Groenten inleggen is een trend, en ik weet wel waarom! Met een beetje werk vooraf heb je wekenlang iets lekkers staan waar je op terug kan vallen. Met dit recept voor ingelegde wortels heb je altijd een heerlijk bijgerecht klaar staan. Wil je spontaan picknicken of uitgebreid lunchen? Pak de pot ingelegde wortels uit de koelkast! 

Dit recept van Nicole Pisani is geïnspireerd door de oma’s op het eiland Malta. Zeker in de warme zomers daar blijven wortels niet lang vers. Door de wortels op deze manier klaar te maken heb je er twee weken lang wat aan. Dat ze zo ook hartstikke lekker worden is mooi meegenomen.

Ingelegde wortel

0 from 0 votes
Course: Bijgerecht
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

© Copyright Regula Ysewijn

Inleggen voegt heel veel smaak toe. Dit komt niet alleen door de kruiden die je toevoegt. Zout en azijn doen hele leuke dingen met wortels als ze je de tijd geeft. De smaak wordt intenser, complexer en lekker funky. Yum!

Ingrediënten

  • 250 gr 250 biologische wortels, gewassen

  • 1 tl 1 verse of gemalen kurkuma, geraspt

  • 1 tl 1 verse gember, geraspt

  • 1 teentje 1 knoflook, geperst

  • 1 tl 1 chilipasta of gochujang (pittige Koreaanse pasta, o.a. toko)

  • 1 1 onbespoten limoen (sap en geraspte schil)

  • 1 el 1 ingelegd mosterdzaad, optioneel

  • 4 el 4 olijfolie

  • 1 el 1 komijnzaad

  • 1 el 1 nigellazaad (zwart uienzaad, o.a. toko)

  • 12 12 curryblaadjes (o.a. toko)

  • 300 ml 300 appelciderazijn

  • 1 el 1 kokosbloesemsuiker

Hoe maak je ingelegde wortel?

  • Snijd de wortels in dikke reepjes.
  • Meng de kurkuma met de gember, de knoflook, de chilipasta of gochujang, het limoensap, eventueel het ingelegde mosterdzaad en de helft van de olijfolie.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een pan en voeg het komijnzaad het nigellazaad, de geraspte limoenschil en de curryblaadjes toe. Voeg na 30 seconden, als de aroma’s zijn vrijgekomen, de wortelreepjes en het kurkumamengsel toe en roer goed door.
  • Verhit intussen de appelciderazijn in een steelpan voeg de kokosbloesemsuiker toe en roer tot de suiker is opgelost.
  • Meng de gezoete azijn door de wortels. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken, tot de wortels beetgaar zijn.
  • Laat afkoelen en schep in een gesteriliseerde, luchtdicht afsluitbare pot. De ingelegde wortels zijn maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast.

TIP

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waarom groenten inleggen?

Het inleggen van groenten is, net als het pekelen van vlees, een manier om houdbaarheid te rekken. Mensen doen het al duizenden jaren. Pas toen de koelkast populair werd verdwenen alle bakjes en potjes met groenten uit de voorraadkasten. Maar het komt weer helemaal terug. Inleggen is namelijk niet alleen maar een vervanging van koelen. Het brengt ook heel veel bijzondere smaakjes met zich mee!

Bacteriën die ervan houden om  groenten op te peuzelen doen het niet goed in een zoute of zure omgeving. Zolang je werkt met verse groenten en een goed gesteriliseerde pot kan je de houdbaarheid de meeste groenten lang rekken. De extra smaak die inleggen veroorzaakt komt door de manier waarop zout en zuur de groenten aanpassen. Hoe langer je de groenten laat staan, hoe intenser de smaak. Maar pas op: ‘life finds a way”, ingelegde groenten hebben ook een houdbaarheidsdatum. 

Hemels koken van Nicole pisani

Nicole Pisani is bekend van haar werk als chefkok bij het restaurant NOPI van Yotam Ottolenghi. De op Malta geboren chef werkt nu aan een programma om honderden schoolkinderen te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden. Met Hemels Koken helpt ze je een echt goede en creatieve thuiskok te worden. 

Kookboek Hemels Koken

Hemels koken

  • Boektitel | Hemels Koken
  • Auteur | Nicole Pisani
  • ISBN | 9789461432315
  • Uitgever | Good Cook
  • Prijs | € 25,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten