Kaas is lekker. Gesmolten kaas is heerlijk. En goede kaasfondue? Dat is goddelijk. Nu de dagen weer korter worden, smacht je er misschien ook naar om weer eens met zijn allen rond de pan te gaan zitten. Hoog tijd om zelf kaasfondue te maken!

Kaasfondue hoort officieel gemaakt te worden in een caquelon, een traditionele aardwerken pan met een dikke bodem. Deze pan kan na het koken op een rechaud staan, zodat de fondue warm kan blijven op tafel tijdens het eten.

Heb je geen speciale pan of fondueset? Gebruik dan een braadpan met een dikke bodem.

Kaasfondue

3.9 from 25 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Zwiters
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes
Voorbereiding

15

min

Helaas kennen de meeste mensen kaasfondue alleen uit een pakje. Makkelijk natuurlijk. En snel klaar. Maar daarna begint de teleurstelling, want het pakje haalt het bij lange na niet bij de klassieke, zelfgemaakte versie. Wil je écht genieten, dan moet je het toch zelf maken.

Zo moeilijk en tijdrovend is dat overigens niet. Het heeft zelfs veel voordelen: zo kun je zelf kiezen welke kazen combinatie je gebruikt, en kun je de fondue met of zonder alcohol bereiden.

Met onderstaande recept kun je prima uit de voeten. Naast dat eenvoudige recept geven we je ook een paar tips voor dingen die je kunt dippen in de kaas, naast het standaard stokbrood. Op die manier wordt het fonduen nog leuker, lekkerder en een beetje gezonder. 

Ingrediënten

  • 400 gram Gruyère, geraspt

  • 400 gram Emmentaler, geraspt

  • 1 teentje knoflook, gepeld en gekneusd

  • 300 ml droge frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Riesling

  • Een scheutje citroensap

  • 1 lepel bloem

  • Een scheutje Kirsch

  • Peper en zout, en eventueel nootmuskaat naar smaak

Hoe maak je kaasfondue?

  • Schenk de witte wijn met een scheutje citroensap in de pan. Voeg ook de knoflook toe. Breng de wijn aan de kook. (Gebruik je hiervoor je caquelon, doe dat dan op een laag vuur!)
  • Draai het vuur laag en voeg de bloem toe aan de wijn. Roer goed door en laat zo’n 2 minuten garen.
  • Voeg de geraspte kaas – lepel voor lepel – toe. Roer door de wijn tot alle kaas gesmolten is, maar laat de kaasfondue niet koken – daar wordt het rubberachtig van.
  • Schenk ook een scheutje Kirsch bij de fondue. Proef, en breng op smaak met peper, zout en eventueel een klein beetje nootmuskaat of mosterd. Je kunt ook extra citroensap toevoegen, als dat nodig is: dit hangt vooral samen met de wijn die je gebruikt, dus let op dat je het niet te zuur maakt.
  • Ga direct aan tafel! Serveer je kaasfondue meteen uit. Houd de pan warm op een rechaud. Bij deze set zit die er al bij! De kaasfondue moet echt goed warm worden, want als het afkoelt is het niet lekker meer. Het is dus handig om meer dan één waxinelichtje aan te steken. 

Tips

  • Haal je kaas bij de kaasboer: dan weet je zeker dat je goede kwaliteit hebt. Ook weet de kaasboer welke kazen goed gaan in de kaasfondue! 
  • Laat de kaas meteen raspen als je het koopt! Dat scheelt je thuis een hoop werk.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kaasboer

Welke kaas moet er in de kaasfondue?

Kaasfondue bestaat – de naam zegt het al – hoofdzakelijk uit kaas. Maar welke soort kaas kun je het beste verwerken in de fondue?

Bij het maken van die keuze is niet alleen de smaak belangrijk, maar ook het smeltgedrag en de combinatie met de andere ingrediënten. De kaas die je kiest bepaalt het karakter én de textuur van je fondue.

In het onderstaande recept kiezen we voor de bekende Zwitserse klassiekers: Gruyère en Emmentaler. Deze kazen werken goed samen. De Gruyère geeft de fondue de bekende, dradige textuur, terwijl de Emmentaler de typische smaak aan het geheel meegeeft.

Klaar voor een wat meer avontuurlijke kaasfondue? Experimenteer dan ook eens met andere smaken. De meeste kaassoorten werken goed in een fondue; zelfs een sterke Franse kaas of een blauwe kaas als Gorgonzola kan geweldig zijn.

Borrelplank

Wat dip je in kaasfondue?

Heb je eenmaal kaasfondue gemaakt, dan is de vraag vervolgens wat je erbij serveert. Brood mag in ieder geval niet ontbreken. Zorg ervoor dat het brood niet te zacht is, anders wordt het slap en gaat het dippen niet zo lekker. Je wil niet dat je fondue vol broodkruimels raakt. Het beste werkt stevig witbrood van hard meel, zoals stokbrood of ciabatta. Als het brood al een beetje oud is, is het ook geen probleem.

Naast het brood ligt het voor de hand om ook een beetje groente te serveren. De belangrijkste voorwaarde, ook bij groente, is dat de structuur de kaasfondue aan kan. Heel geschikt zijn bijvoorbeeld kleine tomaatjes, stukken komkommer, wortel, courgette of geblancheerde bloemkool- en broccoli roosjes. Ook champignons, door de helft gesneden en even gesauteerd in boter, doen het erg goed.

Heb je daar nog niet genoeg aan? Dan kun je prima experimenteren met andere dingen om te dippen. Je zult verrast zijn hoeveel er met succes in de kaas gedipt kan worden.

Gebakken aardappel, of gekookte krieltjes in schil (!) , gedroogde worst, fruit als peer en druiven of augurken: er is geen einde aan wat je succesvol kunt combineren met een kaasfondue. Laat je fantasie op vrije loop, en probeer wat combinaties uit die je lekker lijken. Wie weet wat je allemaal ontdekt!

Houd je het graag vegetarisch? Neem dan ook hier een kijkje bij onze vegetarische recepten! 

Welke wijn drink je bij kaasfondue?

Witte wijn

Bij kaasfondue drink je het liefst een super frisse witte wijn die een beetje door het vet van de kaas snijdt. Een verfrissende witte wijn uit de koelere gebieden van Europa bijvoorbeeld. Zonder houtrijping en dus met flinke zuren. 

Bijvoorbeeld deze: Domane Wachau Grüner Veltliner van Hema is een uitstekende keuze bij kaasfondue. Je bestelt hem makkelijk online

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten