Ik ben dol op cocktails. Vooral met de zomer in aantocht. Zonnetje op m’n bol, BBQ aan, vrienden aan m’n zij. Frisse cocktail in mijn hand. En die cocktail maak je natuurlijk zelf. Veel lekkerder!

Ik deel mijn lekkerste cocktailrecepten met jou! Deze week een longdrink met Hooghoudt kalmoes Beerenburg! De perfecte Oranje cocktail voor koningsdag, het EK, of gewoon omdat 'ie zo lekker is!

Lees ook: 4 easy cocktails met maar 8 ingrediënten!

Oranje cocktail: Orange Sailor

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: Dranken, CocktailsKeuken: Hollands
Portie

1

Cocktail
Bereidingstijd

15

minuten

Kalmoes Beerenburg kan je puur drinken, maar voor de iets minder stoere avonturiers is deze cocktail the way to go! Probeer de Orange Sailor nu zelf!

Ingrediënten

  • 45 ml Hooghoudt kalmoes beerenburg

  • 1 cm verse gember

  • 3 takjes rozemarijn, 1 als garnering

  • 1 kaneelstokje

  • Halve citroen

  • Klein beetje soda (Spa Rood)

  • IJsblokjes (veel ijsblokjes, van goede kwaliteit)

  • Voor de rozemarijn suikersiroop
  • 200 ml water

  • 200 gr suiker

  • Paar takjes gebrande rozemarijn

  • Andere benodigdheden
  • Cocktail shaker

  • Kleine zeef

  • Citroenpers

  • Longdrink glas

Shake it like a polaroid picture

  • Allereerst maak je een suikersiroop met rozemarijn. Easy peasy én vet lekker. Hiervoor gebruik je gelijke delen suiker en water. Ik stel 200 ml water met 200 gram suiker voor. Daarnaast gebruik je een paar takjes gebrande rozemarijn. Deze rozemarijn kan je branden door de takjes voorzichtig met een aansteker te branden.
    Vervolgens doe je dit allemaal bij elkaar in een pannetje en laat je het rustig verwarmen. Doe dit totdat de suiker helemaal gesmolten is en de siroop een beetje ingedikt is.
  • Voor één cocktail heb je 20 ml suikersiroop nodig. Je kan de suikersiroop een aantal weken in je koelkast bewaren mits je de takjes rozemarijn eruit zeeft. Deze rozemarijn siroop is trouwens ook vet lekker als marinade voor kip!Ingrediënten Orange Sailor
  • Dan voor de Orange Sailor cocktail zelf. Pers het sap uit de citroen. Je hebt ongeveer een kwart van het sap nodig. Dat is z’n 30 ml.
  • Schil één centimeter gember en hak in fijne stukjes. Voeg alle ingrediënten samen in je shaker-tin! De Hooghoudt beerenburg, het citroensap, de suikersiroop, de gember en de extra gebrande takjes rozemarijn mogen er allemaal erin.
  • Vul je shaker-tin af met ijsblokjes en shaken maar! Met het shaken van de cocktail maak je hem op een snelle manier koud én worden de ingrediënten goed met elkaar gemixt.
  • Vul de longdrink glas met ijsblokjes. Zeef de cocktail vanuit je shaker-tin met het zeefje in je longdrink. Top af met soda.
  • Als garnering gebruik een kaneelstokje én een takje rozemarijn! Als je het kaneelstokje even afbrand met een aansteker geeft dat nog extra smaak en geur af! Enjoy the Orange Sailor!Orange Sailor cocktail

Hooghoudt beerenburg: nederlandse kruidenbitter

  • Beerenburg is een kruidenbitter die vooral in het Noorden van Nederland – gedronken word door stoere waaghalzen. Slammer stylo – in een keer achterover.

    Hooghoudt staat al jarenlang bekend om zijn Beerenburg. En daar wilden ze een keer wat anders mee! In de jaren zestig zijn ze begonnen met het experimenteren met nieuwe smaken. Met een kruidenbitter voor ieder moment als resultaat. Deze Kalmoes Beerenburg met zijn zachte smaak van kalmoes-wortel is de perfecte zomervariant!

    Kalmoes is een plant met oorsprong uit Zuid-Azië. Zowel de groene blaadjes als de wortel zijn eetbaar. De wortel is het populairst, het wordt vaak gegeten ter vervanging van gember, nootmuskaat of kaneel.
  • In de 17e eeuw mixten men kruiden en alcohol voor hun geneeskrachtige werking. Vooral jenever en brandewijn waren populaire ‘geneesmiddelen’. Men vond dit zo lekker dat het een enorme populariteit verwierf. En zo, lieve mensen, werden kruidenbitters geboren! Tegenwoordig drinkt men deze kruidenbitters puur, of gemixt in een cocktail.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten