IENS onder vuur

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Betaalde accounts krijgen voorrang op Iens

Restaurantsite IENS.nl gaat de presentatie van restaurants op de website veranderen. Restaurants die een abonnement op reserveringssysteem van Iens – Seatme – hebben komen hoger in de zoekresultaten dan restaurants die dat niet hebben, zo schrijft MissetHoreca.

Het hebben van een betaalde Seatme account lijkt voor de rankings belangrijker te worden dan de recensies van de gasten. Iens heeft plannen om de vernieuwde site eind augustus online te zetten. Maar restaurateurs worden nu al benaderd door Iens, om hun ‘normale’ account om te zetten in een betaalde account.

Veel lekkerbekken selecteren een restaurant op basis van een ranking. In het nieuwe systeem komen de beste NIET betalende restaurants van de stad, onder de betalende restaurants te staan op IENS.nl. Deze nieuwe ontwikkelingen schieten veel restaurateurs in het verkeerde keelgat.

iens

Restaurateurs reageren niet mals

De eerste reacties van de restaurateurs zijn niet mals, aldus vakblad MissetHoreca. Zo geeft Jan de Wit aan, dat hij tóch mee doet met Seatme om niet uit de ranking te vallen. Maar ‘Ik ben het er helemaal niet mee eens’. Jan is de patron van ‘Le Restaurant’ en al 6 jaar het hoogst genoteerde restaurant van Amsterdam op IENS.nl.

Prijzig reserveringssysteem

Alex Verburg van Gusto Rotterdam en Post in Dordrecht geeft de volgende reactie: ‘‘Vanaf dit najaar gaat de macht van Iens nog verder. Als restaurateur krijg je nu alleen nog maar de mogelijkheid tot plaatsen van foto’s en webadres, als je een abonnement op Seatme neemt. Wil je dit prijzige reserveringssysteem niet, dan wordt je restaurant verplaatst naar de onderste regionen van de ranking. Al heb je een 10+ en ben je de beste van allemaal, dan nog sta je ver onderaan de ranking. Mijn conclusie is dat de beoordelingen worden vervuild door commerciële geldstromen, je moet namelijk Iens dik willen betalen als je zichtbaar wilt zijn in de top.

Onafhankelijk?

Voormalig restaurateur en eigenaar van de restaurant site WijnSpijs.nl – Wouter Dijkstra – zegt te begrijpen dat Iens ook zijn geld moet verdienen, maar dat de restaurantsite hiermee wél zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid verliest. “Nu kan een shoarmazaak boven een sterrenzaak komen te staan, in een lijst die aanvoelt als de beste van de stad. Dit kan wat verwarring veroorzaken.

Bron. MissetHoreca

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?