Oer-Hollandse Cocktail Glorie | Proef de Hooghoudt Kalmoes Beerenburg! [Recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Ik ben dol op cocktails. Vooral met de zomer in aantocht. Zonnetje op m’n bol, BBQ aan, vrienden aan m’n zij. Frisse cocktail in mijn hand. En die cocktail maak je natuurlijk zelf. Veel lekkerder! Ik deel mijn lekkerste cocktailrecepten met jou! Deze week een longdrink met Hooghoudt Beerenburg! 🍸

Lees ook: 4 easy cocktails met maar 8 ingrediënten! 

hooghoudt - beerenburg - jenever - dutch courage

Hooghoudt Beerenburg

Beerenburg is een kruidenbitter dat vooral in het Noorden van Nederland – gedronken word door stoere waaghalzen. Slammer stylo – in een keer achterover. Ik heb dat ook geprobeerd, maar helaas… Ik ben minder stoer.

Enfin, Hooghoudt staat al jarenlang bekend om zijn Beerenburg. En daar wilde ze een keer wat anders mee! In de jaren zestig zijn ze begonnen met het experimenteren met nieuwe smaken. Met een kruidenbitter voor ieder moment als resultaat. Deze Kalmoes Beerenburg (links op de foto) met zijn zachte smaak van kalmoes-wortel is de perfecte zomervariant!

Kalmoes is een plant met oorsprong uit Zuid-Azië. Zowel de groene blaadjes als de wortel zijn eetbaar. De wortel is het populairst, het wordt vaak gegeten ter vervanging van gember, nootmuskaat of kaneel.

Beerenburg, back to the future

In de 17e eeuw mixten men kruiden en alcohol voor hun geneeskrachtige werking. Vooral Jenever en Brandewijn waren populaire ‘geneesmiddelen’. Men vond dit zo lekker dat het een enorme populariteit verwierf. En zo, lieve mensen, werden kruidenbitters geboren! Tegenwoordig drinkt men deze kruidenbitters puur, of gemixt in een cocktail.  

hooghoudt cocktail beerenburg

Lees ook:  Vrolijk dessert voor de lente –> Tiramisu met Limoncello en aardbeien [Recept]

Dutch Courage

Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om alcohol. Wij staan wereldwijd bekend om onze jenever. (Die gelukkig weer steeds populairder wordt!) In de 17e eeuw dronken onze soldaten al een shot jenever voordat ze ten strijd trokken. De Engelse zagen dit, noemde het Dutch Courage. Hoe vet! Toen zij het probeerde na te maken werd gin geboren.

Orange Sailor

Kalmoes Beerenburg kan je puur drinken, maar voor de iets minder stoere avonturiers is deze cocktail the way to go! Probeer de Orange Sailor nu zelf!

Ingrediënten:

Dit is wat je nodig hebt voor 1 Orange Sailor cocktail:

  • 45 ml Hooghoudt kalmoes beerenburg
  • 1 cm verse gember
  • 3 takjes verse rozemarijn, 1 als garnering
  • 1 kaneelstokje
  • halve citroen
  • klein beetje soda (Spa Rood)
  • ijsblokjes (veel ijsblokjes, van goede kwaliteit)
  • voor de rozemarijn suikersiroop:
    • 200 ml water
    • 200 gram suiker
    • paar takjes gebrande rozemarijn

cocktail hooghoudt beerenburg ingrediënten

Andere benodigdheden:

Shake it like a polaroid picture 📸

Allereerst maak je een suikersiroop met rozemarijn. Easy peasy én vet lekker.

  • Hiervoor gebruik je gelijke delen suiker en water. Ik stel 200 ml water met 200 gram suiker voor. Daarnaast gebruik je een paar takjes gebrande rozemarijn. Deze rozemarijn kan je branden door de takjes voorzichtig met een aansteker te branden. Vervolgens doe je dit allemaal bij elkaar in een pannetje en laat je het rustig verwarmen. Doe dit totdat de suiker helemaal gesmolten is en de siroop een beetje ingedikt is.
  • Voor één cocktail heb je 20 ml suikersiroop nodig. Je kan de suikersiroop een aantal weken in je koelkast bewaren mits je de takjes rozemarijn eruit zeeft. Deze rozemarijn siroop is trouwens ook vet lekker als marinade voor kip!
ijs in glas cocktail beerenburg hooghoudt
cocktail boven hooghoudt beerenbur
Dan de cocktail zelf! ☆ Orange Sailor ⛵️

  • Pers het sap uit de citroen. Je hebt ongeveer een kwart van het sap nodig. Dat is z’n 30 ml.
  • Schil één centimeter gember en hak in fijne stukjes.
  • Voeg alle ingrediënten samen in je shaker-tin! De Hooghoudt beerenburg, het citroensap, de suikersiroop, de gember en de extra gebrande takjes rozemarijn mogen er allemaal erin.
  • Vul je shaker-tin af met ijsblokjes en shaken maar! 🤘🏼 Met het shaken van de cocktail maak je hem op een snelle manier koud én worden de ingrediënten goed met elkaar gemixt.
  • Vul de longdrink glas met ijsblokjes. Zeef de cocktail vanuit je shaker-tin met het zeefje in je longdrink.
  • Top af met soda.
  • Als garnering gebruik een kaneelstokje én een takje rozemarijn! Als je het kaneelstokje even afbrand met een aansteker geeft dat nog extra smaak en geur af!
  • Enjoy the Orange Sailor!

hooghoudt cocktail beerenburg

Lees ook: 6 dingen die je zeker kunt verwachten tijdens een BierSpijs Wandeling!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?