Rijst is misschien wel de meest veelzijdige smaakdrager die ik ken.  Voor elk moment van de dag is er wel een lekker recept te bedenken met rijst.

Ontbijt, diner, zoet of hartig. Rijst kan het allemaal.

In het boek Rijst & co zijn al deze recepten gebundeld en kun je de lekkerste risotto, rijstepap, rijstwafels en meer vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar met rijst maak je het. 

Wij vonden dit Japanse kleipotje met kip en bier zo waanzinnig lekker, dat we het je niet willen onthouden. Lees verder voor het recept! 
japans kleipotje

Ready to pimp?

Voorbereiding: 20 minuten (excl. marineren) | Bereiding: 45 minuten |

Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 450 g kippendijen zonder vel of bot, in blokjes
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 6 gedroogde porcini
  • 4 el zonnebloemolie
  • 4 ansjovisfilets
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 el fijngesneden gemberwortel
  • 200 g flespompoen, zaadjes verwijderd en in blokjes
  • 6 kastanjechampignons, in plakjes
  • 250 ml Japans bier (slijterij)
  • 4 babypaksoi
  • 2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd en in ringen, om te serveren
  • 2 el fijngesneden korianderblad, om te serveren (optioneel)

Bereiding

  1. Marineer de kip 30 minuten in de soja- en oestersaus.

  2. Week de porcini ongeveer 15 minuten in warm water tot ze zacht zijn. Giet af en bewaar daarbij het weekwater. Gooi eventuele harde stukjes weg en snijd de porcini daarna fijn.

  3. Verhit 1 eetlepel van de zonnebloemolie in een aardewerken pot of een grote ovenbestendige braadpan en voeg de ansjovisfilets toe. Bak ze opstevig vuur tot ze smelten.

  4. Bak de knoflook en gember mee tot ze zacht beginnen te worden. Draai het vuur omlaag naar middelhoog, voeg de rijst, pompoen en kastanjechampignons toe en schep om in de geurige olie.

  5. Giet het Japanse bier erbij, 4 eetlepels weekwater van de porcini en 200 ml water; je wilt dat het water 2,5 cm boven de rijst uitkomt.

  6.  Doe de porcini erbij, doe het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes koken tot de rijst en pompoen bijna gaar zijn.

  7. Giet af en doe terug in de pot. Leg de gemarineerde kip op de rijst. Druppel de rest van de olie voorzichtig langs de randen van de pot zodat je straks een bruin knapperig randje krijgt. Doe het deksel op de pot en laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen. Draai het vuur uit.

  8. Leg de paksoi erop en dek weer af; laat het gerecht nog 15 minuten doorkoken in de hitte die de pot afgeeft.

  9. Serveer het Japans kleipotje met de chilipeper en eventueel fijngesneden koriander


Rijst & co

Meer bijzondere rijstrecepten vind je in de rijstbijbel van het moment: Rijst & co. De recepten in dit boek laten zien dat rijst een van de meest veelzijdige producten van de wereld is. Van voorgerechten tot desserts tot ontbijt, het is allemaal lekker! Ook leert het boek koken met en geeft veel informatie over diverse soorten rijst. Ga jij ook direct dit boek kopen? Rice your hand!

Ook uit dit boek | het recept voor Pollo Arroz!

Rijst & Co





Rijst & co

Auteur | Nisha Katona
Uitgever | Good Cook B.V. 
Omvang | 224 pagina's
ISBN | 9789461432131
Prijs | €23,50

Koop 'Rijst & co' hier op bol.com