Hummus past overal bij. Brood, groenten of eet het gewoon zo – hop – vanaf je lepel. Hummus heeft een heerlijke textuur en is ontzettend simpel te maken. Echt waar, zelfs met twee linkerhanden zet je binnen no time dit goddelijke goedje op tafel, dat elke bakje uit de supermarkt ontstijgt. 

Haal nu snel de smaak van het oosten in huis met dit heerlijke hummus recept.

Hummus

5 from 2 votes
Course: BijgerechtCuisine: Midden-Oosten
Portie

1

Grote kom
Bereidingstijd

15

minutes

Er is vaak onduidelijkheid over de spelling van het woord. Gelukkig hebben we goed nieuws: bijna alle spellingvarianten zijn toegestaan. Hummus, humus, hoummous of hoemoes; het mag allemaal. Een stuk minder twijfel bestaat er over het gerecht.

Hummus is altijd een puree op basis van kikkererwten, tahin en citroen- of limoensap. Vooral de tahin is een ontzettend belangrijk ingrediënt. Kikkererwten zijn een beetje saai van smaak en de tahin geeft de juiste kick aan je hummus. Ook belangrijk is om je hummus warm en zo vers mogelijk te eten. Dat doet de smaak zoveel goed. 

Lees ook nog even onze tips voor het maken van de lekkerste hummus hieronder!

Ingrediënten

  • 1 1 blik/pot kikkererwten (ong. 400 gram), maar het liefst 250 gram gedroogde en gekookte kikkererwten

  • 4 4 tenen knoflook, vers en stevig

  • 250 gram 250 tahini

  • 60 ml 60 citroensap

  • 100 ml 100 ijswater

  • 1 tl 1 zout

  • 2 tl 2 witte sesamzaadjes

  • Snufje verse peper

  • Snufje chilipoeder of gerookt paprikapoeder

  • Verse korianderblaadjes

Zo maak je hummus

  • Laat je kikkererwten uitlekken. Vang een deel van het vocht op, dat heb je namelijk nog nodig.
  • Hak de knoflook fijn. Pers de citroen uit boven de kom van de keukenmachine en voeg hier de knoflook, de kikkererwten, zout, peper en tahin aan toe.
  • Gooi het geheel in de keukenmachine en laat het 10 minuten draaien.
  • Voeg het ijswater toe en mix nog 5 minuten tot je een gladde en romige hummus hebt.
  • Schep de hummus op een schaal. Het liefst een langwerpige platte, voor een extra Arabisch effect. Pak een soep- of opscheplepel en strijk hiermee de hummus tot deze mooi en glad wordt.
  • Besprenkel de hummus met wat mooie olijfolie. Strooi chilipoeder of gerookt paprikapoeder over de de hummus heen voor wat extra pit. Garneer je gerecht met fijngehakte koriander- of peterselieblaadjes. Of maak het extra lekker met zelfgemaakte crunchy dukkah als topping.

    Lezzetli ye! Eet smakelijk!

Tips

  • Hou soms wat kikkererwtjes apart. Een eetlepel of twee. Daar kun je de hummus mee garneren, vlak voordat je deze opdient. Gebruik ook eens fava- of kidneybonen ter garnering, in plaats van de kikkererwten. Dat geeft je hummus een uniek smaakje.
  • Als variatie zijn brokjes feta op granaatappelpitjes ook heerlijke garneringen voor je hummus. 
  • ​​Als je echt avontuurlijk wil zijn, gratineer je de kikkererwtjes waarmee je gaat garneren in de oven. Verwarm deze voor op 200 graden Celsius en leg de kikkererwten op een bakblik. Strooi hier wat gemalen komijn en chilipoeder overheen. Laat dit even 15 tot 20 minuten bakken. Voilá: een garnering uit de hemel.
  • Hummus is helaas maar beperkt houdbaar in de koelkast. Als je de hummus bewaart in een bijna luchtdichte bak (tupperware bijvoorbeeld), valt de houdbaarheid te rekken tot ongeveer 5 dagen.

    Daarna heb je grote kans dat je hummus gaat schimmelen. Gelukkig kun je de hummus invriezen, maar er bestaat een kans dat de textuur iets slapper en papperiger wordt. Je kunt dit tegengaan door de hummus in balletjes van ongeveer 5 centimeter doorsnee in te vriezen. 
  • Wil je helemaal professioneel uit de hoek komen? Dan ontdooi je de hummusballetjes als volgt: bekleed een vergiet of zeef met keukenpapier. Leg hierin de hummusballetjes als je ze wilt ontdooien. Het papier trekt zo al het overtollige vocht uit de hummus en de structuur verandert daardoor niet.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hummus

Wat is ​tahin​ precies?​​​

Tahin, of tahini, is een dikke pasta gemaakt van gemalen sesamzaad. Het heeft een hele specifieke en sterke sesamsmaak. Een hapje pure tahin vinden veel mensen erg sterk, maar het is een fantastische smaakmaker voor allerlei gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke tahini dressing van maken. 

Tahin is verkrijgbaar in de grotere supermarkten. Maar de beste tahin haal je bij de Turkse toko bij jou op de hoek. Hier zijn ze in grotere, en vaak ook goedkopere, verpakkingen verkrijgbaar.

Kikkererwten uit blik of zelf koken?

Kikkererwten uit de oven

Kikkererwten uit blik zijn natuurlijk enorm handig en ook behoorlijk lekker. Handig als je haast hebt en elke supermarkt verkoopt ze. Ze zijn ook even gezond als de gedroogde versie. 

Toch raad ik je aan om eens droge kikkererwten te gebruiken, wanneer je meer tijd hebt. Droge kikkererwten hebben veel meer smaak en ook de textuur is beter. Je koopt ze bij natuurwinkels of de toko. 

Gedroogde kikkererwten bereiden

Rauwe gedroogde kikkererwten zijn giftig. Niet zo eten dus! De bereiding van gedroogde kikkererwten vergt wat tijd en voorbereiding, maar is niet moeilijk.

Week de kikkererwten een nacht in een dubbele hoeveelheid water. Giet ze daarna af en kook ze met een flinke hoeveelheid water (1,5 liter op 250 gram ongeweekte kikkererwten) voor zo’n 30 minuten tot ze gaar zijn. 

Meestal maak ik in één keer een hele batch die ik daarna per portie invries, zodat je voor elke hummus, soep of curry een snelle portie in huis hebt! De bevroren kikkererwten zijn namelijk binnen een mum van tijd ontdooit. Heel handig voor het maken van snelle hummus.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten