Of zoals de Italianen zeggen: pollo alla cacciatore. Wat zoveel als kip 'jagersstijl' betekent.

Bij stoofpotjes denk je al gauw aan de herfst of winter. Maar dit Italiaanse stoofpotje met kip kan perfect in de lente en zomer gegeten worden. We hebben het hele jaar door behoefte aan comfort food, nietwaar? Dit gerecht kan ook met konijn trouwens, het recept blijft dan exact hetzelfde, twee in één dus!

Gebruik een pan (liefst gietijzeren maar dat hoeft niet per se) met een dikke bodem. Serveer er pasta of brood bij, en natuurlijk een fijne wijn 🙂

Italiaans stoofpotje met kip

4 from 13 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minutes

Dit is typisch zo'n fijn eenpansgerecht waar je alleen maar wat dingen voor hoeft te snijden en in een pan te doen. Vuur en tijd doen de rest. In dit recept gebruiken we zowel kippendijen als drumsticks. Omdat we zoveel mogelijk smaak willen (uiteraard), marineren we de kip eerst een paar uur of zelfs een nachtje. Trust me, dat is het waard!

Ingrediënten

  • 4 4 kippendijen en 4 drumsticks

  • 1 fles 1 Italiaanse rode wijn

  • 4 teentjes 4 knoflook, geplet of gehakt

  • 2 2 laurierblaadjes

  • 4 takje 4 rozemarijn of tijm, of allebei

  • 4 el 4 bloem

  • 2 el 2 olijfolie

  • zout

  • 2 2 ui, gesnipperd

  • 1/2 blikje 1/2 ansjovis

  • 1 1 rode paprika, in reepjes gesneden

  • 1 1 gele paprika, in reepjes gesneden

  • 2 2 winterpeen, geschild en in kleine blokjes gesneden

  • 250 gr 250 kastanjechampignons, in kwarten gesneden

  • 400 gr 400 tomaten uit blik

  • 200 gr 200 cherrytomaatjes

  • 100 gr 100 olijven, zowel groene en zwarte, zonder pitten

Bereiding

  • Marineer eerst de kip. Liefst een nachtje, maar als je het een paar uur ervoor doet, scheelt dat ook.

    Begin met de kip goed te zouten. Doe de kip samen met de knoflook, laurier, rozemarijn en rode wijn in een kom en zorg dat alles is ondergedompeld in de wijn. Dek af met plastic folie en bewaar tot we gaan stoven.kip in wijn
  • Dep de kip droog en bewaar de wijn-marinade. Niet weggooien!

    Verhit de olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Bebloem de droge kip. Bak de kip nu goudbruin, in een kleine 10 minuten. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  • Bak de ui en ansjovis met een snuf zout 10 minuten in hetzelfde vet dat nog in de pan zit.

    Snijd ondertussen de rest van de groenten en voeg die steeds toe. Eerst de winterpeen, dan de paprika's, champignons en als laatste de cherrytomaten.
    groenten-in-pan
  • Doe de kip erbij en dan de tomaten uit blik, olijven en de wijn-marinade met de kruiden. Voeg peper en zout toe naar smaak.

    Leg een deksel op de pan en laat het geheel zeker een uurtje op zacht vuur pruttelen. Roer af en toe zodat de stoof niet aanbakt op de bodem.

    Of zet, als je een ovenbestendige pan hebt, de pan in de oven en laat het minimaal een uurtje op 180 graden stoven. Ook hier tussentijds checken of alles goed gaat.
  • Serveer de heerlijke stoofpot met tagliatelle of lekker knapperig zelfgebakken wit brood en ernaast een frisse groene salade en een mooi glas wijn.italiaanse jagersstoof

Tips

  • Vervang de kip eens door konijn. Misschien minder makkelijk verkrijgbaar maar het maakt het stoofpotje nog meer cacciatore, zeg maar. Konijn is iets steviger dan kip dus heeft het wellicht langer nodig maar verder kun je hetzelfde recept aanhouden.
  • Eet je vegetarisch of zelfs veganistisch? Vervang dan het vlees door cannelini-bonen en kikkererwten. Zo krijg je alsnog je portie proteïnen binnen en het is nog lekker ook!
  • Eet je geen vlees maar wel vis? Ook dat kan heel goed in deze stoofpot! Gebruik dan stevige witvis zoals heek, of als je wilt uitpakken, zeewolf of zeeduivel.
  • Heb je geen zin in pasta, of brood? Je kunt de hoeveelheid groenten makkelijk verdubbelen. Of misschien voeg je het laatste half uur een pondje krieltjes toe.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Pollo alla cacciatore heet zo omdat schapenherders in de bergen dit vaak voorgeschoteld kregen na een dag hard werken. Tegenwoordig worden gerechten die op deze manier bereid zijn - dus gestoofd met tomaten, paprika en olijven - 'cacciatore' genoemd.


boodschappen italiaanse stoof met kip

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten