Het hipste bier van dit moment is de India Pale Ale. Wat eigenlijk zoveel betekent als blond bier…

India Pale Ale

HOP HOP HOP

Het belangrijkste ingrediënt in de India Pale Ale is hop. Hoe meer hop, hoe beter lijkt het wel. Hop zorgt voor bittere smaken en veel geur - bijvoorbeeld tropisch fruit. Juist door de grote hoeveelheid hop, is dit bier niet voor iedereen weggelegd. Een beetje hetzelfde verhaal als met Sauvignon Blanc. You love it - or you hate it.

Wat is hop ? Een interessante toevoeging 🙂

Hop is een plant uit de hennepfamilie, dat bij het maken van bier werd gebruikt als conserveringsmiddel. Inmiddels wordt hop uitsluitend voor de smaak en aroma's gebruikt. De smaak is voornamelijk bitter, maar in combinatie met het zoetheid in bier, zorgt dat juist voor balans.

De geur van hop vervliegt redelijk snel. En juist die frisse citrus & tropisch fruit geuren - daar gaat het om! Dus onthoud: DRINK VERSE IPA's! Het liefst binnen 1 maand na brouwdatum. Je merkt bij wat oudere IPA's dat er alleen nog zoet en bitter over is. Alle nuances zijn verdwenen. Gaap!

Hou jij wel van bitter, hop en fris? Dan is de IPA familie gemaakt voor jou! Een grote familie en ze lijken ook nog eens allemaal op elkaar. We stellen er een paar aan je voor.

Ga ook naar de allereerste BierSpijs Wandeling in Haarlem!

1. De IPA - India Pale Ale

Onstaan toen de Britten die in India woonden, trek kregen in een biertje met de smaak van thuis. De biertjes overleefden de lange reis naar India alleen als er meer hop werd toegevoegd én het alcohol percentage hoger werd. Et Voilà! IPA was born. In de video zie je trouwens Mister Jopen met het beste Nederlandse bier van 2015 - Jopen IPA Mooie Nel

2. De APA – American Pale Ale

Dit is de meest uitgesproken versie van de ‘gewone’ IPA’s. Duidelijke smaken dus en een lager alcohol percentage dan onderstaande. Deze stijl komt uit America en lijkt ook wel wat op Amber Ale. Maar daar komen we later op terug 😅

De APA – American Pale Ale


3. Black IPA

Redelijk nieuw met een (surprise!) zwarte kleur te danken aan het gebruikte mout, dat is geroosterd. Black IPA wordt ook wel CDA genoemd – Cascadian Dark Ale – vanwege cascade hop dat gebruikt wordt. Dit aromahop ruikt naar citrus en grapefruit.
De Black IPA is een soort combinatie van een Stout en een IPA. Qua geuren kun je dus zowel de frisse hop tonen, als koffie en chocolade terug vinden.

Black IPA

4. DIPA & IIPA - Double India Pale Ale

We maken het nog even ingewikkelder. De DIPA (Double IPA) mag ook IIPA heten (Imperial India Pale Ale)en is een sterke, zeer koppige stijl. Double slaat op de grote hoeveelheid hop die wordt gebruikt. Het alcohol percentage ligt meestal ook wat hoger (min 7% en eindigt ergens rond de 9%) Lekker bitter dus en vaak komt de smaak - om al dat hopgeweld een beetje in balans te houden -  een stuk zoeter over. Aroma's van ananas en hars worden vaak genoemd. Hoe je van zoet? Neem deze stijl!

Uiteraard zijn er ook in deze stijl genoeg uitzonderingen te vinden. De trend lijkt momenteel om de DIPA een stuk droger en minder zoet te maken, waardoor het hop karakter nog meer naar voren komt. Even vragen aan je lokale bierman welke merk je moet hebben dus.

Double IPA

5. Triple IPA

Om het lijstje compleet te maken is daar de Triple IPA. Deze IPA stijl gaat voor nog veel meer mout en nog veel meer hop met een alcohol percentage vanaf ongeveer 10%. De bier wereld is het trouwens nog niet helemaal eens of deze stijl wel echt een eigen categorie verdient.. Wij geven hem in elk geval even een eigen nummer in ons lijstje en durven geen uitspraken te doen. Laf, dat zijn we.

Session (I)PA

6. Session (I)PA

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Raoul Vos – die momenteel een opleiding tot Biersommelier volgt. Van hem moeten we de Session (I)PA ook nog even noemen. Dus hierbij Raoul!

Zeker met het zomerse terrasweer is dit een mooie om eens mee te starten (maar ook prima om mee te eindigen). Het alcohol percentage ligt rond de 4%, lekker laag dus en de stijl is licht, fris en vooral doordrinkbaar!