Jiaozi of gyoza, zijn overheerlijke Chinese dumplings. Pippa Middlehurst vult deze versie met een vulling op basis van geroosterde zoete aardappel

Deze jiaozi is subtiel, complex en vegetarisch. Een waar feest voor de smaakpapillen. Ik hoor je denken: ”dit is vast een heel moeilijk recept”. Het valt mee. De eerste keer kan een uitdaging zijn, maar hoe vul je anders die regenachtige zondagmiddag?  Je kunt het jezelf daarbij makkelijker maken door kant-en-klare dumplingvellen te gebruiken.

Zet vanavond iets unieks op tafel. Geef toe aan dat dumpling verlangen en waag je aan dit recept, of aan deze Xiao Long Bao of garnalen wontons. Maar nu gaan we eerst zoete aardappel jiaozi maken. Lees snel verder voor het recept! 

Recept | Zoete aardappel Jiaozi (Chinese dumplings)

3 from 11 votes
Course: BijgerechtCuisine: Chinees
Portie

25

Stuks
Bereidingstijd

50

minutes

Ingrediënten

  • 1 1 hoeveelheid dumplingdeeg (of kant en klare dumplingvellen)

  • neutraal smakende olie (om te bakken)

  • 2 el 2 sesamzaad, geroosterd (optioneel)

  • Voor de vulling
  • 1 1 grote zoete aardappel, ongeveer 400 gr

  • 1 1 kleine rode chilipeper (fijngehakt)

  • 4 4 lente-uien (fijngehakt)

  • 1 el 1 shiro miso

  • 4 cm 4  verse gemberwortel (geschild en geraspt)

  • 1 tl 1 zout

  • 1 tl 1 lichte sojasaus

  • 2 tl 2  sojaolie

  • 35 gr 35 Chinese kool (in reepjes gescheurd)

  • 150 gr 150 stevige zijdentofu

  • 4 el 4 panko (Japans paneermeel)

  • Voor de dipsaus
  • 1 el 1 lichte sojasaus

  • 1 el 1 Chinkiang zwarte rijstazijn

  • 1/2 el 1/2 chili-olie

Bereiding

  • De vulling maken
  • Verwarm de oven voor tot 200 °C.

    Kerf de zoete aardappel met een scherp mes in op meerdere plekken, leg hem op een bakplaat in het midden van de oven en rooster hem 45 tot 50 minuten, of tot hij gaar is. 

  • Of gebruik hiervoor de magnetron: kerf de zoete aardappel in en leg hem in een schaal die geschikt is voor de magnetron en dek de schaal af met plasticfolie. Prik een gat in het plastic zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Gaar de zoete aardappel 8 tot 10 minuten op hoog vermogen in de magnetron, tot hij zacht is. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de plasticfolie vanwege de vrijkomende stoom. 
  • Zet de zoete aardappel op kamertemperatuur aan de kant tot hij genoeg is afgekoeld om vast te pakken.
  • Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees in een mengkom en gooi de schil weg.
  • Voeg de chilipepers, lente-ui, shiro miso, gember, het zout, de lichte sojasaus en sesamolie toe en meng goed. Schep de gescheurde kool erdoor, verkruimel de tofu boven de kom en schep hem er voorzichtig door.
  • Let op dat je de tofu niet tot moes roert. Voeg ten slotte het panko toe. Zet de zoeteaardappelvulling tot gebruik in de koelkast, als je hem van tevoren maakt.
  • Maak vervolgens de dumplingvellen en vul de dumplings
  • Verdeel het deeg in drieën, rol een derde van het deeg tot een worst van ongeveer 25 cm lang. Snijd de worst in acht tot tien stukken, draai ballen van de stukken deeg en rol iedere bal uit tot een dun dumplingvel van ongeveer 10 cm doorsnede.
  • Schep 1 grote theelepel vulling in het midden van ieder dumplingvel, breng de randen naar elkaar toe en duw het deeg voorzichtig op elkaar om de dumpling te sluiten. Maak een paar plooien als je wilt. 
  • Zet de dumplings die klaar zijn met minstens 1 cm tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze rusten terwijl ze daar staan en kunnen een beetje uitzetten. 
  • Herhaal voorgaande stappen met het overgebleven deeg tot het deeg of de vulling op is (het maakt niet uit hoe vaak ik dit recept gemaakt heb, maar het ene is altijd eerder op dan het andere!).
  • Gaar de dumplings door 1 eetlepel olie te verwarmen in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Leg de dumplings in de pan, met minstens 1 cm tussenruimte en bak ze 3 tot 4 minuten, tot de onderkant van de dumplings bruin en knapperig is. Bak de dumplings in twee rondes als de pan niet groot genoeg is. Ze moeten dicht op elkaar gepakt in de pan liggen.
  • Voeg zoveel kokend water toe dat er een laagje water van 1 cm in de pan staat. Dit geeft een wolk van stoom, dus let erop dat je gezicht op veilige afstand is. Leg een deksel op de pan en laat de dumplings 6 tot 8 minuten zachtjes koken tot al het water is verdampt.
  • Bak de dumplings nog 1 tot 2 minuten in de pan, haal de pan van het vuur en laat de dumplings iets afkoelen – ze komen dan los van de bodem van de pan en kunnen makkelijker uit de pan geschept worden. Bij wijze van alternatief kun je de dumplings ook heel makkelijk 8 minuten stomen of koken.
  • Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de dipsaus. Bestrooi de dumplings met het geroosterd sesamzaad, serveer ze en val aan!

Tips

  • Wat zijn dumplings?
    Dumplings zijn over de hele wereld zeer populair geworden. Steeds meer mensen experimenteren met nieuwe en spannende smaken en texturen en combineren deze met elkaar. Door dit experimenteren is de vraag ‘wat zijn dumplings?’ niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar laten we het proberen. 
  • In Aziatische keukens zijn dumplings delicate, hapklare lekkernijen met verschillende vullingen, verpakt in een dun laagje deeg. Ze kunnen zowel hartig als zoet zijn en kunnen worden gekookt, gestoomd en gebakken. Dumplings worden zelfstandig gegeten, al dan niet met een lekker dipsausje, maar zijn ook heerlijk als soepgarnituur
  • Nog meer recepten met tofu?

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kookboek dumping en noedels

Dumplings & Noedels

  • Pippa Middlehurst
  • ISBN: 978 94 6143 244 5
  • Good Cook
  • Prijs € 22,50

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten