Zou hutspot het meest gegeten gerecht zijn tijdens Hollandse winters? We vermoeden van wel! En dus vind je bij ons een het lekkerste hutspot recept, zodat jij - net als oma - thuis ook de beste hutspot kunt gaan maken.

Deze klassieke wortelstamp is natuurlijk niet compleet zonder vette rookworst, oma’s gehaktballen, spekjes of stoofvlees én een kuiltje jus! Klik op de link voor de recepten.
Naast die echte grootmoeders hutspot geven we je ook een paar toffe variaties op het klassieke hutspot recept!

Klassieke Hutspot

3 from 16 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Ons klassieke Hollandse hutspot recept is een perfecte doordeweekse maaltijd voor het hele gezin. Door de zoete smaken van de wortel zijn kinderen er namelijk ook dol op! En het allerbeste aan hutspot is dat het lekker snel klaar is en behoorlijk gezond. 

Ingrediënten

  • 1 kg 1 kruimige aardappels, geschild en in grove stukken

  • 600 gram 600 winterpeen, geschild in en in plakken

  • 400 gram 400 witte uien, in ringen

  • 2 klonten 2 boter

  • scheutje scheutje melk

  • peper en zout

  • nootmuskaat

  • Optioneel
  • spekjes, stoofvlees, rookworst of waar je zelf verder trek in hebt!

  • pittige mosterd

Bereiding

  • Neem een grote pan en vul die met de aardappelen, wortel en ui. Zet alle ingrediënten nét onder water en voeg een flinke snuf zout toe. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook.hutspot
  • Laat 20 minuten koken op laag vuur. Controleer met een vork of de aardappels gaar zijn en giet af. Doe de groenten terug in de pan en zet die op een zo laag mogelijk pitje.
  • Voeg nu twee klonten boter, peper en zout, een beetje nootmuskaat en een scheut melk toe aan je hutspot. Stamp door elkaar tot je de gewenste structuur hebt
  • Proef even na op peper, zout en nootmuskaat en voeg eventueel nog wat extra melk toe om het geheel wat smeuïger te maken. Wanneer je van wat pittige hutspot houdt kun je ook nog wat Dijon Mosterd toevoegen.

    Serveer met een lekker stukje vlees én een kuiltje jus! Eet smakelijk!hutspot

variatietips

  • Met pastinaak: voordat de aardappel werd geïntroduceerd in Nederland werd dit gerecht gemaakt met pastinaken en wortels. Voor deze klassieker heb je de verhouding 50/50 pastinaken en wortels nodig.
  • Pittig: de zoete smaken van wortel doen het heel erg goed bij pittige worst. Nu kun je natuurlijk een pittige rookworst kopen en een flinke lepel mosterd toevoegen voor je spicy kick. Maar ik maak liever traditionele hutspot met uitgebakken stukjes chorizo in plaats van spekjes. Het bakvocht van de chorizo kun je ook toevoegen aan de stamppot.
  • Fris: wil je wat frisse smaken en structuren toevoegen aan je hutspot? Voeg op het laatste moment een paar stengels fijngesneden bosui toe!
  • Pompoen of zoete aardappel: naast de oerhutspot met pastinaak leent dit gerecht zich ook heel goed voor ander soort groenten. Pompoen bijvoorbeeld of zoete aardappels. Houd hier weer een verhouding van 50/50 aan.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten