Wat is IPA bier?

Deze vraag wordt vaak gesteld en dat is helemaal niet zo gek.
Als je ergens een IPA bestelt dan gebruik je een afkorting. Maar waar staat IPA eigenlijk voor?

De IPA is nog steeds één van de hipste bieren van dit moment en staat voor India Pale Ale. Deze naam heeft het bier te danken aan zijn bijzondere geschiedenis...

Wat is IPA? - India Pale Ale

HOP HOP HOP

Het belangrijkste ingrediënt in de India Pale Ale is hop. Hoe meer hop, hoe beter lijkt het wel. Hop zorgt voor bittere smaken en veel geur - bijvoorbeeld tropisch fruit. Juist door de grote hoeveelheid hop, is dit bier niet voor iedereen weggelegd. Een beetje hetzelfde verhaal als met Sauvignon Blanc. You love it - or you hate it.

Wat is hop ? Een interessante toevoeging 🙂

Hop is een plant uit de hennepfamilie, dat bij het maken van bier werd gebruikt als conserveringsmiddel. Extra hop werd aan het bier toegevoegd waardoor het bier vroeger maanden kon overleven en zo naar India vervoerd kon worden.

Inmiddels wordt hop uitsluitend voor de smaak en aroma's gebruikt. De smaak is voornamelijk bitter, maar in combinatie met de zoete tonen in bier, zorgt dat juist voor balans.

De geur van hop vervliegt redelijk snel. En juist die frisse citrus & tropisch fruit geuren - daar gaat het om! Onthoud: DRINK VERSE IPA's! Het liefst binnen 1 maand na brouwdatum. Je merkt bij wat oudere IPA's dat er alleen nog zoet en bitter over is. Alle nuances zijn verdwenen. Gaap!

Hou jij wel van bitter, hop en fris? Dan is de IPA familie gemaakt voor jou! Eén grote familie en ze lijken ook nog eens allemaal op elkaar. Tegenwoordig wordt er veel uitgeprobeerd met IPA's en daar komen verrassende biertjes uit. Wij stellen graag een paar van onze favoriete IPA's aan je voor.

De Speciaalbier Tour

Ontdek de leukste en mooiste speciaalbieren tijdens de Speciaalbier Tour. De leukste en langste kroegentocht van Nederland. Tijdens deze kroegentocht langs microbrouwerijen, craftbeer cafes en de mooiste bars van de stad ontdekken jij en je vrienden de lekkerste craftbieren. Het perfecte vriendenuitje.

1. De IPA - India Pale Ale

In de video zie je Mister Jopen met het beste Nederlandse bier van 2015 - De IPA van Jopen- Mooie Nel

Ontstaan toen de Britten die in India woonden, trek kregen in een biertje met de smaak van thuis. De biertjes overleefden de lange reis naar India alleen als er meer hop werd toegevoegd én het alcohol percentage hoger werd. Et Voilà! IPA was born.
Iets soortgelijks is er trouwens ook met port wijnen gebeurd.

2. DIPA & IIPA - Double India Pale Ale

We maken het nog even ingewikkelder. De DIPA (Double IPA) mag ook IIPA heten (Imperial India Pale Ale) en is een sterke, zeer koppige stijl. Double slaat op de grote hoeveelheid hop die wordt gebruikt. Het alcohol percentage ligt meestal ook wat hoger (min 7% en eindigt ergens rond de 9%) Lekker bitter dus en vaak komt de smaak - om al dat hopgeweld een beetje in balans te houden -  een stuk zoeter over. Aroma's van ananas en hars worden vaak genoemd. Hoe je van zoet? Neem deze stijl!

double-ipa-walhalla
Double IPA van Walhalla

Uiteraard zijn er ook in deze stijl genoeg uitzonderingen te vinden. De trend lijkt momenteel om de DIPA een stuk droger en minder zoet te maken, waardoor het hop karakter nog meer naar voren komt. Even vragen aan je lokale bierman welk merk je moet hebben.

eeuwige-jeugd-white-ipa
White IPA van Eeuwige Jeugd

3. White IPA

Een white IPA kan je zien als een combinatie van een witbier en een IPA. Dit bier is een stuk lichter dan een traditionele IPA en smaakt dan ook compleet anders. De smaken van een witbier en een IPA zijn samengevoegd in één bier. Zo kenmerkt dit bier zich als licht en citrusachtig maar met een bittere en hoppige smaak, perfect dus voor een zwoele avond in de zomer!

TIP: Er bestaan ook alcoholvrije White IPA's en die zijn heerlijk!

4. New England IPA (NEIPA)

Dan zijn we nu aangekomen bij mijn favoriete biertje, de NEIPA.
Een NEIPA kenmerkt zich als een troebel en romig biertje dat een bloemige smaak heeft. Totaal anders dus dan die bittere IPA smaak waar ik het eerder over had. Hoe kan dat toch?

Dit komt omdat de NEIPA anders wordt gemaakt dan een normale IPA, namelijk met dry hopping. Dit betekent dat er tijdens het proces van vergisting hop wordt toegevoegd. Daardoor trekken aroma's uit hop in het bier en heeft het bier een bloemige/juicy smaak. De troebelheid is te danken aan de mate van het filteren en doordat er ook gebruik wordt gemaakt van een ander soort mout.

NEIPA-bier
New England IPA van Walhalla
milkshake-ipa
Milkshake IPA van Rauw Brouwers

5. Milkshake IPA

Dan nu toch wel de meest bijzondere IPA uit dit rijtje, maar juist doordat deze zo speciaal is moest hij ertussen; de Milkshake IPA! Je zal ongetwijfeld meteen moeten denken aan de smaak van een Milkshake, maar dit is helemaal niet raar gedacht.

Aan dit bier wordt lactosesuiker toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het bier vol van smaak is en zoeter is dan een normale IPA. Ook kunnen hier fruitsoorten aan toe worden gevoegd. Er bestaat bijvoorbeeld een Strawberry Milkshake IPA waar een flinke dosis aardbeien aan is toegevoegd. Door het romige in het biertje zal het dus echt een beetje naar een aardbeienmilkshake smaken.

Session (I)PA

6. Session (I)PA

Zeker met het zomerse terrasweer is dit een mooie om eens mee te starten (maar ook prima om mee te eindigen). Het alcohol percentage ligt rond de 4%, lekker laag dus en de stijl is licht, fris en vooral doordrinkbaar!

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Raoul Vos – die momenteel een opleiding tot Biersommelier volgt. Van hem moeten we de Session (I)PA ook nog even noemen. Dus hierbij Raoul!

Na dit artikel benieuwd hoe je deze biertjes kan combineren met gerechten? Klik dan snel hier!