Kaas is lekker. Gesmolten kaas is heerlijk. En goede kaasfondue? Dat is goddelijk. Nu de dagen weer korter worden, smacht je er misschien ook naar om weer eens met zijn allen rond de pan te gaan zitten. Hoog tijd om zelf kaasfondue te maken!
Kaasfondue hoort officieel gemaakt te worden in een caquelon, een traditionele aardwerken pan met een dikke bodem. Deze pan kan na het koken op een rechaud staan, zodat de fondue warm kan blijven op tafel tijdens het eten.
Heb je geen speciale pan of fondueset? Gebruik dan een braadpan met een dikke bodem.
Welke kaas moet er in de kaasfondue?
Kaasfondue bestaat – de naam zegt het al – hoofdzakelijk uit kaas. Maar welke soort kaas kun je het beste verwerken in de fondue?
Bij het maken van die keuze is niet alleen de smaak belangrijk, maar ook het smeltgedrag en de combinatie met de andere ingrediënten. De kaas die je kiest bepaalt het karakter én de textuur van je fondue.
In het onderstaande recept kiezen we voor de bekende Zwitserse klassiekers: Gruyère en Emmentaler. Deze kazen werken goed samen. De Gruyère geeft de fondue de bekende, dradige textuur, terwijl de Emmentaler de typische smaak aan het geheel meegeeft.
Klaar voor een wat meer avontuurlijke kaasfondue? Experimenteer dan ook eens met andere smaken. De meeste kaassoorten werken goed in een fondue; zelfs een sterke Franse kaas of een blauwe kaas als Gorgonzola kan geweldig zijn.
Wat dip je in kaasfondue?
Heb je eenmaal kaasfondue gemaakt, dan is de vraag vervolgens wat je erbij serveert. Brood mag in ieder geval niet ontbreken. Zorg ervoor dat het brood niet te zacht is, anders wordt het slap en gaat het dippen niet zo lekker. Je wil niet dat je fondue vol broodkruimels raakt. Het beste werkt stevig witbrood van hard meel, zoals stokbrood of ciabatta. Als het brood al een beetje oud is, is het ook geen probleem.
Naast het brood ligt het voor de hand om ook een beetje groente te serveren. De belangrijkste voorwaarde, ook bij groente, is dat de structuur de kaasfondue aan kan. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld kleine tomaatjes, stukken komkommer, wortel, courgette of geblancheerde bloemkool- en broccoli roosjes. Ook champignons, door de helft gesneden en even gesauteerd in boter, doen het erg goed.
Heb je daar nog niet genoeg aan? Dan kun je prima experimenteren met andere dingen om te dippen. Je zult verrast zijn hoeveel er met succes in de kaas gedipt kan worden.
Gebakken aardappel, of gekookte krieltjes in schil (!) , gedroogde worst, fruit als peer en druiven of augurken: er is geen einde aan wat je succesvol kunt combineren met een kaasfondue. Laat je fantasie op vrije loop, en probeer wat combinaties uit die je lekker lijken. Wie weet wat je allemaal ontdekt!
Houd je het graag vegetarisch? Neem dan ook hier een kijkje bij onze vegetarische recepten!
Welke wijn drink je bij kaasfondue?
Bij kaasfondue drink je het liefst een super frisse witte wijn die een beetje door het vet van de kaas snijdt. Een verfrissende witte wijn uit de koelere gebieden van Europa bijvoorbeeld. Zonder houtrijping en dus met flinke zuren.
Bijvoorbeeld deze: Domane Wachau Grüner Veltliner van Hema is een uitstekende keuze bij kaasfondue. Je bestelt hem makkelijk online.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
Herfst • Hoofdgerecht Kerst • Kerstrecepten • Valentijnsdag • Winter
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten