Maak ingelegde citroen! Het tilt al je he gerechten naar een hoger niveau [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Door chefs als Ottolenghi, of dichterbij huis, de Nederlandse Mounir Toub, is de keuken van het Midden-Oosten ook erg populair bij ons.

En dat is geen verrassing. Het is namelijk heerlijk! En er is veel meer dan alleen kebab en hummus. Kook jij ook graag Marrokaans, Turks of Libanees? Dan kunnen deze zelfgemaakte ingelegde citrusvruchten eigenlijk niet in jouw keuken ontbreken. Het tilt al je recepten direct naar een hoger niveau! 

Ingelegde citrusvruchten

Ingelegde citroenen, echte smaakmakers

Zelf ingelegde citrusvruchten maken vraagt wel even geduld. Als de spanning je teveel wordt kan je alvast een test doen met ingelegde citroenen van de Turkse of Marokkaanse supermarkt. 
Maar zelf maken is natuurlijk wel het allerlekkerst. En kijk ook eens verder dan citroen alleen. Je favoriete tajine recept ziet er ineens heel anders uit wanneer je een keertje ingelegde limoen of sinaasappel gebruikt. 

Na weken gefermenteerd te hebben krijgen de citroenen, limoenen en sinaasappels een hele complexe smaak. Waar een scheutje citroensap alleen frisheid toevoegt, doet ingelegde citrus veel meer. Probeer het ook eens bij gerechten waar je normaal met citroenrasp werkt. Of in een lekkere cake of taart!

Recept | Ingelegde citroen (en andere citrusvruchten)

Ingrediënten
  • 7 biologische citroenen
  • 3 biologische limoenen
  • 3 biologische sinaasappels
  • 300 g grof zeezout
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 2 tl korianderzaad

Extra nodig

  • 1 grote of meerdere kleine weckpotjes

Zo maak je het!

Stap 1

Steriliseer een weckpot zorgvuldig door hem circa 10 minuten in een pan met water uit te koken of in de vaatwasser op de hoogste temperatuur te wassen.

Stap 2

Pers vier citroenen uit en zet het sap apart. Boen de overige citrusvruchten goed schoon onder de kraan en wrijf ze droog. Snijd ze vanaf de navel recht naar beneden een paar keer in, maar niet helemaal door.

Stap 3

Vul de citrusvruchten met zeezout, leg ze in de pot en druk ze stevig aan. De citrusvruchten moeten dicht tegen elkaar komen te liggen.

Stap 4

Doe de rest van het zeezout, het kaneelstokje, de steranijs en het korianderzaad in de pot. Giet het citroensap erbij en vul eventueel aan met water zodat de citrusvruchten volledig onderstaan.

Stap 5

Sluit de pot goed af en bewaar de citrusvruchten minimaal 1 maand in de koelkast. Op deze manier trekken de smaken het best in en zullen de schillen zachter worden. Schud de pot om de dag even om.

Chef Toub boek Cover

Lekker Arabisch

De passie van Mounir Toub is het inspireren van jong kooktalent. Hij geeft les, schrijft kookboeken en is te zien op omroep MAX en 24kitchen. Zijn boek ‘Lekker Arabisch’ leert je de Arabische keuken te ontdekken.

Wij mochten vast het recept voor ingelegde citrusvruchten delen uit zijn boek. 

  • Lekker Arabisch
  • Mounir Toub
  • ISBN: 9789021575940
  • Kosmos Uitgevers
  • € 24,99

     

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!