Prijs | €34,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten