Stoofpotten en slowcooking in het algemeen, ik ben er dol op. Ik maak het graag en eet het nog liever. Dit recept wil je een keer (of heel vaak) maken, echt. Een Italiaanse stoofpotje van rund, of meer precies een Toscaans stoofpotje rund. Moeilijk is het niet maar al het goede heeft tijd nodig, wordt er vaak gezegd. In dit geval is dat zo.

Voordeel is wel dat je het alleen maar hoeft op te zetten en dan een boek erbij pakken.

Of maak het een dag vooruit. Winning!

Italiaans runderstoofpotje

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

Tijd, geduld en liefde is wat we nodig hebben om dit recept te maken. En natuurlijk goed rundvlees. Ikzelf geef de voorkeur aan runder-riblappen omdat die mooi doorregen zijn. Sukadelappen kan ook.
Wat je erbij serveert maakt eigenlijk niet zoveel uit omdat het fingerlicking good is. Dus pasta, brood of aardappels is allemaal top!

Ingrediënten Italiaanse stoofpot

  • 600 gr 600 runder riblappen, in stukjes van ongeveer 3cm-3cm

  • 150 gr 150 pancetta, in blokjes

  • 100 gr 100 roomboter

  • 3 el 3 olijfolie

  • 1 klein blikje 1 tomatenpuree

  • 2 2 uien, grof gesnipperd

  • 5 tenen 5 knoflook, gehakt

  • 1 1 flinke winterpeen, geschild en in ringen

  • 1 1 rode paprika, in stukken gesneden

  • 250 gr 250 kastanjechampignons, in kwarten

  • 3 el 3 bloem

  • 500 gr 500 pomodorini uit blik (cherrytomaat) of gewone tomaten uit blik

  • 500 ml 500 Italiaanse rode wijn

  • 500 ml 500 runderbouillon

  • 1 takje 1 rozemarijn

  • 1 takje 1 tijm

Zo maak je een Italiaans stoofpotje met rund

  • Bak in een ruime pan met een dikke bodem (gietijzeren of hapjespan) het rundvlees en de pancetta goudbruin in de boter en olie. Strooi er ruim zout over. Blijf omscheppen.
  • Voeg de tomatenpuree, uien, knoflook, champignons, winterpeen, paprika en ansjovis toe en schep alles op middelhoog vuur 5 minuten om. Doe de bloem erover met een lepel en schep nog eens 5 minuten om.
  • Déglaceer de bodem door de wijn en runderbouillon erbij te doen en zorg dat de aangebakken bloem loskomt van de bodem. Doe de tomaten uit blik, de rozemarijn en tijm erbij en roer alles goed om.
  • Leg een deksel op de pan, of een laag bakpapier op de stoof. Laat alles minimaal twee uur zachtjes pruttelen maar langer is nog beter. Het ene vlees is het andere niet dus check af en toe of het zacht genoeg is.
    Je wilt dat de smaken zoveel mogelijk intrekken, dat het een donkerbruin geheel is en dat het vlees smelt op de tong!

Tips

  • Maak genoeg stoof voor meerdere dagen. Het mooie van zulke gerechten is dat je eerst wat meer moet snijden maar dat het voor het stoven niet uitmaakt hoeveel er in de pan zit. Dus, maak een grote pan en vries de rest in. Lekker toch?
  • Doe er twee gedroogde chilipepers bij voor een pittig smaakje.
  • Vervang de rode wijn eens door droge witte wijn of medium sherry. Een kleine verandering kan veel doen!
  • Bak wat goede frites en voilà: een goddelijke Italiaanse patatje stoofvlees!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

italiaanse stoof

Stoofpotten | ontspan en laat de tijd het werk doen...

Stoofpotten staan heel hoog op m'n favorietenlijst. Stoofpotten en slowcooking in het algemeen. Om verschillende redenen eigenlijk. Het is eers even wat werk, omdat alles toch klaargezet en gesneden moet worden. Maar dan, als alles eenmaal in de pan zit...

De ruimte vult zich met de heerlijkste geuren, of ze nou uit een pan, oven of slowcooker komen. En daarbinnen gebeurt er 'magic'.

Na een uurtje of wat breekt het moment aan dat je het resultaat mag bewonderen en proeven. Zalig, telkens weer. Nog een fijne bijkomstigheid: de dag of dagen erna is een stoofpot nóg lekkerder! Omdat de smaken blijven intrekken en het allemaal nog meer één geheel wordt.

Ik weet wel wat ik vandaag ga maken.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten