Heet zure aubergine

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Chinees
Portie

4

Personen
Prep time

20

minutes
Bereidingstijd

30

minutes
Total time

50

minutes

Maak dit Chinese bijgerecht met aubergine als ‘side’ bij de ‘Eendenbout in 5 Spice Marinade & Pannenkoeken’ of elke ander gerecht.

Het is een welkome vegetarische afwisseling in de door vlees gedomineerde Chinese keuken. Hoe simpel de bereiding ook lijkt, de smaken zijn verrassend en raak.

Het geheim van dit gerecht zit ‘m in het weken van de aubergines in water. Sla dit dus vooral niet over en het is uiteraard ook toe te passen in elke andere keuken. Nooit meer zompige, slappe aubergines! Dit recept komt uit My Streetfood Kitchen.

Ingrediënten

  • 1 1 grote aubergine*, in blokjes van 4 cm

  • 60 ml 60 arachideolie**

  • 1 1 grote witte ui, gehalveerd en in dikke plakjes gesneden

  • 1 1 kleine rode chilipeper, gehalveerd, zaadjes verwijderd, in dunne ringen

  • Saus
  • 1 el 1 lichte sojasaus (Aziatische winkel)

  • 1 el 1 sojasaus

  • 2 el 2 Chinese zwarte azijn (Aziatische winkel)

  • 2 el 2 fijne kristalsuiker

  • 1 tl 1 maïzena, gemengd met 1 el water

Bereiding

  • Doe de aubergine in een kom met licht gezouten water en laat 30 minuten weken (langer is geen probleem). Giet af en dep goed droog met een schone theedoek.
  • Meng voor de saus alle ingrediënten in een kommetje en zet even weg.
  • Verhit de olie in een grote braadpan of wok (waar je ook een passende deksel bij hebt) op middelhoog vuur. Bak in de hete olie de aubergine aan alle kanten bruin. Keer ze niet te snel, maar laat ze eerst mooi kleuren. Voeg dan de ui en chilipeper toe en bak nog 3 tot 4 minuten mee, tot de aubergine zacht is.
  • Voeg de saus toe, doe de deksel op de pan en laat nog een paar minuten sudderen.

Tips

  • *In het kookboek staat 1 grote aubergine, persoonlijk zou ik liever kleintjes kiezen. Kleine aubergines bevatten minder zaden, hebben meer smaak en zijn steviger. Door het weken in water behoudt de grotere aubergine ook zijn stevigheid, kijk dus wat je kunt vinden bij de groenteboer.
  • ** Ik gebruik – net als de Hemsley’s – kokosvet en dat gaat als een trein!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

My Streetfood Kitchen

My Streetfood Kitchen

My Streetfood Kitchen

  • Auteur | Jennifer Joyce
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 263 pagina’s
  • ISBN | 9789491431462
  • Prijs | € 24,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten