Antwerpen; de stad waar iedere foodie geweest moet zijn!

WijnSpijs
WijnSpijs

Net over de grens ligt het altijd bourgondische Antwerpen. Het prachtige station, leuke marktjes, toffe winkels èn de lekkerste plekjes zijn hier te vinden. En dat op een half uur afstand van de Nederlandse grens! Perfect voor een dagje uit!

Hier de 7 leukste hotspots uit het boek ‘Heerlijk Antwerpen’ – schrijvers zijn de dames van de blog Alle Dagen Honger. Volgens Barbara Serulus & Johanna Goyvaerts moet iedere foodie in Antwerpen geweest zijn!

Caffènation

De Godfather van de Antwerpse koffiescene, zo zou je de Caffènation kunnen omschrijven. Deze bar is al jarenlang het epicentrum van de Antwerpse koffiecultuur en stamt uit tijden waarin iedereen nog ‘gewoon een koffie’ bestelde. Twaalf jaar later zijn termen als lightroast, flat white en single origine gemeengoed en dat is mede de verdienste van Caffènation. Ook op andere plekken in de stad zul je hun logo herkennen: de branderij voorziet vele koffiebars van kwaliteitsbonen. Deze bar bubbelt en bruist elke dag van de week; zoek hier geen rust en stilte, maar wel goede koffie, veel schoon volk, en een plaatsje in de zon op het terras.

staurant - Antwerpen - Caffenation - Heerlijk Antwerpen

Caffènation
Mechelsesteenweg 16, Antwerpen
0032 – 3689 7013

Carotterie 2000

In dit minuscule zaakje kun je vegetarische en vegan ontbijt- en lunchgerechten afhalen, of ter plaatse opeten. De kaart is lekker eenvoudig waardoor alles elke dag supervers is. Wie geen tijd heeft gehad om te ontbijten, kan er een vers sapje en een portie overnight oats meepakken. Van het heerlijke brood van bakker Aldo worden ’s middags boterhammen gesmeerd en in de toonbank lonken telkens een vijftal salades naar je. Als je voor take-away gaat, hoef je je niet schuldig te voelen over afval: alles wat je meeneemt is verpakt in glazen potten die je later weer kunt inleveren. Alle ingrediënten zijn biologisch en zoveel mogelijk lokaal: een zaak naar ons hart!

Restaurant - Antwerpen - Carotterie 2000

Carotterie 2000
Sint-Jorispoort 12, Antwerpen
0032 – 3501 8788

Ben jij een echte foodie? Loop dan eens mee met onze culinaire WijnSpijs Wandeling! Klik hier voor meer informatie!

Dogma

In Antwerpen is het zoeken naar een goede cocktailbar, daarom waren we enkele jaren geleden verheugd met de komst van Dogma. Het interieur heeft wel wat weg van de set van een piratenfilm, maar de drankjes zijn lang niet zo bruut. Je kunt een van de suggesties bestellen van de (altijd veranderende) kaart, maar de cocktailjongens achter de bar mixen ook met plezier een klassieke cocktail voor je.

Restaurant - Dogma - Antwerpen

Dogma
0032 – 4969 533 77
Wijngaardstraat 5, Antwerpen

Gist

Wie in is voor een memorabele gastronomische ervaring is bij Gist aan het juiste adres. Tafelen doe je hier in een strak en stijlvol interieur dat tegelijkertijd toch warm aanvoelt, en met uitzicht op de open keuken achter een groot glas-in-loodraam. In dit restaurant staan ambacht en puurheid centraal en wordt er op een hedendaagse manier gewerkt met traditionele smaken. Bovendien is alles homemade: van het brood tot de unieke kazen en vleeswaren tot de zoetigheden bij de koffie. Onze raad: ga voor het degustatiemenu en geef chef Dario Puglia carte blanche.

Restaurant - Gist - Antwerpen

Gist
Kaasstraat 2a, Antwerpen
0032 – 3295 6627

 De leukste manier van uiteten gaan? Een WijnSpijs Walking Dinner! Lees meer!

Joost Arijs

Een jonge chocolatier, die wars van alle trends, op zoek gaat naar pure ingrediënten en verfijnde smaken. Dat perfectie zijn handelsmerk is, merk je wanneer je de toonbank aanschouwt vol chocolade, uitgepuurde pralines en macarons. Alles ligt als kleine kunstwerkjes netjes uitgestald in lange kleurrijke rijen, wat kiezen er niet makkelijker op maakt. Maar wie op zoek is naar het betere Belgische chocoladewerk, kan zijn zoektocht staken: dit is een van de grootste patissiers van het land.

Antwerpen - Chocola - Joost Arijs

Joost Arijs, Patiserrie & Chocolaterie
Theodoor van Rijswijckplaats 3, Antwerpen
0032 – 3501 9839

Zin gekregen in chocola? Maak dan eens dit lekkere ”grote mensen” chocolade melk recept!

Konditori

Beste koffiekoeken ooit! Laat daar geen misverstand over bestaan. Niet alleen hebben de croissants en chocolade- broodjes hier Parijse allures, ook de eigen creaties zoals de koffekoek met framboos en pistache zijn onweerstaanbaar. Net als de rest van de patisserie. Tel hierbij op het aangenaam strakke witte interieur en je weet waarom wij er regelmatig binnenstappen.

Konditori - Restaurant - Antwerpen - Koffie koken

Konditori
Schermersstraat 8, Antwerpen
0032 – 3344 8293

LOA

Streetfood uit verschillende hoeken van de wereld komt samen in dit piepkleine zaakje bij de voetgangerstunnel. Een Marokkaanse pannenkoek leeft hier broederlijk samen met Thaise pad thai of Afrikaanse gebakken banaantjes. Alle gerechten kun je meenemen, of ter plaatse opeten. In de zomer is het aangenaam tafelen op het kleine terras met uitzicht op het basketbalpleintje bij de voetgangerstunnel. De keuken is bruut en smaakvol: perfect snackfood. LOA is ook een prima plek voor wie geen vlees eet: alle gerechten hebben een vegetarische variant.

Restaurant - LOA - Antwerpen

LOA
Hoogstraat 77, Antwerpen
0032 – 3291 6485

Heerlijk Antwerpen

Boek - Heerlijk Antwerpen -

Meer leuke hotspots van Antwerpen ontdekken? Heerlijk Antwerpen heeft een heel tof boek geschreven waar alle hotspots per wijk uitgelicht zijn.

Auteur Barbara Serulus & Johanna Goyvaerts
Uitgever Good Cook
Fotocredits Senne vd Ven
Technische gegevens
Omvang: 240 pagina’s
ISBN: 9789461431615
Prijs: €19,95

Heerlijk Antwerpen kan je hier bestellen!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?