Groenten inleggen is een trend, en ik weet wel waarom! Met een beetje werk vooraf heb je wekenlang iets lekkers staan waar je op terug kan vallen. Met dit recept voor ingelegde wortels heb je altijd een heerlijk bijgerecht klaar staan. Wil je spontaan picknicken of uitgebreid lunchen? Pak de pot ingelegde wortels uit de koelkast!
Dit recept van Nicole Pisani is geïnspireerd door de oma’s op het eiland Malta. Zeker in de warme zomers daar blijven wortels niet lang vers. Door de wortels op deze manier klaar te maken heb je er twee weken lang wat aan. Dat ze zo ook hartstikke lekker worden is mooi meegenomen.
Waarom groenten inleggen?
Het inleggen van groenten is, net als het pekelen van vlees, een manier om houdbaarheid te rekken. Mensen doen het al duizenden jaren. Pas toen de koelkast populair werd verdwenen alle bakjes en potjes met groenten uit de voorraadkasten. Maar het komt weer helemaal terug. Inleggen is namelijk niet alleen maar een vervanging van koelen. Het brengt ook heel veel bijzondere smaakjes met zich mee!
Bacteriën die ervan houden om groenten op te peuzelen doen het niet goed in een zoute of zure omgeving. Zolang je werkt met verse groenten en een goed gesteriliseerde pot kan je de houdbaarheid de meeste groenten lang rekken. De extra smaak die inleggen veroorzaakt komt door de manier waarop zout en zuur de groenten aanpassen. Hoe langer je de groenten laat staan, hoe intenser de smaak. Maar pas op: ‘life finds a way”, ingelegde groenten hebben ook een houdbaarheidsdatum.
Hemels koken van Nicole pisani
Nicole Pisani is bekend van haar werk als chefkok bij het restaurant NOPI van Yotam Ottolenghi. De op Malta geboren chef werkt nu aan een programma om honderden schoolkinderen te voorzien van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden. Met Hemels Koken helpt ze je een echt goede en creatieve thuiskok te worden.
Hemels koken
- Boektitel | Hemels Koken
- Auteur | Nicole Pisani
- ISBN | 9789461432315
- Uitgever | Good Cook
- Prijs | € 25,95