Huzarensalade is terug – en hoe! 

Deze retro salade staat bij verschillende hippe restaurants ineens weer op de kaart. En omdat huzarensalade bij mijn moeder nooit van het repertoire is verdwenen, weet ik precies hoe lekker zo’n rijk versierde salade is. 

Ik vroeg haar recept en wat blijkt, ouderwetse huzarensalade maken is heel erg makkelijk. 

Huzarensalade

3 van 6 Beoordelingen
Keuken: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minuten

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen. 

Belangrijkste verschil lijkt het toevoegen van gekookt ei te zijn. Bij huzarensalade hoeft het niet per sé, bij Russische salade zit het altijd. Goed, aan de slag! 

Ingrediënten

  • 300 gram aardappelen, gekookt en grof gestampt

  • 200 gram fijne blokjes ham, pekelvlees, pastrami of blikje corned beef

  • 1 - 2 zure appels, geschild en in kleine blokjes

  • 100 gram gekookte doperwtjes

  • 4 eetlepels zilveruitjes, fijngesneden

  • 200 gram augurk, fijngesneden

  • 1 eetlepel scherpe Dijon mosterd

  • 12 eetlepels mayonaise

  • 2 gekookte eitjes, gehakt

  • Peper en zout naar smaak

  • Garnering, naar smaak
  • 1 krop botersla

  • 4 gekookte eitjes, in kwarten

  • 1 rode ui, in dunne ringen

  • 6 augurken, in lange schijven

  • 10 eetlepels mayonaise

  • Ketchup (optioneel)

  • Een paar takjes krulpeterselie

  • Een paar cherrytomaatjes

  • 400 - 500 gram verschillende soorten dun gesneden vlees en vis, bijvoorbeeld dun gesneden beenham, kalfsfricandeau, zalm, makreel, paling, Hollandse garnalen of wat je verder lekker lijkt

Bereiding

  • Zo maak je huzarensalade
  • Meng alle ingrediënten uit de eerste lijst in een grote schaal door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer je tijd hebt kun je de huzarensalade nu een dagje (of langer), afgedekt in de koelkast laten staan. De smaken kunnen dan lekker in elkaar trekken.
  • Zo maak je een huzarensalade op
  • Op de dag dat je de huzarensalade wilt serveren ga je als volgt te werk. 
    Neem een grote platte serveerschaal. Was de botersla en droog hem in de slacentrifuge. 
  • Snijd of scheur de garnituren in mooie stukken. 
  • Verdeel de slabladeren over de zijkanten van de serveerschaal, met de randen van de sla naar buiten gericht. Als je nog sla over hebt, beleg je ook het midden van de serveerschaal. 
  • Schep nu de huzarensalade met een grote lepel in het midden van de schaal. En maak er met een pannenlikker een mooie, gladde berg van. 
  • Maak de saus
  • Meng de mayonaise met een eetlepel water. Bestrijk de hele salade met dit sausje, gebruik een schone pannenlikker of de achterkant van een lepel.
  • Creatievelingen kunnen met ketchup diagonale strepen trekken met de ketchup fles. Neem vervolgens een satéprikker en trek met de punt, in tegenovergestelde richting, lijnen door de ketchup. Zo krijgt je huzarensalade een typisch jaren ’70 patroontje.  
  • Garneer vervolgens met de tomaat, ui, stukjes ei, plakjes augurk, verschillende (opgerolde) vleeswaren en vis en een paar toefjes peterselie. 
  • Serveer als bijgerecht op een buffet, of met stokbrood tijdens de borrel. Zó lekker!

Dit is De huzarensalade van chef rijsel

Tips

  • Wanneer je liever een video kijkt, kun je hierboven zien hoe chef van Rijsel huzarensalade maakt!
  • Als Hollandse asperges in het seizoen zijn is dat heel erg lekker als garnituur bij deze huzarensalade. Je kunt ook groene asperges gebruiken natuurlijk.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe is huzarensalade ontstaan?

Het is altijd leuk om met een leuk feitje aan tafel te verschijnen over het gerecht dat jij zojuist hebt klaargemaakt. Volgens de overlevering heeft de huzarensalade zijn naam te danken aan Huzaren:

Hongaarse ruiters die namens dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije in de 19e eeuw tegen de Turken vochten. Ze werden voornamelijk ingezet als verkenners in vijandelijk gebied en daarom moesten ze zo onopgemerkt mogelijk blijven. Een vuurtje stoken om op te koken, was uit den boze. Daarom brachten de huzaren hun eigen gemaakte – en houdbare (!) – salade mee om ‘s avonds op te peuzelen. Vanuit dat recept is onze huzarensalade ontstaan.

huzarensalade

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •