Wie dacht dat ijskoffie alleen is voor op een zomers terras heeft het helemaal mis. IJskoffie is feestelijk, frivool en vol verrassingen.
Deze ijskoffievarianten zijn heerlijk op zonnige dagen, maar ook perfect voor de donkere dagen.
Maak hem met vanille-ijs, spike hem met een sterk drankje of maak je eigen karamelsaus om de koffie mee op smaak te brengen.
In dit artikel vind je maar liefst vier (!) makkelijke en meesterlijke recepten voor een geslaagde ijskoffie!
NUMMER 2: Vanille-ijskoffie | Eén glas
Ingrediënten
30 ml espresso (of hele sterke koffie)
200 ml volle melk
3 el vanille ijs
2 ijsblokjes (of koffie-ijsblokjes)
1 chocoladekoekje
1 tl cacaopoeder
Daar gaan we!
- Deze vanille ijskoffie is 100% hemels. Het vanille-ijs geeft een extra dimensie aan de ijskoffie die, hoe zullen we het zeggen, op zijn minst onweerstaanbaar is. Het mooiste is dat hij nog makkelijk te maken is ook.
- Het enige keukengerei dat onmisbaar is, is de blender of de staafmixer.Zet om te beginnen de espresso of sterke koffie. Het beste kun je hier een percolator voor gebruiken – je weet wel, zo’n Italiaanse koffiepot. Hiermee kun je fantastische sterke koffie zetten die perfect is voor deze ijskoffie. Ook voor dit drankje, gebruik je het liefste koffie die al een nacht in de koelkast heeft gestaan.
- Schenk de koffie, samen met alle melk, in de blender. Voeg hier twee eetlepels vanille-ijs aan toe en de koffie- of ijsblokjes. Druk op de knop en mix alle ingrediënten door elkaar. Blijf blenden tot de vloeistof ongeveer de dikte heeft gekregen van een smoothie.
- Schenk de vanille-ijskoffie in een lang glas, zoals een longdrinkglas, en schep er de laatste eetlepel vanille-ijs in. Verkruimel boven het glas een chocoladekoekje of een chocolate chip cookie. Maak dit verrukkelijke drankje af met een beetje cacaopoeder, ongeveer een theelepeltje. Proost!
Geen blender?
Heb jij geen blender in huis, maar wel een staafmixer? Dan kun ook jij heerlijke vanilleijskoffie maken. Doe alle ingrediënten in een glas of kan van plastic en ga los met die mixer.
NUMMER 3: Zoute chocolade ijskoffie | Eén glas
Ingrediënten
100 ml sterke koffie
75 ml volle melk
2 tl cacaopoeder
1 druppel vanille-aroma
2 tl suiker
½ tl zout
Eén glas vol ijsblokjes (of koffieijsblokjes)
In 3, 2, 1...
- Ijskoffie met zout? Jazeker! Je zult versteld staan wat een enorm verschil dit snufje zout maakt. Het zout opent andere smaken en dat maakt deze ijskoffie echt uniek. Natuurlijk is ook deze variant in vijf minuten gemaakt.
- Ook nu geldt weer dat je het beste koude koffie gebruikt. Als de koffie koud is, doe je deze in de blender. Voeg de melk, de cacaopoeder, het vanillearoma, de suiker en het suiker aan de koffie toe. Mix alle ingrediënten goed door elkaar, tot het één substantie is geworden.
- Vul nu een glas – het beste wederom een longdrinkglas of iets vergelijkbaars – met ijs- of koffieblokjes. Schenk in dit glas de ijskoffie en je overheerlijke drankje is klaar om verorberd te worden. Mjam!
Vanille-steviadruppels?
Bij een aantal webwinkels zijn vanille-steviadruppels te koop. Deze druppels lenen zich perfect voor dit recept, omdat ze de zoetstof en het vanille-extract in één zijn. Je kunt de suiker achterwege laten en hierdoor wordt de ijskoffie weer dat kleine beetje gezonder.
NUMMER 4: Ijskoffie met karamelsaus en een beetje pit | Eén glas
Ingrediënten
Eén longdrinkglas koffieblokjes
25 ml Baileys
Flinke scheut ongeklopte slagroom
3 el geklopte slagroom
Karamelsaus (zie recept hieronder)
Hagelslag of chocoladevlokken
Hoe maak je karamelsaus?
Deze heerlijke en smaakexplosieve ijskoffie maak je met zelfgemaakte karamelsaus. En dat fantastische sausje, dat je koffie helemaal afmaakt, is best makkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt is een pan, wat boter en suiker en een kwartiertje van je tijd.
Karamelsaus | 50 ml saus (genoeg voor 4 glazen ijskoffie)
Aan de slag!
- Neem een klein pannetje en smelt hierin de boter. Zodra deze is gesmolten voeg je de basterdsuiker toe. Blijf roeren tot de suiker volledig is gesmolten en is opgenomen in het mengsel. Voeg de slagroom toe en blijf rustig roeren. Het is de bedoeling dat ook de slagroom zich volledig mengt met de boter en de suiker. Dit kan best een paar minuten duren, dus blijf vooral roeren!
- Breng de karamelsaus aan de kook. Zodra de eerste bubbels verschijnen, laat je de saus 5 minuten pruttelen. Temper de warmtebron en voeg het vanille-extract toe. Voor deze kleine hoeveelheid saus, heb je ook maar een beetje extract nodig. Wees dus een beetje voorzichtig. Roer na het toevoegen van het extract nog een minuut of anderhalf door de saus. Je zelfgemaakte karamelsaus is nu klaar voor gebruik in de koffie!
Klaar voor de koffie!
Ja, je leest het goed: dit drankje is gespiked met een beetje alcohol. Deze ijskoffie is daardoor ontzettend geschikt als lekker toetje na een diner. Het kerstdiner bijvoorbeeld! Is weer eens wat anders dan die Irish Coffee of die eeuwige warme chocolademelk met rum. Voor je deze ijskoffie kunt serveren heb je een aantal dingen nodig. Allereerst moet je koffie-ijsblokjes invriezen. Vervolgens is het zaak dat je een kommetje karamelsaus hebt bereid (zie bovenstaand recept) en een bakje geklopte slagroom om de ijskoffie mee te toeven. Zodra dit allemaal op je aanrecht staat, kun je beginnen.
Neem je blender en doe daarin een longdrinkglas aan koffieblokjes, de Baileys en de ongeklopte slagroom. Druk op de knop en blend tot er een mooie smoothie-achtige structuur is ontstaan. Doe de ijskoffie weer terug in het longdrinkglas. Vul eventueel het longdringglas met nog wat koffieblokjes – dan blijft het lekker koud.
Versier het glas met een flinke toef slagroom en giet tenslotte wat karamelsaus over de slagroom. Voor het ultieme feestgevoel strooi je nog wat hagelslag of chocoladevlokken over de slagroom. Even vlug uitserveren en het is genieten geblazen!
Geen fan van Baileys?
Baileys is een drankje dat je moet liggen. Je vind het likeurtje geweldig of misselijkmakend. Gelukkig lenen zich genoeg drankjes prima als ingrediënt in deze ijskoffie. Gebruik bijvoorbeeld Tia Maria: daarmee til je de koffiearoma’s tot een hoger plan. Of probeer dit recept eens te maken met amaretto: wat de noot- en chocolade-achtige smaken ten goede komen. Kahlua maakt ook een mooie combinatie met deze ijskoffie; dit drankje weet de balans te houden tussen cacao en koffie, terwijl er ook een vleugje crème te proeven valt.