45 prachtige hoofdgerechten voor jouw ultieme kerstdiner! (2020)

Laura Lemmers
Laura Lemmers

De kerstdagen komen er weer aan, en dat is maar goed ook! Het is weer tijd om samen te eten, lachen en een fijne tijd te hebben.

Misschien maakt Corona het ons iets moeilijker, maar dat is geen reden om niet alsnog zo goed als we kunnen uit te pakken tijdens de kerstdagen en er een mooie tijd van te maken! 

Op zoek naar een mooi hoofdgerecht voor kerst? Dan zit je hier goed. We hebben namelijk onze favoriete feestelijke hoofdgerechten voor je kerstdiner gebundeld in dit artikel. 

Lees snel verder, want we hebben alle kerstklassiekers, spectaculaire center pieces, prachtige vleesgerechten voor je kerstdiner en vegetarische hoofdgerechten waar de grootste carnivoren van gaan watertanden. En natuurlijk hebben we ook aan de wijn gedacht. 

We hebben altijd enorm veel zin in de feestdagen. Het moment om eens even goed uit te pakken en wanneer het gewoon ook heel gezellig is om samen uren in de keuken te staan. In het magazine vind je dan ook voorgerechten voor kerst (met een heleboel tips voor een stressvrij kerstmenu), kerstdesserts en de mooiste wijnen om je kerstdiner te begeleiden. Op zoek naar een cocktail? Of een mooi cadeau voor een echte foodie? Je vindt het allemaal in het WijnSpijs Magazine. 

kalkoen-recepten-kerst

🎄 Hoe maak je van een hoofdgerecht een 'kerst' hoofdgerecht?

Je maakt een normaal hoofdgerecht in één keer extra feestelijk door wat meer bijgerechten te serveren. Sowieso is het fijn om wat extra groenten te serveren. Omdat de meeste feestdagen vol genoeg zitten met vlees en vis, zul je zien dat die schalen met frisse groentes als eerste op gaan. 

Onze favoriete bijgerechten vind je hier, maar neem ook zeker hieronder een kijkje bij het lijstje vegetarische hoofdgerechten voor kerst!  Wanneer je één thema geeft aan je diner is het ook een idee om dat door te voeren in die bijgerechten.

Zo kun je er ook makkelijk een bijpassende wijn bij vinden. Neem een kijkje bij onze wijntips voor mooie wijnen voor een klein prijsje. Wanneer je wat meer wilt uitpakken kun je ook hier terecht. 

Ontvang een gratis kerst e-book!

Kerst hoofdgerechten met vlees

Hoofdgerechten met vlees zijn eigenlijk heel klassiek met kerst. Je kunt natuurlijk een stukje vlees op elk bord serveren, maar kerst is ook en goed moment om een keer een mooi groot stuk vlees in zijn geheel te serveren als hoofdgerecht en dan de rest van de tafel vol te zetten met mooie schalen bijgerechten om te delen. 

Ook klassieke stoofgerechten doen het heel goed en die kun je ook goed voorbereiden. Wel zo makkelijk tijdens de kerstdagen. Stoofgerechten laten zich goed bereiden in een slowcooker, lees daar hier meer over! 

Bij de recepten hieronder staat er altijd bij voor hoeveel personen het recept is. Ga je meerdere gerechten en/of een heleboel gangen maken? Pas de hoeveelheden dan een beetje aan. Wat ga jij maken? 

 

Gebraden wilde eend met vijg

Kijk nou wat een prachtig mooi en elegant bordje. Wil je dit serveren tijdens kerst? Klik hier! 

 

Pot au feu van gans

Echte wintersport kost, pot au feu! Dit stoofgerecht maken we dit keer met gans en een heleboel lekkere groenten. 

Italiaanse porchetta met spruiten

Als je dit maakt, kom ik ook bij je eten. Lijkt veel werk, maar valt reuze mee. En die smaken, die blijven je bij. Superfeestelijk! 

Wild medaillons van hertfilet

Wie van klassiek houdt serveert met kerst natuurlijk hert! Deze hertenmedaillons zijn mals en juicy, en een beetje zoet zoals wild dat altijd is. Heerlijk bij een traditioneel kerstmenu. 

Coq au Vin 2.0

Klassieker in een modern jasje. In plaats van haan wordt hier kip gebruikt. Wie vindt dat nou niet lekker? Bekijk het recept hier. 

 

Confit de Canard

Gekonfijte eendenborst is belachelijke lekker, maar kost wel wat tijd. Begin ruim op tijd om je gasten te verwennen met dit heerlijke hoofdgerecht. 

Retro wildpastei van Nigella Lawson

Uit de kneiter hit ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson. Maak iedereen blij met deze retro klassieker die goddelijk smaakt. 

Gekonfijte kwarteltjes

Naast eend is ook wilde kwartel super geschikt om te konfijten. Blaas iedereen van z’n stoel met deze bijzondere kooktechniek voor verrukkelijke resultaten. 

Beef Wellington

Mijn zus maakt deze kerstklassieker als de beste. Hier lees je haar tips. 

Jachtschotel met lam

Prachtige jachtschotel met lamsvlees, die gesprekken doet stilvallen met zijn waanzinnige looks en smaken! 

Patrijs met rode kool

Deze patrijs kan ook goed als voorafje, maar het is zeker een origineel hoofdgerecht voor wie dol is op wild. 

Parmentier van eend

Deze waanzinnige stoofschotel van eendenbout en prei maak je makkelijk van te voren en is perfect voor grote gezelschappen. 

Wildpeper uit de Elzas

wildpeper uit de elzas is niet zomaar een stoofpotje maar een echt feestmaal. Het vlees van jonge everzwijnen is heerlijk zacht en verfijnd. 

Het perfecte stoofvlees recept

Het perfecte stoofvlees is een heerlijk nostalgisch gerecht. Het kost wat tijd, maar echt lekker stoofvlees maken is een haast vergeten kunst waar je al je tafelgenoten blij mee maakt.

Hele kip uit de oven

Deze kip uit de oven ziet er prachtig uit, en is daarbij een ware smaaksensatie. Hij is ook helemaal niet moeilijk om te maken, de oven doet het meeste werk! 

Piepkuikens met harissa

Met piepkuikens met harissa kan je zeker aankomen bij familie en vrienden. Heerlijk mals vlees bomvol smaak. Zeker een aanrader!

Ossenstaart stoof met knolraap

Ouderwetse gestoofde ossenstaart. Makkelijk voor te bereiden en boordevol smaak. De ideale basis voor een shared dining menu met een Mediterraans tintje. 

Kip musakan uit falastin

Kip musakan is een gerecht dat je samen met je vrienden uit de hand eet. Perfect als je een goede kerstsfeer wil dus!

Runderpastei met stilton en ui

Deze prachtige, rijke runderpastei met stilton en ui mag zeker gezien worden op tafel tijdens een kerstdiner. Het is even wat werk en het duurt even, maar dan heb je ook echt wat!

Hét recept voor de perfect pulled pork

De hype van pulled pork is je hopelijk niet ontgaan. Deze manier van roken van de schouder en nek, om vervolgens te mengen met barbecuesaus, is to die for

Waanzinnig lekkere lamsköfte met munt

Köfte is een Turks vleesgerecht, dat bestaat uit gekruid en gegrild lamsgehakt. Het is een snel en makkelijk recept, waarmee ook jij in no-time heerlijk kruidige lamsköfte op tafel zet.

NIEUW!

Onze tweede online wijn-spijs cursus
combineren kun je leren

WijnSpijs Academy

Video afspelen

Kerst hoofdgerechten met vis

Dol op vis, schelpjes en schaaldieren? Neem dan een kijkje tussen deze hoofdgerechten voor kerst. Schelpen en schaaldieren stralen een ultieme luxe uit die natuurlijk heel erg past bij kerst. En bijvoorbeeld een hele vis is heel erg feestelijk om te serveren. 

Wanneer je een vis als hoofdgerecht serveert tafelt het ook net iets minder zwaar… Nog meer vis recepten lees je hier! 

De lekkerste vissen haal je natuurlijk zo vers mogelijk bij de visboer. Wanneer je je bestelling van te voren doorbelt of online besteld, weet je zeker dat je niet achter het net vist. Ja, ja. 🙂 

Maar nog beter, je kunt ook specifieke wensen doorgeven. Laat alles bijvoorbeeld alvast schoonmaken en portioneren. Heb je nog een vraag over de bereiding of wil je weten welke wijn bij jouw kerstdiner past? Vraag het je visboer of laat onderin een comment achter en we proberen hem voor je beantwoorden. 

Pasta vongole of kokkels

Feest! Pasta vongole is mijn favoriete gerecht met schelpen. Nom! 

Hawaiiaanse poke bowl

Misschien niet heel sjiek, maar wel ontzettend lekker en prachtig om te zien

Zeebaars uit de oven

Supervisje met een krokant korstje uit de oven. Handig als je veel eters krijgt. 

Zalm met zelfgemaakte pesto

Origineel en heel erg lekker. Dit recept voor zalm is in elk geval vast een goed begin. 

Traditionele paella met mosselen, inktvis en gamba’s

Traditionele paella met mosselen, inktvis en gamba’s is een feest voor iedereen die verliefd is op zeevruchten zoals ik. Een echt feestelijk gerecht! 

Gebakken schelvis

Gebakken schelvis is een echte treat voor jou én je gasten. Je kan ‘m ook vervangen voor kabeljauw. 

Zelf inktvis klaarmaken

Zelf inktvis klaarmaken is een stuk gemakkelijker dan het lijkt. En lekker dat het is! Eet ‘m met aioli, gebakken aardappeltjes en een frisse salade en je hebt een zalige én feestelijke maaltijd!

Langoustine | Rundernek | Zwarte Knoflook | Waterkers | Yoghurt van de vlindertuin

Dit recept van de vlindertuin is voor de thuiskoks onder ons die het leuk vinden om helemaal los te gaan in de keuken tijdens de kerstdagen. Het is  een wat complex gerecht, maar als dit recept goed lukt… wauw.

Kabeljauw vongolestoof met aardappel en postelein

Dit recept voor kabeljauw vongolestoof met aardappel en postelein is zeker een waardig kerst gerecht. De postelein en de vongole zijn een ware prachtcombinatie! 

Kabeljauw uit de oven met tomaat en citroen

Kabeljauw uit de oven met tomaat en citroenis een feestelijk, maar toch makkelijk en snel te bereiden gerecht. Serveer er goede bijgerechten naast en je bent er!

Geroosterde kabeljauw met korianderkorst

Geroosterde kabeljauw met korianderkorst is vrijwel net zo snel klaar als fastfood. De bereiding duurt van het begin tot het einde niet langer dan 15 minuten. En waarschijnlijk kost het nog minder tijd om het op te eten.

Forel in pancetta

Met dit recept voor forel in pancetta kun je de vis heerlijk bereiden. Door het ‘verpakken’ van de forel in dunne plakjes spek wordt de vis beschermt tegen de hitte waardoor hij minder snel droog wordt. Daarnaast geeft de spek een mooie smaak af.

Vegetarische hoofdgerechten voor kerst

Zeker ook tijdens de kerstdagen is het een goed idee om wat minder vlees en vis te eten. Daar hoef je echt geen 100% vegetariër voor te zijn. Met deze prachtige vegetarische kerstgerechten hoeft niemand vlees of vis te missen. 

Biet Wellington

Krijg je vegetarische eters? Met deze Biet Wellington maak je ze erg blij. Een leuke variatie op de klassieke Beef Wellington en prachtig op de kersttafel. 

Linzen met kruidige aubergine en pompoen

Mooie linzensalade met kurkuma yoghurt, lekkere spannende salade die bijvoorbeeld goed combineert met de Biet Wellington. 

Pompoen gevuld met parelgort

Eén zo’n hele pompoen op tafel staat mooi. Maar probeer ook een paar verschillende maatjes te vinden – misschien verschillende kleuren – en zet die in een groepje midden op de tafel. 

Prachtige couscous met wortel

Vrolijke couscous die heel goed combineert met tal van andere gerechten zoals de Borani van pompoen. 

Kassknepfle uit de Elzas

Kassknepfle uit de Elzas zijn te vergelijken met de Duitse en Oostenrijkse spätzle. Ze hebben ook wel wat weg van Italiaanse gnocchi. Deze pasta is van zichzelf zo lekker dat het niet geen saus nodig heeft. 

Paddenstoelen stroganoff

Paddenstoelen stroganoff, Stroganoff is oorspronkelijk een vleesgerecht, maar  deze vega versie is even volwaardig en vullend (en misschien zelfs lekkerder).

Gnudi met spinazie en ricotta

Gnudi met spinazie en ricotta is weer eens iets anders om je gasten voor te zetten. Gnudi is een soort gnocchi gemaakt met ricotta. Try it out! 

Mafaldina, pasta met een feestelijk tintje

Mafaldina is een heerlijke pasta met rijke tomatensaus en buffelmozzarella. Simpel om te maken, en onwijs lekker. 

Bloemkool met amandel & citroen

Elegant en waanzinnig lekker gerechtje dat geen vis of vlees nodig heeft. Kan ook als voorafje. 

Klassieke citroenrisotto

Hier gaat iedereen van genieten. Romige risotto met frisse citroensmaken. 

Groententaart met seizoensgroenten

Op de foto zie je de lenteversie, maar deze groententaart ziet er net zo spectaculair uit met wintergroenten als boerenkool, pompoen en radijs. 

Prachtige kikkererwtencurry

Wanneer je een mediterrane of midden oosten kerstmenu in gedachten hebt mag dit niet ontbreken. 

Gnocchi met raddichio en tallegio

Laat de ansjovis voor wat het is en serveer dit prachtige gerecht vegetarisch tijdens kerst. Die gnocchi’s maak je natuurlijk wel even zelf. 

Borani van pompoen en pomelo

Kleurrijk en origineel gerecht uit de Iraanse keuken. Prachtige knallende smaken die ook behoorlijk kindvriendelijk zijn. 

[TIP] Wanneer je echt veel gasten krijgt is het makkelijk om het een en ander uit de oven te toveren. Hier vind je ons ‘de-oven-is-je-beste-vriend-menu-voor-10-personen‘.

Kerst voorgerechten, bijgerechten en desserts

Natuurlijk bestaat een kerstmenu uit veel meer dan alleen een hoofdgerecht. Gelukkig hebben we ook een heleboel mooie voorgerechten, kerstdesserts en bijgerechten — zoals deze heerlijke hete bliksem– online staan om je kerstdiner helemaal compleet te maken. Klik op de buttons hieronder om alle kerst recepten te bekijken!

Kerstdiner

✨ Maak je kerstmenu compleet!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?