“Hoe maak je rose? Is dat een mix van rood en wit? Of doen ze dat anders?”

Leonie: “Allereerst. Wist je dat het vruchtvlees van zowel witte als blauwe druiven kleurloos is? De kleur van rode en rose wijnen komt dus niet uit het vruchtvlees, maar van de schillen.

Kleurstof

Om deze kleurstoffen vrij te krijgen, weken de schilletjes in de eerst nog kleurloze wijn, tijdens de vergisting. Hoe langer, hoe donkerder de kleur. Hoe korter, hoe lichter de kleur. Voilà! Het antwoord op je vraag: Rose wordt gemaakt door de schillen kort mee te vergisten.

Champagne

Het is technisch trouwens wel mogelijk om rode wijn toe te voegen aan witte wijn, maar verboden volgens de wijnwetgeving in Europa. De enige regio die toegestaan is om op deze manier roze gekleurde wijnen te maken is Champagne (zodat er geen tannine uit de schil in de Champagne terecht komt. Tannine + koolzuur = BAH!)

Meer weten over deze terraswijn?! >> De enige 8 feiten die u moet weten over rosé.