Tomatensaus maken? Gebruik dan dit recept voor klassieke tomatensaus van Jamie Oliver! Met dit tomatensaus recept maak je in no-time een fantastische doordeweekse maaltijd, lees snel verder voor het recept!

The more we share our skills and the more we cook, the more we have a grip on our health and happiness.- Jamie Oliver

Tomatensaus

3 from 36 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Als je dit tomatensaus recept een paar keer gemaakt heb, kan je er andere ingrediënten aan toevoegen zoals verse spinazie, rucola, of vers (of bevroren) doperwtjes. Hierdoor wordt de tomatensaus helemaal anders! Maak lekker je koelkast leeg! #nofoodwaste

Je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen (of halveren). Saus die je over hebt, vries je in voor een nog snellere maaltijd!

Je kunt afhankelijk van het seizoen rijpe tomaten gebruiken, eigen gemaakte passata(!) of blikjes tomaat.

Ingrediënten

  • 1 1 bos verse basilicum

  • 1 1 middelgrote ui

  • 2 2 tenen knoflook

  • 1 kg 1 rijpe tomaten of 2 blikken gepelde tomaten van 400 gram

  • olijfolie

  • 1 el 1 balsamico of rode wijnazijn

  • 480 gram 480 volkoren pasta

  • 15 gram 15 Parmezaanse kaas

Zo maak je tomatensaus

  • Pluk de basilicum blaadjes. Bewaar wat kleine blaadjes om de pasta straks te garneren. Hak de basilicum blaadjes en stelen grof met een scherp mes.
  • Ontvel de ui en knoflook en hak ze in fijne plakjes. Was de verse tomaten en verwijder de kronen. Snij ze hierna in partjes. Wanneer je tomaten in blik gebruik, is dit natuurlijk niet nodig.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui in de warme olijfolie een minuut of 7, of totdat het zacht en licht goudbruin is. Voeg de knoflook en basilicum stelen en bak ze enkele minuten met de uien.
  • Schep de tomaten, een snufje zeezout en de wijnazijn erdoor. Roer hierna de basilicumblaadjes bij de tomaten en kook de tomatensaus zachtjes gedurende 10 minuten.
  • Breng intussen een grote pan water aan de kook. Zorg wel dat er ruim voldoende zeezout aan toegevoegd wordt. Dit zorgt ervoor dat tijdens het koken de pasta op smaak wordt gebracht! Lees hier trouwens meer trucs voor het koken van pasta.
  • Als het water het kookpunt bereikt heeft, doe de pasta erbij en kook het ‘al dente’. De kooktijd zal wisselen afhankelijk van de pasta vorm. Raadpleeg hiervoor de kookinstructies op de verpakking.
  • Wanneer de pasta gaar is, lek het uit in een vergiet, maar bewaar een kopje van het kookvocht om de tomatensaus aan te lengen ! Schep de pasta door de tomatensaus en verdeel de saus goed erdoor. Schenk langzaam wat kookvocht bij.
  • Serveer de pasta met geraspte Parmezaanse kaas, versierd met kleine basilicumblaadjes.

    Tomatensaus recept

Nóg meer recepten van Jamie? 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Veelzijdige tomatensaus voor elke dag

Je kunt deze tomatensaus gebruiken voor pizza, pasta, als basis voor witte bonen, of om tomatenrisotto mee te maken.

Of maak kalfsgehaktballetjes in tomatensaus, arrabiata, banjan borani, lasagne, of melanzane.

Meer recepten van Jamie Oliver's 'Food revolution'

Food Revolution Jamie Oliver kookboek
Meer recepten van Jamie Oliver’s Food Revolution proberen?

Voor alle tien recepten, bezoek Jamie’s website. 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten