Heb je een bakje oude aardbeien, bramen, abrikozen of ander fruit op het aanrecht staan? Maak er dan zelf jam van! Verse jam is top om in je koelkast te hebben: heerlijk op een verse scone met clotted cream, door romige yoghurt of gewoon lekker ouderwets op je boterham.
Verse, zelfgemaakte jam is lekkerder én gezonder dan kant-en-klare potjes uit de supermarkt: het bevat namelijk geen kunstmatige geur-kleur en smaakstoffen, e-nummers en conserveermiddelen. Zin gekregen om zelf jam te maken? Lees dan hieronder verder voor het recept!
Hoe bewaar je zelfgemaakte jam?
Als je de jam wat langer wilt bewaren, doe je er goed aan om eerst de potjes te sterilliseren. Doe hiervoor de potjes in een grote pan en giet hier kokend water over, zodat ze volledig onder water staan. Kook de potjes 15 minuten uit.
Bewaar de jam op een donkere, droge en koele plaats. In steriele afgesloten potjes blijft de jam ongeveer 12 maanden goed.
Wil je de jam nog langer kunnen bewaren, overweeg dan de jam te wecken in een weckpot. Bij het wecken verhit je de jam in de pot, waardoor de bacteriën in de jam worden gedood. De rubberen weckring zorgt ervoor dat de pot zich vacuüm trekt en hierdoor kun je de jam jaren bewaren.