Heb je een bakje oude aardbeien, bramen, abrikozen of ander fruit op het aanrecht staan? Maak er dan zelf jam van! Verse jam is top om in je koelkast te hebben: heerlijk op een verse scone met clotted cream, door romige yoghurt of gewoon lekker ouderwets op je boterham.

Verse, zelfgemaakte jam is lekkerder én gezonder dan kant-en-klare potjes uit de supermarkt: het bevat namelijk geen kunstmatige geur-kleur en smaakstoffen, e-nummers en conserveermiddelen. Zin gekregen om zelf jam te maken? Lees dan hieronder verder voor het recept!

Verse jam

0 van 0 Beoordelingen
Portie

2

(weck) potten jam
Prep time

30

minuten
Bereidingstijd

30

minuten


Veel jam wordt gemaakt met toevoeging van pectine om het dik te maken, maar vruchtenjam kan ook worden gemaakt met alleen vers fruit, citroensap en suiker. Jam gemaakt zonder pectine is iets zachter en losser dan jam gemaakt met pectine.

Ingrediënten

  • 500 gram zacht fruit (aardbeien, bramen, frambozen)

  • 375 gram suiker

  • 1 citroen (geperst)

  • 2 glazen weckpotten

Bereiding

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in kwarten.
  • Doe de aardbeien met de suiker en het citroensap in een pan en zet deze op het vuur.
  • Breng de jam op een matig vuur al roerend aan de kook en laat dit ongeveer 15 minuten doorkoken.
  • Roer de jam met een garde een keer goed door.
  • Giet de jam de weckpotten. Bewaar de jam in de koelkast, dan blijft hij zeker 2 weken goed. Maak je geen zorgen, voor die tijd is hij al op.

Tips

  • Voeg voor suikervrije jam extra bindmiddel toe zoals pectine of agar-agar. De suiker geeft de jam een mooie stevige structuur.
  • Heb je graag wat dikkere jam? Vervang dan een deel van de suiker door geleisuiker.
  • Jam wordt dikker naarmate het afkoelt. Vraag je je af of jouw jam dik genoeg zal zijn? Zet een schaaltje in de koelkast en giet een beetje jam in het koude schaaltje, zo koelt de jam direct af en zie je meteen of het dik genoeg is.
  • En wat doen je dan met je zelfgemaakte jam? Behalve bij scones en clotted cream, is zelfgemaakte jam ook heerlijk als ontbijtje met granola en yoghurt of op een zelfgemaakte croissant als je echt uit wil pakken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

kratje rood fruit

Hoe bewaar je zelfgemaakte jam?

Als je de jam wat langer wilt bewaren, doe je er goed aan om eerst de potjes te sterilliseren. Doe hiervoor de potjes in een grote pan en giet hier kokend water over, zodat ze volledig onder water staan. Kook de potjes 15 minuten uit.

Bewaar de jam op een donkere, droge en koele plaats. In steriele afgesloten potjes blijft de jam ongeveer 12 maanden goed.

Wil je de jam nog langer kunnen bewaren, overweeg dan de jam te wecken in een weckpot. Bij het wecken verhit je de jam in de pot, waardoor de bacteriën in de jam worden gedood. De rubberen weckring zorgt ervoor dat de pot zich vacuüm trekt en hierdoor kun je de jam jaren bewaren.

🍴Gang

 •  •

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten