Zelf Irish Coffee maken [RECEPT]

Lana Dalle
Lana Dalle

Wil je weten hoe je een originele Irish Coffee volgens de Ierse traditie maakt? Hieronder geven we meer info over deze koffiecocktail, en delen we het authentieke recept. Met hulp van onze tips zal iedereen het hebben over jouw perfecte Irish Coffee! 

irish coffee

​Wat is een Irish Coffee?

Een Irish Coffee is een hartverwarmende cocktail van Ierse whisky, hete sterke koffie, bruine basterdsuiker en half opgeklopte ongezoete room. Kortom: een dampende kop zwart goud die recht van de keel naar het hart gaat. Een Irish Coffee is zo’n cocktail die doet verlangen naar gezellige winterdagen aan de brandende haard. Kan je na je maaltijd niet beslissen tussen een dessert, borrel of koffie? Kiezen is niet langer verliezen, want een Irish Coffee is/heeft het allemaal. 

4 tips om de perfecte Irish Coffee te maken

1. Suiker kan niet ontbreken in een Irish Coffee, want het zorgt ervoor dat de room blijft drijven. Kies voor fijne bruine suikersoorten zoals (licht)bruine basterdsuiker of kandijsuiker. Rietsuiker is dikker, smelt moeilijker en zal naar de bodem zakken. Op die manier ontstaan er onnodig laagjes, waardoor de laatste slok van je Irish Coffee uit suiker zal bestaan.

2. Maak je koffie vers en ietsje sterker dan gewoonlijkGebruik geen espresso, want dat zou de milde smaak van de Ierse whiskey maskeren, wat niet de bedoeling is. Filterkoffie zorgt ervoor dat je zowel de koffie als de whiskey smaakt. Je kunt ook verse koffie van een cafetière gebruiken.

whiskey

3. Gebruik enkel Ierse whiskey ​die volgens traditie drie keer werd gedistilleerd. De naam Irish Coffee slaat op de Ierse variant van whiskey die er traditioneel in verwerkt zit. De merken Jameson, Bushmills Original of Paddy zijn alle drie prima geschikt voor in Irish Coffee, omdat ze mild en zacht van smaak zijn. Goed nieuws: je hoeft ze niet gaan zoeken in een speciaalzaak, want ze zijn meestal gewoon te koop in de supermarkt.

4. Koop geen slagroom uit een spuitbus. Dit tast de authenticiteit van je Irish Coffee aan, en is absoluut taboe!Gebruik ijskoude ongezoete verse room en klop half op tot de room lichtjes stijf aanvoelt. Als je koffie sterk genoeg is en je voldoende basterdsuiker gebruikte, zal je zelfgemaakte slagroom makkelijker blijven drijven.

​Recept Irish Coffee

​Voorbereidingstijd: 7 minuten Bereidingstijd: 7 minuten

De kracht van een originele Irish Coffee schuilt in zijn eenvoud. Er komen geen shakers, blenders, muddlers of andere cocktailattributen aan te pas. Met een handvol eenvoudige ingrediënten tover je deze hartverwarmende koffiecocktail al in een tiental minuten tevoorschijn. Als je onderstaand recept feiloos volgt, kan jouw Irish Coffee niet mislukken. Maar opgepast: het gebruik van de juiste ingrediënten en exacte hoeveelheden is cruciaal!

​Wat heb je nodig?

irish coffee

 • 1 dubbelwandig Irish Coffee glas, heet water in toegevoegd; Tip: de meeste dunne theeglazen (met voetstuk en oor) zijn ook geschikt.
 • 1 afgestreken theelepel bruine basterdsuiker of kandijsuiker; Deze suiker is lichtjes gekarameliseerd en past prima bij Ierse whiskey. 
 • 5 cl Ierse whiskey;Vergis je niet door Schotse whiskey – die gewoonlijk populairder is – te kopen. De afkomst van de fles staat vermeld op het etiket. Een belangrijk verschil met Schotse whisky zijn dat de Ierse whiskey geen rooksmaak heeft.
 • 20 cl hete zwarte koffie;De koffie moet vers en heet zijn, niet opgewarmd. Gebruik filterkoffie of koffie van een cafetière, geen espresso(capsules) of Senseo.
 • IJskoude ongezoete room, half opgeklopt.Klop de room lichtjes op tot het “lobbig” aanvoelt. De room mag niet volledig stijf zijn.

​Hoe maak je het?

​Onderstaande video helpt je op weg om de perfecte klassieke Irish Coffee te maken. Lees gerust het stappenplan even na zodat jouw Irish Coffee niet kan mislukken. Succes!

STAP 1: Verwarm het Irish Coffee glas door het volledig te vullen met heet water. Giet het glas na tien seconden leeg.  

STAP 2:  Doe de bruine basterdsuiker of kandijsuiker in het glas. 

STAP 3: Voeg de Ierse whiskey toe.

STAP 4: Doe de hete verse koffie in het glas en roer.

irish coffee

STAP 5: Giet voorzichtig de half opgeklopte room in het glas. Gebruik hiervoor de bolle achterkant van een eetlepel.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?