Ingelegde Wortel: handig en ouderwets lekker [RECEPT]

Roy Seignette
Roy Seignette

Groenten inleggen is een trend, en ik weet wel waarom! Met een beetje werk vooraf heb je wekenlang iets lekkers staan waar je op terug kan vallen. Met dit recept voor ingelegde wortels heb je altijd een heerlijk bijgerecht klaar staan. Wil je spontaan picknicken of uitgebreid lunchen? Pak de pot ingelegde wortels uit de koelkast! 

Inleggen voegt heel veel smaak toe. Dit komt niet alleen door de kruiden die je toevoegt. Zout en azijn doen hele leuke dingen met wortels als ze je de tijd geeft. De smaak wordt intenser, complexer en lekker funky. Yum!

Dit recept van Nicole Pisani is geïnspireerd door de oma’s op het eiland Malta. Zeker in de warme zomers daar blijven wortels niet lang vers. Door de wortels op deze manier klaar te maken heb je er twee weken lang wat aan. Dat ze zo ook hartstikke lekker worden is mooi meegenomen.

Ingelegde wortel recept

© Copyright Regula Ysewijn

Recept | Ingelegde Wortel

Bijgerecht | 2 personen
Ingrediënten
  • 250 g biologische wortels,
    gewassen
  • 1 tl verse of gemalen kurkuma,
    geraspt
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl chilipasta of gochujang
    (pittige Koreaanse pasta, o.a.
    toko)
  • sap en geraspte schil van
  • 1 onbespoten limoen
  • 1 el ingelegd mosterdzaad, optioneel
  • 4 el olijfolie
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el nigellazaad (zwart uienzaad, o.a. toko)
  • 12 curryblaadjes (o.a. toko)
  • 300 ml appelciderazijn
  • 1 el kokosbloesemsuiker
Wortel inleggen

Hoe maak je ingelegde wortel?

Stap 1

Snijd de wortels in dikke reepjes.

Stap 2

Meng de kurkuma met de gember, de knoflook, de chilipasta of gochujang, het limoensap, eventueel het ingelegde mosterdzaad en de helft van de olijfolie.

Stap 3

Verhit de rest van de olijfolie in een pan en voeg het komijnzaad het nigellazaad, de geraspte limoenschil en de curryblaadjes toe. Voeg na 30 seconden, als de aroma’s zijn vrijgekomen, de wortelreepjes en het kurkumamengsel toe en roer goed door.

Stap 4

Verhit intussen de appelciderazijn in een steelpan voeg de kokosbloesemsuiker toe en roer tot de suiker is opgelost.

Stap 5

Meng de gezoete azijn door de wortels. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken, tot de wortels beetgaar zijn.

Stap 6

Laat afkoelen en schep in een gesteriliseerde, luchtdicht afsluitbare pot. De ingelegde wortels zijn maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast.

Wortel maken

Inleggen | Hoe werkt het?

Het inleggen van groenten is, net als het pekelen van vlees, een manier om houdbaarheid te rekken. Mensen doen het al duizenden jaren. Pas toen de koelkast populair werd verdwenen alle bakjes en potjes met groenten uit de voorraadkasten. Maar het komt weer helemaal terug. Inleggen is namelijk niet alleen maar een vervanging van koelen. Het brengt ook heel veel bijzondere smaakjes met zich mee!

Bacteriën die ervan houden om  groenten op te peuzelen doen het niet goed in een zoute of zure omgeving. Zolang je werkt met verse groenten en een goed gesteriliseerde pot kan je de houdbaarheid de meeste groenten lang rekken. De extra smaak die inleggen veroorzaakt komt door de manier waarop zout en zuur de groenten aanpassen. Hoe langer je de groenten laat staan, hoe intenser de smaak. Maar pas op: ‘life finds a way”, ingelegde groenten hebben ook een houdbaarheidsdatum. 

Wil je nog meer groente en fruit inleggen? Bekijk ons recept voor ingelegde citrusvruchten!

Ingelegde groenten maken

Hemels koken

Nicole Pisani is bekend van haar werk als chefkok bij het restaurant NOPI van Yotam Ottolenghi. De op Malta geboren chef werkt nu aan een programma om honderden schoolkinderen te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden. Met Hemels Koken helpt ze je een echt goede en creatieve thuiskok te worden. 

Hemels koken omslag

 

  • Hemels Koken
  • Nicole Pisani
  • ISBN: 9789461432315
  • Good Cook
  • € 25,95
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?