Hummus past overal bij. Brood, groenten of eet het gewoon zo – hop – vanaf je lepel. Hummus heeft een heerlijke textuur en is ontzettend simpel te maken.

Echt waar, je hebt nog geen tien minuten nodig om een grote schaal van dit goddelijke goedje op tafel te zetten.

Haal nu snel de smaak van het oosten in huis met dit heerlijke hummus recept.

​Wat is hummus?

Er is vaak onduidelijkheid over de spelling van het woord. Gelukkig hebben we goed nieuws: bijna alle spellingvarianten zijn toegestaan. Hummus, humus, hoummous of hoemoes; het mag allemaal. Een stuk minder twijfel bestaat er over het gerecht. Hummus is altijd een puree op basis van kikkererwten, tahin en citroen- of limoensap. Vooral de tahin is een ontzettend belangrijk ingrediënt. Kikkererwten zijn een beetje saai van smaak en de tahin geeft een flinke kick aan je hummus.

​Wat is ​tahin​ precies?​​​

tahini

Tahin, of tahini, is een dikke pasta gemaakt van gemalen sesamzaad. Het heeft een hele specifieke en sterke sesamsmaak. Een hapje pure tahin vinden veel mensen erg sterk, maar het is een fantastische smaakmaker voor allerlei gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten. Tahin is verkrijgbaar in de grotere supermarkten. Maar de beste tahin haal je bij de Turkse toko bij jou op de hoek. Hier zijn ze in grotere, en vaak ook goedkopere, verpakkingen verkrijgbaar.


Kikkererwten uit blik of zelf koken?

Kikkererwten uit blik zijn natuurlijk enorm handig en ook behoorlijk lekker. Handig als je haast hebt en elke supermarkt verkoopt ze. Ze zijn ook even gezond als de gedroogde versie. 

Toch raad ik je aan om eens droge kikkererwten te gebruiken, wanneer je meer tijd hebt. Droge kikkererwten hebben veel meer smaak en ook de textuur is beter. Je koopt ze bij natuurwinkels of de toko. 

Gedroogde kikkererwten bereiden 

Rauwe gedroogde kikkererwten zijn giftig. Niet zo eten dus! De bereiding van gedroogde kikkererwten vergt wat tijd en voorbereiding, maar is niet moeilijk.

Meestal maak ik in één keer een hele batch die ik daarna per portie invries, zodat je voor elke hummus, soep of curry een snelle portie in huis hebt! De bevroren kikkererwten zijn namelijk binnen een mum van tijd ontdooit.

Laat de erwten minstens 8 tot 12 uur weken in koude water. Gebruik drie keer zoveel water als kikkererwten. Kook de erwten daarna een uurtje. Proef of de kikkers gaar zijn. Kook anders nog wat langer door. Zeker wanneer je er hummus van gaat maken kun je rekening houden met zo'n 1,5 uur. Zout voeg je pas na het koken toe aan de kikkererwten. 

Hummus maken  | Eén grote kom

​Ingrediënten:
  • ​één blik/pot kikkererwten (ong. 400 gram) óf zelfgeweekte en gekookte kikkererwten. 
  • ​één grote teen knoflook
  • 1 ½ eetlepel tahin
  • 3 el. olijfolie
  • citroensap van een halve citroen
  • ​één tl. zout
  • 2 tl. witte sesamzaadjes
  • snufje verse peper
  • snufje chilipoeder of gerookt paprikapoeder
  • ​verse korianderblaadjes
hummus
olijfolie


Aan de slag!

Om te beginnen laat je de kikkererwten uitlekken. Vang een deel van het vocht op, dat heb je namelijk nog nodig. Pers de halve citroen uit boven een grote kom en voeg hier wat zout, peper en tahin aan toe. Hak de grote teen knoflook in stukjes of pers hem, net als de citroen, uit boven de kom. Doe hier de kikkererwten bij.

Giet vervolgens een flinke scheut van het erwtenvocht in de kom. Pak een staafmixer en pureer het geheel tot er een gladde pasta ontstaat. Het is de bedoeling dat de hummus niet te droog en ook niet te nat is. Proef je hummus eens. Is hij korrelig en droog? Voeg dan nog wat vocht of olijfolie toe. Als de hummus wat flauw van smaak is, voeg dan wat extra zout en / of citroensap toe.

Schep de hummus op een schaal. Het liefst een langwerpige platte, voor een extra Arabisch effect. Pak een soep- of opscheplepel en strijk hiermee de hummus tot deze mooi en glad wordt. Besprenkel de hummus met olijfolie. Je kunt ook een kuiltje in het midden maken en daar een plasje olijfolie in gieten. Dat ziet er feestelijk uit en dit geeft je hummus een nog traditioneler tintje. Strooi wat chilipoeder of gerookt paprikapoeder over de de hummus heen voor wat extra pit. Garneer je gerecht met wat fijngehakte koriander
- of peterselieblaadjes.

De hummus is nu klaar om te serveren. Heerlijk bij Turks- of pitabrood. Wanneer je wilt variëren kun je ook brokjes feta of granaatappelpitjes over je hummus heen strooien! Extra lekker!

Lezzetli ye! Eet smakelijk!


kikkererwten

TIP: Houd wat kikkererwtjes apart. Een eetlepel of twee. Daar kun je de hummus mee garneren, vlak voordat je deze opdient. Gebruik ook eens fava- of kidneybonen ter garnering, in plaats van de kikkererwten. Dat geeft je hummus een uniek smaakje.

​Als je echt avontuurlijk wil zijn, gratineer je de kikkererwtjes waarmee je gaat garneren in de oven. Verwarm deze voor op 200 graden Celsius en leg de kikkererwten op een bakblik. Strooi hier wat gemalen komijn en chilipoeder overheen. Laat dit even 15 tot 20 minuten bakken. Voilá: een garnering uit de hemel.


​Hummus bewaren

Hummus is helaas maar beperkt houdbaar in de koelkast. Als je de hummus bewaart in een bijna luchtdichte bak (tupperware bijvoorbeeld), valt de houdbaarheid te rekken tot ongeveer 5 dagen.

Daarna heb je grote kans dat je hummus gaat schimmelen. Gelukkig kun je de hummus invriezen, maar er bestaat een kans dat de textuur iets slapper en papperiger wordt. Je kunt dit tegengaan door de hummus in balletjes van ongeveer 5 centimeter doorsnee in te vriezen. 

Wil je helemaal professioneel uit de hoek komen? Dan ontdooi je de balletjes als volgt: bekleed een vergiet of zeef met keukenpapier. Leg hierin de hummusballetjes als je ze wilt ontdooien. Het papier trekt zo al het overtollige vocht uit de hummus en de structuur verandert daardoor niet.

Klaar is kees!

hummus